PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2016 | 26 | 1 |

Tytuł artykułu

Fomoza ziemniaka - występowanie sprawców choroby oraz ich właściwości i znaczenie w przechowalnictwie ziemniaka

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Scharakteryzowano 2 podgatunki Phoma: exigua var. exigua i exigua var. foveata i omówiono ich właściwości chorobotwórcze. Składowanie ziemniaków od jesieni do wiosny, zwłaszcza w niekorzystnych warunkach, sprzyja pojawianiu się sprawców fomozy (gangreny). Omawiane mikroorganizmy Phoma są jednymi z ważniejszych patogenów ziemniaka w okresie przechowywania. Mogą powodować duże straty, zwłaszcza w chłodnych przechowalniach, gdzie panują idealne warunki dla rozwoju i rozprzestrzeniania się grzybni. Obu podgatunków Phoma nie ma na liście chorób objętych kwarantanną w Polsce. Natomiast Phoma andina jest patogenem kwarantannowym porażającym, poza Solanum tuberosum L., także inne gatunki Solanum spp., szczególnie S. phureja – diploidalny gatunek ziemniaka, S. goniocalix i S. medians.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

26

Numer

1

Opis fizyczny

s.35-40,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Pracownia Patogenów Ziemniaka w Młochowie, ul.Platanowa 19, 05-831 Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Błonie
  • Pracownia Patogenów Ziemniaka w Młochowie, ul.Platanowa 19, 05-831 Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Błonie
autor
  • Pracownia Patogenów Ziemniaka w Młochowie, ul.Platanowa 19, 05-831 Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, Błonie

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dfa1db5f-d84e-4a72-9a27-0b2acf217c07
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.