PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 62 | 6 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych płatków zbożowych różnego pochodzenia

Warianty tytułu

EN
Characterization of the fatty acid profile of cereal flakes of various origin

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie profilu kwasów tłuszczowych 10 próbek różnych asortymentów ekologicznych płatków zbożowych. Analizowano płatki gryczane, owsiane zwykłe, z pszenicy samopszy, żytnie, z amarantusa, komosy ryżowej, jaglane, orkiszowe, ryżowe oraz jęczmienne. Profil kwasów tłuszczowych określano z użyciem chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas (GC-MS). Wyniki badań wykazały, że we wszystkich rodzajach płatków dominowały kwasy tłuszczowej nienasycone. Największą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) charakteryzowały się płatki jaglane, z amarantusa, jęczmienne i żytnie. Z kolei kwas dokozaheksaenowy (DHA) zidentyfikowano jedynie w płatkach jęczmiennych, zaś eikozapentaenowy (EPA) w płatkach z amarantusa.
EN
The aim of this study was to determined the fatty acids profile of 10 samples of organic cereal flakes of various origin. During experiment, there were analyzed buckwheat, oat, einkorn wheat, rye, amaranth, quinoa, millet, spelled, rice, and barley flakes. Fatty acid profile was determine by gas chromatography-mass spectroscopy (GC-MS). The results show that, the largest content of polyunsaturated fatty acids (PUFA) was characterized by milled, amaranth, barley and rye flakes. In turn docosahexaenoic acid (DHA) was identified only in barley flakes, and eicosapentaenoic acid (EPA) in amaranth flakes.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

6

Opis fizyczny

s.34-36,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów
  • Katedra Chemii i Toksykologii Żywności, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów

Bibliografia

  • [1] Achremowicz B., P. Kuczyński, C. Puchalski, R. Wiśniewski, J. Kaszuba, 2016. Porównanie płatków owsianych błyskawicznych, ekologicznych, górskich i zwykłych. Nauka. Przyroda. Technologie 3(10): 49.
  • [2] Achremowicz K., K. Szary-Swors, 2005. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka. Żywność. Nauka. Technotogia. Jakość, 3 (44): 23-35.
  • [3] Alvarez-Jubete L, E. K. Arendt E. Gallagher, 2010. Nutritive value of pseudocereals and their increasing use as functional gluten free ingredients. Trends Food. ScL TechnoL 21:106-113.
  • [4] Kabo M, B. Trust, H. M. Mohammed, 2016. Antioxidant properties of diverse cereal grains: A review on in vitro and in vivo studies, food Chemistry 196 (2016): 90-97.
  • [5] Kan A. 2015. Characterization of the fatty acid and mineral compostion of selected cereal cultivars from Turkey. Rec. Nat. Prod., 9 (1):124-134.
  • [6] Neal 0„ L. Chang-Shu, E. S. Mark, L. Rui Hai, 2010. Phytochemical content and antioxidant activity of six diverse varieties of whole wheat. Food Chemistry 119 (1): 249-257.
  • [7] Piątkowska E., R. Witkowicz, E. Pisulewski, 2010. Właściwości antyoksydacyjne wybranych odmian owsa siewnego. Żywność Nauka. Technologia. Jakość, 3 (30): 100-107.
  • [8] Piechowiak T, M. Balawejder, 2018. Antyoksydacyjne właściwości płatków zbożowych różnego pochodzenia. Przegląd Zbożowo-Mlynarski, 3: 34-37.
  • [9] PN-EN ISO 12966-2:2011. Oleje i tłuszcze roślinne i zwierzęce. Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych.
  • [10] Valcarcel-Yamani B„ S. Silva-Lannes, 2012. Application of quinoa (Chenopodium Quinoa Willd.) and amaranth (Amaranthus Spp.) and their influence in the nutritional valule o f cereal based foods, food and Public Health, 2 (6): 265-275.
  • [11] Zieliński H, H. Kozłowska, 2000. Antioxidant activity and total phenolics in selected cereal grains and their different morphological fractions. J. Agric. Food Chem. 48:2008-2016.
  • [12] Zieliński PL, B. Achremowicz, M. Przygodzka, 2012. Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(80): 5-26.
  • [13] Zieliński H., A Troszyńska, 2000. Antoixidant capacity of raw and hydrothermal proccesed cereal grains. PoL J. Food. Nutr. ScL, 9/50 (35): 79-83

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e234ffb0-ba9b-42d7-b537-8d0877396ae6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.