6. 6. ELSON L. A., MORGAN T. J.: Biochem. J., 1933, 27, 1824.
7. FOX J. R., ACKERMAN S„ JENKINS R. K.:J. Food Sci, 1983, 48, 1031.
8. LINDAHL U., RODEN L.: Carbohydrate-peptide linkages in proteoglycans of animal, plant and bacterial origin, (w:) Glycoproteins, Gottschalk A., Elsevier, New York 1972.
9. LOWRY O. H., ROSENBROUGH N. J„ FARR L. A.: J. Biol. Chem., 1951, 193, 265.
10. MATHEWS M. B.: Nature 1958, 181,42.
11. MEYER K., CHAFFE E.: J. Biol. Chem., 1941,138,491.
12. NIEDUSZCZYCKI J. A.: Connective tissue polysachari- des (w:) Polysaccharides, topics in structure and morphology, Atkins E. D. T„ ed., VCH Publishers, Weinheim 1985.
13. ORR S., HARRIS R.: Nature 1952, 169, 544.
14. ROSENBERG H.: Carbohydrate protein interaction in proteoglycans (w:) Carbohydrate protein interaction, Goldstein J.J.. ed., Am. Chem. Soc., Washington D. C., 1979.
15. SADOWSKA M.: informacja własna.
16. SCHILLER S. ET AL.: J. Biol. Chem., 1954, 211, 717.
17. SEVAG M. G.: Biochem. Z., 1954, 273, 419.
18. SNOVDEN J. M.: Biochem. Biophys. Acta 1982,703,21.
19. WHITING R. C.: J. Food Sci., 1984, 49, 1355.
20. ŻÓŁTOWSKA A., OLEWIŃSKI S., ZAREMBA J., ZAJĄCZKOWSKI H.: Właściwości preparatów karagenu i wpływ ich dodatku na jakość pasteryzowanych konserw mięsnych. Doniesienie na XVIII Sesję Naukową PAN w Gdańsku, Gdańsk 1987.