PL
Celem pracy było określenie profilu kwasów tłuszczowych 10 próbek różnych asortymentów ekologicznych płatków zbożowych. Analizowano płatki gryczane, owsiane zwykłe, z pszenicy samopszy, żytnie, z amarantusa, komosy ryżowej, jaglane, orkiszowe, ryżowe oraz jęczmienne. Profil kwasów tłuszczowych określano z użyciem chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC-MS). Wyniki badań wykazały, że we wszystkich rodzajach płatków dominowały kwasy tłuszczowej nienasycone. Największą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) charakteryzowały się płatki jaglane, z amarantusa, jęczmienne i żytnie. Z kolei kwas dokozaheksaenowy (DHA) zidentyfikowano jedynie w płatkach jęczmiennych, zaś eikozapentaenowy (EPA) w płatkach z amarantusa.
EN
The aim of this study was to determined the fatty acids profile of 10 samples of organic cereal flakes of various origin. During experiment, there were analyzed buckwheat, oat, einkorn wheat, rye, amaranth, quinoa, millet, spelled, rice, and barley flakes. Fatty acid profile was determine by gas chromatography-mass spectroscopy (GC-MS). The results show that, the largest content of polyunsaturated fatty acids (PUFA) was characterized by milled, amaranth, barley and rye flakes. In turn docosahexaenoic acid (DHA) was identified only in barley flakes, and eicosapentaenoic acid (EPA) in amaranth flakes.