PL
W artykule przedstawiono wyniki oceny jakościowej 124 próbek mięsa drobiowego dostępnego w handlu detalicznym pod względem występowania bakterii Campylobacter spp. Zanieczyszczenie przez bakterie Campylobacter spp. mięsa drobiowego kształtowało się na wysokim poziomie, wynoszącym od 71% dla mięsa z kurcząt do 80% dla mięsa z kaczek. Wyniki pracy wykazały, że występowanie Campylobacter spp. w mięsie drobiowym stanowi poważny problem dla producentów branży drobiarskiej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego tego typu asortymentu. Potwierdzają one potrzebę ustalenia źródeł zakażenia, które może mieć miejsce już w trakcie chowu drobiu, zwłaszcza we wczesnym okresie życia kurcząt, następnie podczas nieprawidłowej obróbki mięsa przy jego produkcji oraz w czasie przechowywania w magazynach obiektów handlowych.
EN
This paper reports the results of qualitative analysis of 124 poultry meat available in retail markets in terms of the prevalence of Campylobacter spp. The level of Campylobacter contamination in poultry meat was high, ranging from 71% forchicken meat to 80% for duck meat. The results showed that the prevalence of Campylobacter spp.constitutes a major problem for poultry producers in ensuring health safety of this type of product. They confirmed the need to establish the sources of infection that can occur already during the rearing of poultry,especially in early life of chickens, then during improper slaughtering, meat handling and storage.