PL
W pracy wyznaczono izotermy adsorpcji wody dla suszu pieczarek w czterech różnych wartościach temperatury 5, 15, 25 i 35ºC, w zakresie aktywności wody od 0,006 do 0,910. Stwierdzono, że izotermy adsorpcji wody badanego suszu posiadały kształt sigmoidalny i zgodnie z klasyfikacją Brunauera i in. odpowiadały II typowi izoterm. Modele Lewickiego i BET najlepiej opisywały otrzymane izotermy. Najwyższe wartości czystego izosterycznego ciepła adsorpcji wody stwierdzono dla suszu pieczarki w zakresie równowagowej zawartości wody od 5 do 10 g wody/100 g s.s.
EN
In the paper water adsorption isotherms were determined for dried champignon mushrooms at 5, 15, 25 and 35ºC over a range of water activity from 0.006 to 0.910. The water adsorption isotherms hard a compatible course with the course of type II isotherms according to BET classification. The Lewicki and BET models gave the best fit to the experimental sorption data for the material tested. The highest values of net isosteric heat of water adsorption was found for dried champignon mushrooms in the range of moisture content from 5 to 10 g water (100 g d.m.)-1