PL
Bakterie z grupy B. cereus są coraz częściej wiązane z przypadkami zachorowań u ludzi stąd w ocenie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności prawidłowa diagnostyka tych nabiera szczególnego znaczenia. Standardowe metody oznaczeń bakterii z grupy B. cereus w żywności (PN- EN ISO 7932:2005 i PN-EN ISO 21871:2007) oparte na cechach fenotypowych mogą być powodem ich pominięcia lub błędnej identyfikacji, stąd celem pracy była ocena skali zjawiska atypowości szczepów z grupy B. cereus w różnego typu żywności wygodnej (170 próbek). Przynależność szczepów do grupy B. cereus oraz obecność genu ces, warunkującego produkcję toksyny emetycznej, określano techniką jakościowej real-time PCR. Określano także potencjał chorobowórczy atypowych B. cereus oceniając obecność genów kodujących enterotoksyny HBL, NHE i CytK. Na ogółem wyizolowanych 444, w tym 35 o atypowym wzroście na pożywce PEMBA (lecytynazo-ujemne i/lub nie alkalizujące podłoża) przynależność do grupy B. cereus techniką real-time PCR potwierdzono w przypadku 434 szczepów. Gen ces warunkujący produkcję toksyny emetycznej posiadało 26 z nich. W grupie 434 szczepów potwierdzonych jako B. cereus, 11 było lecytynazo- ujemnych (1 emetyczny), a 18 miało nietypową barwę na pożywce PEMBA (2 emetyczne). Hemolizy typu β nie dawało 12/434 szczepów, w tym 1 emetyczny wyizolowany z kiełków rzodkiewki. Jednocześnie, atypowe fenotypowo emetyczne szczepy B. cereus wyizolowane z próbek kiełków i surówek warzywnych posiadały wszystkie geny kodujące toksyny HBL, NHE i cytotoksynę K oraz toksynę NHE. Wśród atypowych B. cereus 12 szczepów posiadało potencjał do produkcji przynajmniej jednej z oznaczanych toksyn. Ocena oparta jedynie na cechach fenotypowych nie pozwoliłaby na prawidłowe zaklasyfikowanie 25/434 potencjalnie toksyno twórczych szczepów B. cereus. Choć skala atypowości fenotypowej chorobotwórczych szczepów B. cereus nie jest duża, to ich wyjątkowy potencjał chorobotwórczy zasługuje na uwagę.
EN
B. cereus group bacteria are more and more commonly linked to cases of food poisoning in humans hence in food safety analysis the proper diagnostics of these bacteria becomes more important. Standard methods used in determination of B. cereus group bacteria in food (PN-EN ISO 7932:2005 i PN-EN ISO 21871:2007) based on phenotypic features might be the cause of their omission or misidentification, hence the aim of this work was to assess the occurrence of atypical strains of B. cereus group in various type of convenience food (170 samples). The strains were classified into B. cereus group and the presence of ces gene determining the production of emetic toxin was tested by qualitative real-time PCR. Also the pathogenic potential of atypical B. cereus strains was assessed by determining the presence of genes encoding for HBL, NHE and CytK enterotoxins. Among the 444 isolated strains, including 35 characterized by atypical growth on PEMBA medium (lecithinase-negative and/or not alkalizing the medium), 434 strains were determined as representatives of B. cereus group with real-time PCR. Ces gene, determining the production of emetic toxin, was carried by 26 of the strains. In the group of 434 strains confirmed as B. cereus 11 strains were lecithinase-negative (1 emetic) and 18 had atypical colony colour on PEMBA medium (2 emetic), β-hemolysin was not observed for 12 out of 434 strains, including 1 emetic strains isolated from radish sprouts. Simultaneously atypical emetic B. cereus trains isolated from sprouts and vegetable salads samples carried all the genes encoding for, respectively, HBL, NHE and cytotoxin K genes and NHE enterotoxin genes. Among the atypical B. cereus 12 strains had the potential to produce at least one of the enterotoxins. Analyses based only on phenotypic characteristics would not allow proper classification of 25 out of 434 potentially toxigenic B. cereus strains. Even though the occurrence of phenotypically atypical pathogenic B. cereus strains is not large, their significant pathogenic potential is notable.