PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 21 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ etapów produkcji mięsa króliczego na jego jakość

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Influence of the rabbit meat production stages on its quality

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Obecnie można zauważyć coraz większe zainteresowanie zdrową żywnością. Mięso królicze ze względu na swoje walory die­tetyczne oraz smakowe jest polecane przez lekarzy i dietetyków. Wszystkie etapy procesu produkcji mięsa króliczego wpływają na jego jakość. Na fermie ważny jest głównie dobór rasy. Z ras wolniej rosnących można uzyskać zdrowsze mięso. Stres związany z transportem powoduje zbyt małe zakwaszenie mięsa po uboju. Podobnie jest przy niecałkowitym wykrwawieniu zwierząt. Zbyt długie przechowywanie mięsa w nieodpowiednich warunkach prowadzi do pogorszenia jego właściwości.
EN
Currently we can observe greater interest in healthy food. Rabbit meat on account of its dietetic values as -well as taste is recommend by doctors and dietician. All stages of rabbit meat production process influence its quality. On farm it is mainly the selection of breed. From breeds that grow more slowly we can receive healthier meat. Stress connected with transportation causes low acidity of the meat after the slaughter. It is similar to the incomplete loss of blood in animals. Storing meat for too long in un­suitable conditions leads to deterioration of its properties.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Numer

2

Opis fizyczny

s.75-79,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Techniki Rolniczej i Leśnej, Politechnika Opolska, Opole

Bibliografia

  • [1] Anil M. H., Raj A. B. M., McKinstry J. L. 1998. Electrical stunning in commercial rabbits: effect on brainfunction. Meat Sci, 54: 217-220.
  • [2] Ashby B. H., Ota H., Bailey A., Whitehead J. A., Kindy W. G. 1980. Heat and weight loss of rabbit during simulated transport. Trans, ASAE23: 162-164.
  • [3] Barabasz B., Bieniek J. 2003. Króliki - Towarowa produkcja mięsna. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
  • [4] Bielański P. 2004. Wpływ rasy i systemów utrzymania na cechy produkcyjne brojlerów króliczych. Rozprawy habilitacyjne, Instytut Zootechniki, Kraków.
  • [5] Bieniek J. 1997. Wpływ czynników genetycznych i śro­dowiskowych na użytkowość mięsną królików w warun­kach chowu tradycyjnego. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków.
  • [6] Cavani C., Petracci M. 2004. Rabbit meat process­ing and traceability. Proceedings - 8th World Rabbit Congress - September 7-10, Mexico Irwited Paper, Puebla, 1318-1336.
  • [7] Chwastowska-Siwecka I., Hajduczenia M. 2011. Jakość sensoryczno mięsa króliczego w zależności od metody pakowania i czasu chłodniczego przechowywa­nia. Chłodnictwo t. XLVI, 1- 2: 56-61.
  • [8] Dal Bosco A., Castellini C., Bernardini M. 1997. Effect of transportation and stunning method on some characteristics of rabbit caracasses and meat. World Rabbit Sci. 5: 115-119.
  • [9] Frindt A. 1998. Podstawy chowu królików, Oficyna Wydawnicza „Hoża", Warszawa.
  • [10] Grandin T. C., Smith G. C. 2004. Animal -welfare and humane slaughter. Department of Animal Sciences Colorado State University, http://www.grandin.com/ references/humane, slaughter.html
  • [11] Jolley P. D. 1990. Rabbit transport and its effects of meat quality. Applied Animal Behaviour Science 28: 119-134.
  • [12] Kostro K., Gliński Z. (red.). 2005. Choroby królików. Podstawy chowu i hodowli. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
  • [13] Kowalska D. 2006. Wartość dietetyczna mięsa króli­czego. Wiadomości Zootechniczne, R. XLIV, 3: 72-77.
  • [14] Listę M. G., Maria G. A., Garcia-Belenguer S., Chacon G., Gazzola P., Villarroel M. 2008. The effect of transport time, season and position on the truck on stress response in rabbits. World Rabbit Sci. 16: 229-235.
  • [15] Lopez M., Carrilho M. C., Campo M. M., La- fuente R. 2008. Halal slaughter and electrical stunning in rabbits: effect on -welfare and muscle characteristics. World Rabbit Congress, 10 - 13 June, 1201-1205.
  • [16] Maria G. A., Buil T., Liste G., Villarroel M., Sanudo C., Olleta J. L. 2006. Effects of transport time and season on aspects of rabbit meat quality. Meat Science 72: 773-777.
  • [17] Rota N., Lavazza A., Candotti P. 2008. Evaluation of rabbit welfare at stunning and slaughtering in a commercial abbatoir. World Rabbit Congress, 10-13 June, 1239-1243.
  • [18] Rywotycki R. 2010. Właściwości sensoryczne, odżyw­cze oraz zdrowotne mięsa chłodzonego i mrożonego. Chłodnictwo t. XLV, 1- 2: 72-76.
  • [19] Szendro Z., Kustos K. 1992. The effect of starvation on the caracass yield of New Zeland white rabbits. J. Appl. Rabbit Res. 15: 879-883.
  • [20] The EFSA Journal. 2005. The Impact of the current housing and husbandry systems on the health and welfare of farmed domestic rabbits. 267: 1-31.
  • [21] Zając J. 2003. Rynek króliczy. Wiadomości Zootech­niczne IZ, 2: 3-10.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e4b67008-5abb-46e7-9f58-d82fd5990532
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.