PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1985 | 11 | 1 |

Tytuł artykułu

Structure of macro-molecular dextrins

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Struktura dekstryn wielkocząsteczkowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this work was to study macro-molecular dextrins obtained in the process of acid degradation of potato starch, performed by two methods. The first concerned lintnerization of starch, i.e. action of acid on starch in water suspension , at room temperature for 7 days. The second covered dextrinization of starch by its torrefaction with the supplement of a small amount of acid at 125°C.
PL
W pracy podjęto badania dekstryn wielkocząsteczkowych otrzymanych w procesie kwasowego rozpadu skrobi ziemniaczanej, prowadzonego dwiema metodami. Pierwsza dotyczyła lintneryzacji skrobi, czyli działania kwasu na skrobię w postaci zawiesiny wodnej, w temperaturze pokojowej w ciągu 7 dób. Druga metoda polegała na dekstrynizacji skrobi przez jej prażenie z dodatkiem niewielkiej ilości kwasu w temp. 125 °C. Badane dekstryny wielkocząsteczkowe otrzymywane były w stanie czystym, tj. po usunięciu ostatecznych i rozpuszczalnych w wodzie niskocząsteczkowych produktów hydrolizy skrobi. Przeprowadzona analiza fizykochemiczna wymienionych dekstryn, dotycząca wyznaczenia średniej masy cząsteczkowej, liczby grup końcowych w cząsteczce, stopnia rozgałęzienia i stopnia polimertzacji odcinków prostych w cząsteczce pozwoliła stwierdzić, że podczas procesu dekstrynizacji skrobi zachodzą obok reakcji o charakterze hydrolitycznym - reakcje transglukozydacji. Przypuszczenia takie potwierdziły przeprowadzone w dalszej części pracy badania enzymatyczne dekstryn, a mianowicie β-amyloliza tych dekstryn, a następnie hydroliza uzyskanych dekstryn granicznych z udziałem glukoamylazy. Badania te pomogły określić możliwość i kierunki reakcji kondensacji wewnątrz- lub międzycząsteczkowej dekstryn. Dekstryny wielkocząsteczkowe otrzymano w wyniku łagodnej hydrolizy skrobi, tj. przez lintneryzację oraz częściową dekstrynizację skrobi. Badania fizykochemiczne i enzymatyczne tych dekstryn pomogły określić możliwość zachodzenia reakcji kondensacji wewnątrz- lub międzycząsteczkowej dekstryn.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

1

Opis fizyczny

p.71-77,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Chemical Food Technology, Technical University, Gdanska 166, 90-924 Lodz, Poland

Bibliografia

  • 1. Bemüller J. N.: Adv. Carbohyd. Chem., 1967, 22, 27, 85.
  • 2. Duprat F., Charbonniere R. , Robin J. P. , Guilbot A.: Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 1974, 159, 155.
  • 3. Holló J., Szejtli J .: Die Saurehydrolyse der Stärke, Akademie Verlag, Berlin 1966.
  • 4. Masior S.: Roczn. Chemii 1949, 23, 43.
  • 5. Nussenbaum S., Hassid W. Z. : Anal. Chem., 1952, 24, 501.
  • 6. Potter A. W., Hassid W. Z.: J. Amer. Chem. Soc., 1948, 70, 3488.
  • 7. Robin J . P., Mercier C., Guilbot A., Charbonniere R.: Cereal Chem., 1974, 51, 389.
  • 8. Robin J. P., Mercier Ch., Charbonniere R., Guilbot A.: Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 1974, 159, 141.
  • 9. Overend W. G., Ress C. W., Seqteira J. S. : J. Chem. Soc., 1962, 3429,
  • 10. Srivastava H. C., Parmar R. S., Dave G. B.: Die Stärke 1970, 22, 49.
  • 11. Sroczyński A., Skalski J .: Roczn. Techn. i Chemii Żywności 1974, 24 (3), 261.
  • 12. Tychowski A. , Masior S.: Biochem. Z., 1937, 292, 141.
  • 13. Ueno Y., Izumi M., Kato K.: Die Stärke 1976, 28, 77.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e34ebe60-6cd5-41d7-aac2-b652261fc9b6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.