PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2018 | 04 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka folii i powłok jadalnych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Characteristcs of films and edible coatings

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Folie i powłoki jadalne są nowoczesnym sposobem zabezpieczenia produktu i tym samym przedłużenia jego jakości. Stanowią doskonałą alternatywę zastępującą opakowania, które w większości wytwarzane są z tworzyw sztucznych trudnych do recyklingu. Wzrost zainteresowania nowymi metodami tworzenia opakowań jest uwarunkowany coraz częściej pojawiającym się problemem związanym z utylizowaniem. Tworzywa sztuczne takie jak polietylen, polichlorek winylu po okresie użytkowania nie ulegają łatwo degradacji chemicznej i mikrobiologicznej, tym samym przyczyniając się do zalegania dużej ilości odpadów na wysypiskach śmieci [9, 27]. W ostatnich latach pogłębiający się rozwój branży owocowo-warzywnej sprawił, że producenci zaczęli interesować się stosowaniem takich opakowań, które nie będą pełnić już tylko funkcji ochronnej, ale także sprawią, że ich produkty będą odznaczać się jak najdłuższą świeżością oraz zapobiegać wystąpieniu niekorzystnych zmian podczas okresu przechowywania i dystrybucji. Jednym z głównych czynników determinujących taką zmianę jest zmieniający się udział poszczególnych kanałów dystrybucji w sprzedaży świeżych owoców i warzyw. Kierunki zmian podyktowane są tutaj coraz większym naciskiem na bezpieczeństwo żywności, wygodę konsumenta oraz ekonomikę sprzedaży [13, 25,14].
EN
Edible coating films are a modern way of protecting the product and thus extending its quality. They are a great alternative replacing packaging, which are mostly made of plastics that are difficult to recycle. The increase in interest in new packaging methods is conditioned by an increasingly common problem related to utilization. Plastics such like polyethylene, polyvinyl chloride after their use are not easily degraded by chemical and microbiological, thus contribute to the retention of large amounts of waste in landfills. According to the chart below, the largest area of plastics application in Europe is the packaging sector, which accounts for almost 40% of total consumption [9, 27]. In recent years, the growing development of the fruit and vegetable industry has caused that producers began to be interested in the use of such packaging, which will not only serve as a protective role, but will ensure that their products will have the longest freshness and prevent adverse changes during storage and distribution. One of the main factors determining such a change is the changing share of individual distribution channels in the sale of fresh fruit and vegetables. Directions of changes are dictated here by increasing emphasis on food safety, convenience of the consumer and sales economics [13, 25, 14].

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

04

Opis fizyczny

s.77-81,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin

Bibliografia

  • [1] Appendini P., Hotchkiss J.H. 2002. „Review of antimicrobial food packaging”. Innovative Food Science & Emerging Technologies 3(2): 113-126
  • [2] Basiak E., Galus S., Lenart A. 2012. „Filmy i powłoki skrobiowe do żywności.” Technika, Technologia 66: 28-30
  • [3] Basiak E., Lenart A. 2013. „Powłoki skrobiowe stosowane w opakowalnictwie żywności.” Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1 (86): 21-31
  • [4] Bodnar I., Alting A.C., Verschueren M. 2007. „Structural effects on the permeability on whey protein films in a aqueous environment." Food Hydrocolloids 21: 889-895
  • [5] Cutter C.N. 2006. „Opportunities for bio-based packaging technologies to improve the quality and safety of fresh and further processed muscle foods". Meat Science 74(1): 131-142
  • [6] Dewettinck K., Huyghebaert A. 1999. „Fluidized bed coating in food technology.” Trends in Food Science and Technology 10:163-168
  • [7] Galus S. 2012. „Powłoki jadalne do minimalnie przetworzonych owoców i warzyw." Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 4: 28-30
  • [8] Galus S., Śliwiński M. 2014. „Filmy i powłoki ochronne do serów." Innowacyjne Mleczarstwo 2 (1): 13-17
  • [9] Gniewosz M., Synowiec A., Dyrda M. 2009. „Zastosowania opakowań jadalnych o aktywności przeciwdrobnoustrojowej w utrwalaniu żywności". Biotechnologia 4 (87): 40-53
  • [10] Gottfried K. i in. 2010. „Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych”. Opakowanie 8: 26-35
  • [11] Hejduk A., Cąderek T., Grabowska B. 2008. „Internetowy system zapewnienia nowoczesnych opakowań w branży ogrodniczej.” Opakowanie 9: 44-46
  • [12] Hershko V., Nussinovitch A. 1998. „The behavior of hydrocolloid coatings on vegetative materials”. Biotechnology Progress 14: 756-65
  • [13] Jakowski S. 2006. „Pakowanie owoców i warzyw sprzedawanych na ogrodniczych rynkach hurtowych.” Opakowanie 9:16-18
  • [14] Jakubczyk E. 2007. „Nanotechnologia w technologii żywności". Przemysł Spożywczy 4: 16-22
  • [15] Kadzińska J., Galus S. 2014. „Lipidy w powlekaniu żywności." Przemysł Spożywczy 4 (68): 14-16
  • [16] Kokoszka S., Lenart A. 2007. „Wybrane właściwości fizyczne powłok jadalnych serwatkowych.” Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (54): 319-326
  • [17] Nisperos-Carriedo M.O.1994. “Edible films and coatings based on polysaccharides". In: Edible Coatings and Films to Improve Food Quality, ed. Krochta J.M., Baldwin E.A., Nisperos-Carriedo M.O. Lancaster PA: Technomic Publishing Company Inc., 1994, 305-330
  • [18] Nzikou J.M. i in. 2007. „Solanum nigrum L. Seeds as an Alternative Source of Edible Lipids and Nutriment in Congo Brazzaville”. Journal of Applied Sciences 7 (8): 1107-1115
  • [19] Pająk P., Fortuna T, Przetyczek-Różnowska I. 2013. „Opakowania jadalne na bazie białek i polisacharydów - charakterystyka i zastosowanie." Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (87): 5-18
  • [20] Sebti I., Ham-Pichavant F., Coma V. 2002. “Edible bioactive fatty acid-cellulosic derivative composites used in food-packaging applications.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 50: 4290-4
  • [21] Skurtys O. i in. 2010. „Food hydrocolloid edible films and coatings.” New York, Nova Science Publishers, Inc.
  • [22] Sobral P.J.A i in., 2001. „Mechanical, water vapour barrier and thermal properties of gelatin based edible films.” Food Hydrocolloids 15:423-432
  • [23] Sonneveld K. 2000. „What drives (food) packaging innovation?" Packaging Technology Food Science 13 (1): 29-35
  • [24] Sztuka K., Kołodziejska I. 2008. „Jadalne folie oraz powłoki powierzchniowe z polimerów naturalnych stosowane do opakowań żywności.” Polimery 53 (10): 735-729
  • [25] Ucherek M. 2004. „Opakowalnictwo owoców i warzyw." Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 3: 21-23
  • [26] Ulbin-Figlewicz N., Zimoch A., Jarmoluk A. 2013. „Plant extracts as components of edible antimicrobial protective coatings." Czech Journal of Food Science 31: 596-600
  • [27] Zhang DL., Quantick PC. 1997. “Effects of chitosan coating on enzymatic browning and decay during postharvest storage of litchi fruit." Postharvest Biology and Technology 12: 195-202

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e39df204-aebc-40d0-926f-1cb6e4fcd6fe
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.