PL
Najwięcej selenu zawierały ryby morskie, w tym śledzie dalekomorskie (258,8 µg·kg⁻¹) i z Bałtyku (175,2 µg·kg⁻¹), dorsze (188,3 µg·kg⁻¹), skarpie (264 µg·kg⁻¹ ) i węgorze (201 µg·kg⁻¹). Poziom selenu w pozostałych gatunkach ryb morskich (z wyjątkiem szprota), jak również ryb z Zalewu Wiślanego oscylował około 150 µg·kg⁻¹. Ryby z hodowli importowane na polski rynek zawierały 2-3- krotnie mniej selenu niż ryby morskie. Spośród produktów rybnych wyróżnić należy konserwy z tuńczyka i sardynek, w których selen występował na poziomie 200-300 µg·kg⁻¹ raz asortyment ryb wędzonych, a spośród nich wędzoną makrelę i śledzia dalekomorskiego (Se > 200 µg·kg⁻¹). Oszacowana dawka dziennego spożycia selenu z rybami i ich produktami, obliczona w oparciu o średnie miesięczne spożycie grup produktów wynosiła od 1,79 µg do 4,89 µg, co stanowiło od 3,45% do 8,89% RDA. Spożywając dziennie 100 g ryb morskich lub ich produktów, można podnieść tę ilość do 40%, a 100 g wątróbek rybnych pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen w 80%.
EN
The results of the investigations permitted the estimation of the daily intake of selenium with fishes and their products in relation to the recommended dose. Sea fishes contained the biggest amounts of selenium, including deep-sea herrings (258.8 µg·kg⁻¹) and herrings from the Baltic Sea (175.2 µg·kg⁻¹), cods (188.3 µg·kg⁻¹), turbot (264 µg·kg⁻¹) and eels (201 /µg·kg⁻¹). The level of selenium in the remaining sea fish species (with the exception of sprats) as well as fishes from the Vistula Lagoon oscilated around 150 µg·kg⁻¹). Fishes from fish farms imported on the Polish market contained two to three times less of selenim than sea fishes. Out of fish products the canned tunafish and canned sardines contained selenium at the level of 200-300 µg·kg⁻¹ and the asortment of smoked fishes including smoked mackerel and deep-sea herring at the level Se > 200 µg·kg⁻¹. The estimated daily intake of selenium consumed with fish and fish products calculated on the basis of an average monthly consumption of the groups of products amounted to from 1.79 µg·kg⁻¹ to 4.89 µg·kg⁻¹ which comprised from 3.45 to 8.89% RDA. Consuming daily 100 g of sea fishes or their products may increase that amount to 40% and 100 g of fish liver meets the requirements for selenium in 80%.