PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 08 | 2 |

Tytuł artykułu

Przyczyny brakowania krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej użytkowanych w fermie wielkotowarowej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Reasons for culling of Polish HF Black-and-White cows, managed in a high production farm

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analizą objęto 812 krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej wybrakowanych z użytkowania mlecznego w latach 2006-2010 w wielkotowarowej fermie w południowo- zachodniej Polsce. Stopień brakowania wynosił od 7,31% w roku 2006 do 26,80% w roku 2010. Biorąc pod uwagę wszystkie analizowane lata najczęściej brakowano krowy z powodu jałowości (23,40%) oraz klinicznego mastitis (16,13%). Wśród pozostałych przyczyn brakowania wyróżniono: niską produkcję (9,73%), wady kończyn (8,62%), choroby metaboliczne (7,88%), wady budowy wymienia (6,16%), wypadki losowe (5,54%), poronienia (5,42%) oraz inne powody (4,31%) i inne choroby (1,72%), a także padnięcia (4,68%). Wykazano wysoko istotne różnice pomiędzy przyczyną brakowania a średnią dzienną wydajnością mleka, procentową zawartością białka w mleku wybrakowanych krów, średnią długością życia i użytkowania w stadzie krów oraz średnią długością okresu pomiędzy ostatnim wycieleniem a wybrakowaniem krów.
EN
Cow culling from the herd is an important part of breeding. It has an impact on the production efficiency and the achievment of breeding progress as well. The analysis included 812 cows which were culled from milk production in the years 2006-2010 in one of the leading cattle farms of Polish Holstein-Friesian breed, located in the south-western Poland. The degree of cow culling ranged from 7.31% in 2006 to 26.80% in 2010. When we take into account the analyzed years, the most cows were removed from the herd by sterility – 23.40% of the total cow culling. Another reason for cow culling was clinical mastitis – 16.13%. The other reasons of cow culling included low milk production – 9.73%, limbs’ defects – 8.62%, metabolic diseases – 7.88%, defect of the udder – 6.16%, accidents – 5.54%, abortions – 5.42%, death – 4.68%, other causes – 4.31%, and other diseases – 1.72%. Highly statistically significant differences were found between the causes of cow culling, average daily milk yield and average percent of protein in milk. Highly significant differences were between the average lifespan, the average performance in the herd and the average period between the last calving and cow culling depending on the reason for culling.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

2

Opis fizyczny

s.17-24,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Hodowli Bydła, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, al.Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków
autor
autor

Bibliografia

  • 1. ANTKOWIAK I., PYTLEWSKI J., DORYNEK Z., 2003 – Produkcyjność życiowa oraz przyczyny brakowania krów w gospodarstwie „Lubianka” – OHZ Lubiana. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 68 (1), 123-129.
  • 2. BORKOWSKA D., JANUŚ E., 2006 – Przyczyny brakowania krów czarno-białych a ich płodność, długość użytkowania i produkcyjność. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin – Polonia 13, 89-94.
  • 3. DORYNEK Z., PYTLEWSKI J., ANTKOWIAK I., 2005 – Przyczyny brakowania oraz życiowa użytkowość krów holsztyńsko-fryzyjskich. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 1 (1), 17-26.
  • 4. FETROW J., 1987 – Culling dairy cows. Proc. 20th Ann. Conv. Am. Assoc. Bovine Pract., Phoenix. A2, pp. 102-107.
  • 5. GNYP J., MAŁYSKA T., KAMIENIECKI K., KOWALSKI P., 1999 – Wpływ wydajności mleka pierwiastek czarno-białych na ich użytkowość mleczną, płodność i długość użytkowania w kolejnych latach. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 44, 117-124.
  • 6. JUSZCZAK J., HIBNER A., 2000 – Biologiczny okres spoczynku rozrodczego w świetle badań nad efektywnością użytkowania mlecznego krów. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 51, 101-108.
  • 7. JUSZCZAK J., HIBNER A., ZACHWIEJA A., TOMASZEWSKI A., KRZYŚKÓW S., 1994 – Problemy wysokich wydajności krów mlecznych. Przegląd Hodowlany 4, 3-5.
  • 8. KRAUSSLICH H., 2003 – Grenzen der Leistungs Steigerung- Hat des Zweintutzungs system eine Zuknuft? Zuchtwahl und Besamung 149, 26-29.
  • 9. ŁUKASZEWICZ M., KRENCIK D., 1991 – Przyczyny brakowania krów w okręgu olsztyńskim. Przegląd Hodowlany 1, 3-4.
  • 10. PEDERSEN J., 1996 – Evaluation of Female Fertility of Danish Dairy Sires. Proceedings of the International Workshop on Genetic Improvement of Functional Traits in Cattle, Gembloux, Belgium, January 1996. Bulletin No 12, 72-77.
  • 11. REKLEWSKI Z., ŁUKASZEWICZ M., DYMNICKI E., OPRZĄDEK J., 2004 – Brakowanie a jakość genetyczna krów mlecznych. Prace i Materiały Zootechniczne 61, 45-56.
  • 12. SAWA A., MACIEJEWSKI P., 2001 – Przyczyny brakowania krów w zależności od poziomu produkcyjnego i liczebności stada w byłym województwie włocławskim w latach 1991-1998. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 51, 171-177.
  • 13. TOPOLSKI P., CHOROSZY B., CHOROSZY Z., 2008 – Wpływ poziomu produkcji krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej na wytrwałość laktacji i długość okresu międzywycieleniowego. Roczniki Naukowe Zootechniki, T. 35, z. 2, 93-99.
  • 14. ZAJĄC-MAZUR M., 2007 – Stopień brakowania krów mlecznych jako miara efektywności pracy hodowlanej w stadzie. Wiadomości Zootechniczne, R. XLV, 3, 15-17.
  • 15. ŻUKOWSKI K., 2009 – Przyczyny wysokiego stopnia brakowania krów mlecznych. Wiadomości Zootechniczne, R. XLVII, 4, 67-68.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e49f92ff-03a5-4cc7-94b4-b10dc9a51ba2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.