PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 06 | 1 |
Tytuł artykułu

Niektóre tendencje w opłacalności produkcji trzody chlewnej w latach 1992-2003

Autorzy
Warianty tytułu
EN
Some trends in pig production profitability over the 1991-2003 years
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badano koszty całkowite i dochody rolnicze netto w gospodarstwach specjalizujących się w tuczu świń prowadzonym w cyklu zamkniętym. Stwierdzono, że od 1991 do 2003 r. wzrastały ceny wszystkich środków produkcji oraz koszty odchowu i tuczu świń. Ceny prosiąt oraz żywca wieprzowego natomiast wahały się niecyklicznie, wykazując nieznaczny wzrost. Wynikiem poważnych różnic w dynamice i skali wzrostu tych cen w całym okresie badań był spadek opłacalności produkcji trzody chlewnej. Minimalna skala produkcji przynosząca parytetowy dochód rolniczy wzrosła w latach 1991 do 2003 ponad dwukrotnie.
EN
Closed-cycle pig farms were studied for total costs and agricultural income. It was found that the prices of all means of production as well as pig rearing and fattening costs increased in the period 1991-2003. Prices of piglets and live pigs fluctuated irregularly, showing a slight increase. As a result of major differences in the dynamics and scale of price increases, the profitability of pig production declined in the entire study period. The minimum scale of production that brought a parity income from agriculture increased more than twice from 1991 to 2003.To obtain an income comparable to that generated outside agriculture, a producer had to sell 295 fattening pigs in 1991 compared to 710 pigs in 2003. When feeding pigs with purchased, that is more expensive, feeds, the income parity was achieved after selling 840 pigs. The costs of pig production in the state sector were an average of 32% higher than in the private sector. That sector also has to cover, among others, the costs of employment.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
06
Numer
1
Opis fizyczny
s.153-157,wykr.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Ekonomiki i Organizacji Produkcji Zwierzęcej, Instytut Zootechniki, 32-083 Balice k.Krakowa
Bibliografia
  • Flis M. (1998): Wartość odżywcza nasion bobiku i łubinu stosowanych w żywieniu tuczników. Acta Acad. Agric. Olst. Zoot. 38A s. 4.
  • Flis M., Lewicki (1997): Strawność składników pokarmowych i energii nasion bobiku u świń o różnej masie ciała. ZN Acta Acad. Agric. Olst. Zoot. 39, s. 3.
  • Gdala J. (1999): Composition, properties and nutritional value of dietary fibre of legume seeds. A rewiew J. Anim. Feed Sci. 7, s. 131.
  • Gdala J., Buraczewska L. (1999): Chemical composition and carbohydrate content of several varietes of faba bean and pea seeds. J. Anim. Feed Sci. 5, s. 403.
  • Kisiel M. (1999): Rynek zbóż i pasz. Wyd. IERiGŻ, s. 99.
  • Klementowski A. (1999): Rynek usług dla rolnictwa. Wyd. IERiGŻ Warszawa, s. 188.
  • Kuśnierek W., Potkański A., Frankiewicz A. (1999): Strawność składników pokarmowych w mieszance z udziałem nasion roślin strączkowych i bilans azotu u rosnących świń. Roczn. Nauk. Zoot. 26.I, s. 173.
  • Maciejewicz-Ryś J., Kosmala I. (1995): Wartość odżywcza białka nasion nowych odmian strączkowych. Roczn. Nauk. Zoot. Supl. 1. 136.
  • Małkowski J. (2002): Żywiec rzeźny. ZN IERiGŻ, Warszawa, s. 109.
  • Okularczyk S. (2002): Opłacalność produkcji zwierzęcej. Raport Bad. Statut 43102.1 IZ Balice.
  • Okularczyk S. (2001): Możliwości obniżania kosztów produkcji żywca wieprzowego. Raport z PB 1H0621610 KBN.
  • Okularczyk S. (2004): Opłacalność produkcji zwierzęcej w latach 1991-2003. Raport Badań Statut. 43102.1 IZ Balice.
  • Rynek Rolny (1991-2003): Miesięczniki IERiGŻ Warszawa.
  • Woś A. (2001): Koniunktura rolnicza. ZN IERiGŻ Warszawa, s. 22.
  • Zalewski A (1999): Rynek środków produkcji. ZN IERiGŻ Warszawa, s. 180.
  • Zegar J. (2002): Dochody rolnictwa i gospodarstw indywidualnych według rachunków narodowych. IERiGŻ, s. 43.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-df686990-df07-4341-9074-f63ec16cd9ab
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.