PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 566 |
Tytuł artykułu

Zawartość selenu w rybach i produktach rybnych oszacowanie dziennej dawki spożycia selenu

Warianty tytułu
EN
Selenium content in fish and fish products estimation of the daily dose of selenium intake
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Najwięcej selenu zawierały ryby morskie, w tym śledzie dalekomorskie (258,8 µg·kg⁻¹) i z Bałtyku (175,2 µg·kg⁻¹), dorsze (188,3 µg·kg⁻¹), skarpie (264 µg·kg⁻¹ ) i węgorze (201 µg·kg⁻¹). Poziom selenu w pozostałych gatunkach ryb morskich (z wyjątkiem szprota), jak również ryb z Zalewu Wiślanego oscylował około 150 µg·kg⁻¹. Ryby z hodowli importowane na polski rynek zawierały 2-3- krotnie mniej selenu niż ryby morskie. Spośród produktów rybnych wyróżnić należy konserwy z tuńczyka i sardynek, w których selen występował na poziomie 200-300 µg·kg⁻¹ raz asortyment ryb wędzonych, a spośród nich wędzoną makrelę i śledzia dalekomorskiego (Se > 200 µg·kg⁻¹). Oszacowana dawka dziennego spożycia selenu z rybami i ich produktami, obliczona w oparciu o średnie miesięczne spożycie grup produktów wynosiła od 1,79 µg do 4,89 µg, co stanowiło od 3,45% do 8,89% RDA. Spożywając dziennie 100 g ryb morskich lub ich produktów, można podnieść tę ilość do 40%, a 100 g wątróbek rybnych pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen w 80%.
EN
The results of the investigations permitted the estimation of the daily intake of selenium with fishes and their products in relation to the recommended dose. Sea fishes contained the biggest amounts of selenium, including deep-sea herrings (258.8 µg·kg⁻¹) and herrings from the Baltic Sea (175.2 µg·kg⁻¹), cods (188.3 µg·kg⁻¹), turbot (264 µg·kg⁻¹) and eels (201 /µg·kg⁻¹). The level of selenium in the remaining sea fish species (with the exception of sprats) as well as fishes from the Vistula Lagoon oscilated around 150 µg·kg⁻¹). Fishes from fish farms imported on the Polish market contained two to three times less of selenim than sea fishes. Out of fish products the canned tunafish and canned sardines contained selenium at the level of 200-300 µg·kg⁻¹ and the asortment of smoked fishes including smoked mackerel and deep-sea herring at the level Se > 200 µg·kg⁻¹. The estimated daily intake of selenium consumed with fish and fish products calculated on the basis of an average monthly consumption of the groups of products amounted to from 1.79 µg·kg⁻¹ to 4.89 µg·kg⁻¹ which comprised from 3.45 to 8.89% RDA. Consuming daily 100 g of sea fishes or their products may increase that amount to 40% and 100 g of fish liver meets the requirements for selenium in 80%.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
566
Opis fizyczny
s.269-279,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Chemii i Żywności i Środowiska, Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy, Gdynia
Bibliografia
  • Amodio-Cocchieri R., Arneses A., Roncioni A., Silvestri G. 1995. Evaluation of the selenium content of the traditional Italian diet. Int. J. Food Sci. Nutr. 46(2): 149-154.
  • Anon 2000. Dietary Reference Intakes (DRI). National Research Council. Washington: National Academy Press: 284-319.
  • Batclay M.N.I., Mcpherson A., Dixon J. 1995. Selenium content of a range of UK foods. J. Food Compos. Anal. 8: 307-18.
  • Becker W., Kumpulainen J. 1991. Contents of essential and toxic mineral elements in Swedish market-basket diets in 1987. Brit. J. Nutr. 66 (2): 151-160.
  • Borawska M.H., Markiewicz R., Socha K. 2005. Zawartość selenu w wątrobie zwierząt hodowlanych i dzikich. Żyw. Człow. Metab. 3 (Supl.1/1): 227-230.
  • Choi Y., Kim J., Lee H-S., Kim Ch., Hwang I.K., Park H.K., Oh Ch-H. 2009. Selenium content in representative Korean foods. J. Food Compos. Anal. 22: 117-122.
  • Ekholm P., Reinivuo H., Mattila P., Pakkala H., Koponen J., Happonen A., Hellstrom J., Ovaskainen M.L. 2007. Changes in the mineral and trace element contents of cereals, fruits and vegetables in Finland. J. Food Compos. Anal. 20: 487-495.
  • Foster L., Sumar S. 1997. Selenium in health and disease: a review. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 37(3): 211-28.
  • GUS 2009. Budżety gospodarstw domowych w 2009 roku: 135-138.
  • Hansen J., Deutsch B., Pedersen H. 2004. Selenium status in Greenland Inwit. Sci. Total Environ. 331: 207-214.
  • Hirai K., Noda K., Danbara H. 1996. Selenium intake based on representative diets in Japan, 1957 to 1989. Nutr. Res. 16(9): 1471-1477.
  • Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. 2008. Normy żywienia. Warszawa, Wydawn. Lekarskie PZWL.
  • Johansen P., Pars T., Bjerregaard P. 2000. Lead, cadmium, mercury and selenium intake by Greenlanders from local marine food. Sci. Total Environ. 245: 187-194.
  • Kabata-Pendias A. 2001. Metale śladowe w glebie i roślinach. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa: 398 ss.
  • Kunachowicz H., Gawędzki J., Zielke M. 2000. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu, w: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN Warszawa: 370 ss.
  • Markiewicz R., Borawska M.H. 2005. Mięso, jako źródło selenu w diecie mieszkańców Podlasia. Bromat. Chem. Toksykol. 38 (Supl.): 249-252.
  • Marzec Z., Kunachowicz H., Iwanów K., Rutkowska U. 1992. Tabele zawartości pierwiastków śladowych w produktach spożywczych. Wydawn. IŻŻ Warszawa: 236 ss.
  • Matec M., Blanusa M., Grgic J. 2000. Determination of the daily dietary selenium intake in Croatia. Eur. Food Res. Technol. 210: 155-160.
  • Murphy J., Cashman K.D. 2001. Selenium content of a range of Irish foods. Food Chem. 74: 493-498.
  • Pappa E.C., Pappas A.C., Surai P.F. 2006. Selenium content in selected foods from the Greek market and estimation of the daily intake. Sci. Total Environ. 372: 100-108.
  • Parekh P.P., Khan A.R., Torres M.A., Kitto M.E. 2008. Concentrations of selenium, barium, and radium in Brazil nuts. J. Food Comp. Anal. 21(4): 332-335.
  • Pieńkowska B. 2010. Rynek ryb. Spożycie ryb. 14: 25-27.
  • Pilarczyk B., Tomczak-Marciniak A., Mituniewicz-Małek A., Wieczorek-Dąbrowska M., Pilarczyk R., Wójcik J. 2010. Selenium content in selected products of animal origin and estimation of the degree of cover daily Se requirement in Poland. Int. J. Food Sci. Tech. 45 (1): 186-191.
  • PN-EN 14627. 2005. Artykuły żywnościowe. Oznaczanie pierwiastków śladowych. Oznaczanie całkowitej zawartości arsenu i selenu metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej z generacją wodorków (HGAAS) po mineralizacji ciśnieniowej.
  • Robberecht H.J., Hendrix P., van Cauwenbergh R., Deelstra H.A. 1994. Actual daily dietary intake of selenium in Belgium using duplicate portion sampling. Z. Lebensm. Unters. Forsch. 199: 251-254.
  • Smrkolj P., Pograjc L., Hlastan-Ribic C., Stibilj V. 2005. Selenium content in selected Slovenian foodstuffs and estimated daily intakes of selenium. Food Chem. 90: 691-697.
  • Wąsowicz W., Gromadzińska J., Rydzyński K., Tomczak J. 2003. Selenium status of low-selenium area residents: Polish experience. Toxicol. Lett. 137: 95-101.
Uwagi
PL
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-e02ebebd-64e7-4e22-a68b-5f557a13edc4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.