PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 57 |
Tytuł artykułu

Dynamics of height, thickness and volume increments of Douglas fir (Pseudotsuga menziesii FRANCO) and European larch (Larix decidua MILL.) developed in conditions of fresh mixed broadleaved forest site type

Warianty tytułu
PL
Dynamika przyrostów wysokości, grubości i miąższości modrzewia europejskiego (Larix decidua MILL.,) i daglezji zielonej (Pseudotsuga menziesii FRANCO) wyrosłych w warunkach siedliskowego typu lasu LMśw.
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The paper compares the dynamics of height, thickness and volume increments of the European larch (Larix decidua MILL.) and Douglas fir (Pseudotsuga menziesii FRANCO) which developed in conditions of the fresh mixed broadleaved forest site type. The experiments were performed in an 87-year old larch - douglas fir stand situated in the Babimost Forest Division. It was found that, in comparison with the native European larch, the introduced Douglas fir, in conditions of our country, was characterised by a significantly higher productivity.
PL
W pracy porównano dynamikę przyrostów wysokości, grubości i miąższości modrzewia europejskiego (Larix decidua MILL.) oraz daglezji zielonej (Pseudotsuga menziesii FRANCO) wyrosłych w warunkach siedliskowego typu lasu LMśw. Badania zostały przeprowadzone na terenie nadleśnictwa Babimost w 87 letnim drzewostanie modrzewiowo - daglezjowym. Stwierdzono, że w porównaniu do rodzimego modrzewia europejskiego introdukowana daglezja zielona charakteryzuje się w warunkach naszego kraju znacznie wyższą produkcyjnością.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
57
Opis fizyczny
p.262-265,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Chair of Forest Utilisation, August Cieszkowski Agricultural University in Poznan, Wojska Polskiego 71A, 60-625 Poznan, Poland
autor
Bibliografia
  • 1. Grochowski J. 1973. Dendrometria. PWRiL, Warszawa.
  • 2. Kusiak W. 2003. Daglezja - drzewo roku 2003. Przegląd leśniczy, nr 1, s. 15.
  • 3. Maciejowski K. 1952. Modrzew. PWRiL, Warszawa.
  • 4. Praca zbiorowa. 1986. Modrzewie. PWN Warszawa - Poznań
  • 5. Tomanek J. 1997 .Botanika leśna. PWRiL, Warszawa
Uwagi
PL
Rekord w opracowaniu
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-e4f888ab-3f2b-4408-9f03-fdd3a4daedfd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.