PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 69 | 4 |
Tytuł artykułu

Correlation between human milk composition and maternal nutritional status

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background: Human milk is the optimal nutrition for newborns and infants during the first period of their life – from birth to 6-th month. It contains a uniquely quantitative and qualitative balanced nutrients profile. Composition of breast milk is dynamic and may vary according to maternal nutritional status. Objective: The aim of this study was to investigate associations between human milk composition and maternal nutritional status. Material and methods: One-day milk samples were provided by exclusively breastfeeding mothers (n=40) at the first month of lactation. Protein – total and true, fat, carbohydrate, dry matter and energy content were determined using the Human Milk Analyzer by MIRIS. The anthropometric measurements (current body weight, height) were used to calculate current body mass index (BMI). On this basis, we assessed nutritional status of examined population. Results: For the majority of women (75%, n=30) currently BMI value was in range of 18.5-24.9 kg/m2, for the rest of women it was ≥ 25 kg/m2. The median macronutrient composition per 100 ml of mature breast milk was 7.0 g for carbohydrate, 1.1 g for protein, 3.5 g for fat, 11.9 for dry matter and energy content was 66.0 kcal. Maternal body mass index was positively related to lipid, dry matter and energy breast milk content (p<0.05). Conclusions: The majority of examined women in the first month of lactation was in normal state of nutrition. For the rest of women BMI values indicated for overweight. Our results confirm correlation between human milk composition and maternal nutritional status, especially in matters of energy value and fat content in human milk.
PL
Wprowadzenie: Mleko kobiece jest jedynym optymalnym pokarmem dla noworodków i niemowląt od chwili urodzenia do ukończenia 6 miesiąca życia. Unikalność pokarmu kobiecego wynika z idealnie dobranej ilościowo i jakościowo kompozycji składników. Skład mleka kobiecego jest dynamiczny i może się różnić w zależności od stanu odżywienia kobiety karmiącej. Cel: Celem badania była analiza zależności między składem mleka kobiecego a stanem odżywienia kobiety karmiącej piersią. Materiał i metody: Próbki mleka pochodzące z dobowej zbiórki mleka zostały dostarczone przez 40 zdrowych kobiet karmiących dzieci wyłącznie. Badanie prowadzono w pierwszym miesiącu laktacji. W otrzymanym materiale oznaczono zawartość białka całkowitego i białka odżywczego, tłuszczu, węglowodanów, suchej masy oraz wartość energetyczną, używając analizatora składu mleka (HMA MIRIS). Aktualny wskaźnik masy ciała BMI badanej populacji został wyliczony na podstawie dokonanych pomiarów antropometrycznych (masa i wysokość ciała). Na tej podstawie oceniono stan odżywienia matek karmiących piersią uczestniczących w badaniu. Wyniki: Dla 30 kobiet (75%) BMI mieściło się w zakresie 18.5-24.9 kg/m2, dla pozostałych (25%) przekraczało 25.0 kg/ m2. Mediana zawartości makroskładników w mleku kobiecym wynosiła dla białka – 1.1 g/100 ml, dla węglowodanów 7.0 g/100 ml, dla tłuszczu 3.5 g/100 ml, dla suchej masy 11.9 g/100 ml i dla wartości energetycznej 66.0 kcal/100 ml. Wartość wskaźnika BMI dodatnio korelowała z zawartością tłuszczu, suchej masy i wartością energetyczną mleka kobiecego (p<0.05).Wnioski: Większość uczestniczek badania charakteryzowała się prawidłowym stanem odżywienia ocenianym w pierwszym miesiącu po porodzie. U pozostałej części wartości wskaźnika BMI wskazywały na nadmiar masy ciała. Uzyskane wyniki potwierdzają zależność wartości odżywczej mleka kobiecego od stanu odżywienia matki, szczególnie w zakresie wartości energetycznej i zawartości tłuszczu.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
69
Numer
4
Opis fizyczny
p.363-367,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Clinical Dietetics, Faculty of Health Science, Medical University of Warsaw, Erazma Ciolka 27, 01-445 Warsaw, Poland
  • Department of Clinical Dietetics, Faculty of Health Science, Medical University of Warsaw, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Clinical Dietetics, Faculty of Health Science, Medical University of Warsaw, Warsaw, Poland
  • Laboratory of Human Milk and Lactation Research, Department of Neonatology, Regional Human in Holy Family Hospital, Medical University of Warsaw, Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Agostoni C., Braegger C., Decsi T., Kolacek S., Koletzko B., Kim Fleischer Michaelsen, Mihatsch W., Moreno L.A., Puntis J., Shamir R., Szajewska H., Turck D., Goudoever J.: Breastfeeding: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009;49:112-125.
  • 2. Bachour P., Yafawi R., Jaber F., Choueiri E., Abdel-Razzak Z.: Effects of smoking, mother’s age, body mass index and parity number on lipid, protein and secretory Immunoglobulin A concentrations of human milk. Breastfeeding Med 2012;7(3):179-188.
  • 3. Ballard O., Morrow A.L.: Human milk composition: Nutrients and bioactive factors. Pediatr. Clin North Am 2013;60:49–74.
  • 4. Barker D.J., Bagby S.P., Hanson M.A.: Mechanisms of disease: in utero programming in the pathogenesis of hypertension. Nat Clin Pract Nephrol 2006;2:700 –707.
  • 5. Casadio Y.S., Williams T.M., Lai C.T., Olsson S.E., Hepworth A.R., Hartmann P.E.: Evaluation of a mid-infrared analyzer for the determination of the macronutrient composition of human milk. J Hum Lact 2010;26(4):376-383.
  • 6. Chang Y.C., Chen C.H., Lin M.C.: The macronutrients in human milk change after storage in various containers. Pediatr Neonatol 2012;53:205–209.
  • 7. Chang N., Ji A.J., Kim H., Sujeong A., Si-Won Lee K., Yi H., Kim J., Yim J.G., Jung B.M.: Macronutrient composition of human milk from Korean mothers of full term infants born at 37-42 gestational weeks. Nutr Res Prac 2015;9(4):433-438.
  • 8. Coppa G.V., Gabrielli O., Pierani P., Catassi C., Carlucci A., Giorgi P.L.: Changes in carbohydrate composition in human milk over 4 months of lactation. Pediatrics 1993;91(3):637-641.
  • 9. Fichter M., Hirschberg D.L., Waldura B., Schofer O., Ehnert S., Schwarz L.K.; Ginneken C.V., Schafer K.H.: Breast milk contains relevant neurotropic factors and cytokines for enteric nervous system development. Mol Nutr Food Res 2011;55:1592-1596.
  • 10. Fomon S.J.: Requirements and recommended dietary intakes of protein during infancy. Pediatr Res 1991;30:391-395.
  • 11. Gabrielli O., Zampini L., Galeazzi T., Padella L., Santoro L., Peila C., Giuliani F., Bertino E., Fabris C., Coppa G.V.: Preterm milk oligosaccharides during the first month of lactation. Pediatrics, 2011;128(6):1520-1531.
  • 12. Grote V., Verduci E., Scaglioni S., Vecchi F., Contarini G., Giovannini M., Koletzko B., Agostoni C.: Breast milk composition and infant nutrient intakes during the first 12 months of life. Eur J Clin Nutr 2016;70:250–256.
  • 13. Groh-Wargo S., Valentic J., Khaira S., Super D.M., Collin M.: Human Milk Analysis Using Mid-Infrared Spectroscopy. Nutr Clin Pract 2016;31(2):266-272.
  • 14. Innis S.M.: Human milk and formula fatty acids. J Pediatr 1992;120:56–61.
  • 15. Isaacs E.B., Fischel B.R., Quinn B.T., Chong W.K., Gadian D.G., Lucas A.: Impact of breast milk on intelligence quotient, brain size and white matter development. Pediatr Res 2010;67:357-362.
  • 16. Kent J.C., Mitoulas L.R., Cregan M.D., Ramsay D.T., Doherty D.A., Hartmann P.E.: Volume and frequency of breastfeedings and fat content of breast milk throughout the day. Pediatrics 2006;117:387–395.
  • 17. Kugananthan S., Gridneva Z., Lai Ch.T., Hepworth A.R., Mark P.J., Kakulas F., Geddes D.T.: Associations between Maternal Body Composition and Appetite Hormones and Macronutrients in Human Milk. Nutrients 2017;9(3).
  • 18. Lonnerdal B.: Breast milk: A truly functional food. Nutrition 2010;16:509-511.
  • 19. Mitoulas L.R., Kent J.C., Cox D.B., Owens R.A., Sherriff J.L., Hartmann P.E.: Variation in fat, lactose and protein in human milk over 24 h and throughout the first year of lactation. Br J Nutr 2002;88:29–37.
  • 20. Morita A., Yoshiike N., Takimoto H., Tsubota-Utsugi M., Kodama H., Shimizu T., Sugiyama T., Tabata I., Tamai H., Tsutsumi C., Hirahara F., Kuzuya M., Gomi I., Nakamura K., Yoshida H., Nakamura M.: Dietary reference intakes for Japanese 2010: lifestage. J Nutr Sci Vitaminol 2013;59:103–109.
  • 21. Nommsen L.A., Lovelady Ch.A., Heinig M.J., Lönnerdal B., Dewey K.G.: Determinants of energy, protein, lipid and lactose concentrations in human milk during the first 12 month of lactation: the DARLIND14523 Study. Am J Clin Nutr 1991;53:457-465.
  • 22. Orczyk-Pawiłowicz M, Wesołowska A.: Różnice w biochemicznym składzie mleka matek wcześniaków i noworodków urodzonych o czasie – aspekt żywieniowy i terapeutyczny. Standardy Medyczne/Pediatria, 2013;10:677-686.
  • 23. Quinn E.A., Largado F., Borja J.B., Kuzawa C.W.: Maternal characteristics associated with milk leptin content in a sample of filipino women and associations with infant weight for age. J Hum Lact 2015;31:273–281.
  • 24. Quinn E.A., Largado F., Power M., Kuzawa C.W.: Predictors of breast milk macronutrient composition in Filipino mothers. Am J Hum Biol 2012;24(4):533-540.
  • 25. Segura S.A., Ansotegui J.A., Diaz-Gomez N.M.: The importance of maternal nutrition during breastfeeding: Do breastfeeding mothers need nutritional supplements? An Pediatr 2016;84 (6):347-354.
  • 26. Smilowitz J.T., Gho D.S., Mirmiran M., German J.B., Underwood M.A.: Rapid Measurement of Human Milk Macronutrients in the Neonatal Intensive Care Unit: Accuracy and Precision of Fourier Transform Mid-Infrared Spectroscopy. J Hum Lact 2014;30(2):180-189.
  • 27. World Health Organization: Global strategy for Infant and young children feeding. Geneva, Switzerland 2003.
  • 28. Wojcik K.Y., Rechtman D.J., Lee M.L., Montoya A., Medo E.T.: Macronutrient analysis of a nationwide sample of donor breast milk. J Am Diet Assoc 2009;109:137–140.
  • 29. Yang T., Zhang Y., Ning Y., You L., Ma D., Zheng Y., Yang X., Li W., Wang J., Wang P.: Breast milk macronutrient composition and the associated factors in urban Chinese mothers. Chin Med J 2014;127:1721–1725.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-e03e5968-76ed-4382-918e-5d93452c5c88
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.