Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
1.Cianferoni A., Spergel J. M. 2009. Food allergy: review, classification and diagnosis. Allergology International, 58, 457-466.
2.Dzwolak W. 2009. Uczulenie na jedzenie. Alergeny pokarmowe w restauracji. Przegląd Gastronomiczny, 2, 4-5.
3.Dzwolak W. 2013. Alergie pokarmowe i alergia na białka mleka -charakterystyka i środki kontroli. Przegląd Mleczarski, 6,16-21.
4.Dzwolak W. 2015. Zarządzanie alergenami w produkcji środków spożywczych. Problemy Jakości, 4, 24-28.
5.FARRP 2008. Components of an Effective Allergen Control Plan: A Framework for Food Processors. Food Allergy Research and Resource Program, University of Nebraska-Lincoln & Food Allergy and Anaphylaxis Network.
6.Jackson W. F. 2003. Food Allergy. International Life Sciences Institute. ILSI Press, Brussels.
7.Kolanowski W. 2015. Alergeny w żywności. Lista obowiązkowa. Przegląd Gastronomiczny, 5, 14-15.
8.Mortimore S., Wallace С. 2013. HACCP A Practical Approach. Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London.
9.Muňoz-Furlong A., Sampson H.A. 2008. The Management of Food Allergy. W: Food Allergy. Adverse Reactions to Foods and Food Additives. Fourth Edition. (Ed. D.D. Metcalfe, H.A. Sampson, R. A. Simon), Blackwell Publishing Ltd, Massachusetts, 443-460.
10.NRA. 15 million Americans with food allergies dine with family and friends where they feel safe. Sen/Safe Allergens, National Restaurant Association, Chicago. Dostęp: https://www.servsafe. com/allergens (30.09.2015).
11.NRA. ServSafe Allergens Online Course and Assessment. ServSafe Allergens, National Restaurant Association, Chicago. Dostęp: https://www.servsafe.com/ allergens (30.09.2015).
12.Protasiewicz M., Iwaniak A. 2014. Alergie pokarmowe i alergeny żywności. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVII, 2, 237-242.
13.Zawadzka-Krajewska A. 2005. Alergia pokarmowa u dzieci -objawy i leczenie. Alergia 4(26), 41-46. .