PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2013 | 01 |

Tytuł artykułu

Bisfenol A - naukowe podstawy zakazu stosowania w butelkach do karmienia niemowląt

Warianty tytułu

EN
Bisphenol A - the scientific basis for the prohibition of use in the bootles feeding

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ostatnich latach bisfenol A, stosowany w wyrobach do kontaktu z żywnością był przedmiotem szczególnego zainteresowania i źródłem niepokoju Komisji Europejskiej i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), a także państw członkowskich Unii i opinii publicznej ze względu na ogromną liczbę publikacji naukowych wskazujących na szkodliwe działanie tej substancji. Bisfenol A wykazuje szkodliwe działanie na ośrodkowy układ nerwowy, system odpornościowy, a także zakłóca funkcjonowanie układu hormonalnego, przejawiające się m.in. działaniem estrogennym tej substancji oraz jej wpływem na reprodukcję i rozwój organizmu. W 2011 r. Komisja Europejska, w świetle dostępnych danych naukowych i przeprowadzonej oceny ryzyka, podjęła decyzję o wydaniu zakazu stosowania bisfenolu A w produkcji butelek dla niemowląt.
EN
During recent years Bisphenol A applied in products to contact with food has been the subject of special interest and source of concern for the European Commission and European Food Safety Authority (EFSA) and also EU member countries and public opinion on account of a large number of scientific publications indicating the harmful action of this substance. Bisphenol A shows noxious influence upon the central nervous system, immunity system and also disturbs the functioning of the hormonal system manifesting itself by the oestrogenic action of this substance and its influence upon the procreation and evolution of the organism. In 2011 the European Commission in the light of available scientific data and carried out evaluation of risks decided to issue the ban on using Bisphenol A in the production of bottles for baby food.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

01

Opis fizyczny

s.52-54,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, ul.Chocimska 24, 00-791 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Ćwiek-Ludwicka K.: Rola EFSA w systemie zarządzania ryzykiem w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Rocz. Państw. Zakl. Hig. 2009, 60 (4), 311-315
  • 2. EFSA. Opinion of the Scientific Panel on food additives, flavoring, processing aids and materials in contact with food (AFC) related to 2,2-bis(4-hydroxyphenyl)propane (Bisphenol A). The EFSA Journal 2006, 428, 1-75
  • 3. Rozporządzenie UE nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznoczonych do kontaktu z żywnością
  • 4. Rozporządzenie wykonawcze UE nr 321/2011 zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do ograniczenia stosowania bisfenolu A w butelkach z tworzyw sztucznych do karmienia niemowląt
  • 5. Rozporządzenie WE nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-e0b3dab9-4d0f-418f-a9be-e185fd31eec6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.