PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1978 | 04 | 2 |
Tytuł artykułu

Evaluation of Lactobacillus casei for preparing frozen concentrated starter cultures

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Ocena Lactobacillus casei w celu przygotowania mrożonych skondensowanych kultur starterowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Five strains used in routine liquid starters for cheese making were examined with regard to their biological activity, namely: rate of growth, viability, acidifying and proteolytic activities in milk. From 9 tested media for the production of biomass, medium "A" was the best for all strains supporting the highest growth attaining 1.1-1.6 dr.wt. gil. The chosen 3 most active strains in the form of frozen concentrated cells suspensions revealed fairly stable viability during 12 weeks of storage at -30°C, however some differences concerning their activities in milk were observed.
PL
W ocenie porównawczej 5 szczepów L. casei, stosowanych w tradycyjnych płynnych zakwasach podczas produkcji serów, stwierdzono różnice aktywności biologicznej, wyrażające się szybkością wzrostu i wydajnością biomasy. Celem selekcji szczepów o najlepszych cechach biochemicznych do produkcji zamrożonych koncentratów, jako zakwasów do bezpośredniego użycia w serowarstwie, zbadano wpływ składu podłoży hodowlanych na produkcję biomasy. Spośród 9 testowanych podłoży (tab. 1) wybrano jako optymalne dla wszystkich szczepów podłoże modelowe, oznaczone "A", o składzie: hydrolizat kazeiny (1%), autolizat drożdżowy (0.5%), laktoza (1,5%), cytrynian sodu (0.5%). Trzy szczepy spośród 5 badanych odznaczały się wyższą szybkością wzrostu i nagromadzaniem biomasy rzędu 1,1-1,4 s.s. g/l (rys. 2.). Do produkcji zamrożonych koncentratów namnażano pałeczki w czasie 24 h, przy stałym mieszaniu. Komórki oddzielano od podłoża przez wirowanie, postępując według metody ustalonej w pracach poprzednich [10, 11, 20] . Biomasę mieszano 1:1 (v/v) w sterylnym mleku i dozowano do sterylnych pojemników. Po szybkim zamrożeniu w -70°C przechowywano koncentraty w -30°C. Gotowy produkt zawierał 2X 10¹¹ jednostek tworzących kolonie (CFU/g), przy kontroli metodą płytkową Kocha. Po 2 i 12 tygodniach przechowywania koncentraty kontrolowano, oznaczając procent rzeżywalności, a w mleku wzrost i aktywność kwaszącą oraz proteolityczną, wyrażającą intensywność trawienia białek mleka na podstawie przyrostu azotu aminokwasowego (tab. 2, rys. 3). Na wysoką stabilność zamrożonych koncentratów wskazywała ich żywotność nie ulegająca zmianie w czasie 3 miesięcy . Wpływ przechowywania i zachowania biologicznej aktywności biomasy w stanie anabiozy wyraził się również selekcją populacji. Dla dwóch szczepów (b.n. i Paris) nastąpiło wyraźne podwyższenie aktywności proteolitycznej po 2 tyg. przechowywania o ok. 30% w stosunku do wyjściowej. Po 3 miesiącach cecha podwyższonej aktywności proteolitycznej utrzymywała się tylko u szczepu b.n. Badania wskazują na celowość selekcji najprzydatniejszych szczepów do otrzymywania wysokoaktywnej formy zakwasów w postaci zamrożonej biomasy.
Słowa kluczowe
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
04
Numer
2
Opis fizyczny
p.191-199,fig.,ref.
Twórcy
  • Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University, Gdanska 166, 90-537 Lodz, Poland
  • Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University, Gdanska 166, 90-537 Lodz, Poland
autor
  • Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University, Gdanska 166, 90-537 Lodz, Poland
Bibliografia
  • 1. Barton-Wright E. C.: The Microbiological Assay of the Vitamin B-complex and Aminoacids. New York, Pitman Publ. Comp., 1952.
  • 2. Bottazzi V.: Il Latte 1959, 33, 675.
  • 3. Bottazzi V.: Il Latte 1961, 8, 587.
  • 4. Branen A. L., Keenan T. W.: Appl. Microbiol., 1969, 17, 280.
  • 5. Branen A. L., Keenan T. W.: Appl. Microbiol., 1970a, 20, 757.
  • 6. Branen A. L., Keenan T. W.: J. Dairy Sci., 1970b, 53, 598.
  • 7. Colovick P., Kaplan Nation O.: Methods in Enzymology, New York, 1955-1957.
  • 8. Elliker P. R., Anderson A. V., Hanneson C.: J. Dairy Sci., 1956, 39, 1611.
  • 9. Gilliland S. E., Speck M. J.: A. rev. J. Milk a Food Technology 1974, 37, 107.
  • 10. Jakubowska J., Libudzisz Z., Metodieva D.: Biotechnol. a. Bioenginering Symp. N° 4, Ed. John Wiley and Sons Inc., 1973, 143.
  • 11. Jakubowska J., Piątkiewicz A., Libudzisz Z., Zalicka B.: Roczn. Techn. i Chemii Żywn., 1974, 24, 75.
  • 12. Jakubowska J., Libudzisz Z., Piątkiewicz A.: in print 1977.
  • 13. Law B. A., Sharpe E. M., Reiter B.: J. Dairy Res., 1974, 41, 137.
  • 14. Libudzisz Z., Piątkiewicz A., Jakubowska J.: Acta Alim. Polon., 1977, in print.
  • 15. Lloyd G. T.: Rev. Art. N° 163. Dairy Sci. Abstr., 1971, 33, 411.
  • 16. Mc Donald I. J.: Dairy Bacteriol., 1945, 520.
  • 17. Orla-Jensen S.: The lactic acid bacteria., Munksgaard, Kobenhawn., 1943, IIed. 196.
  • 18. Piątkiewicz A., Libudzisz Z., Jakubowska J.: Acta Microbiol. Polon., 1977 in print.
  • 19. Pijanowski E.: Zarys Chemii i Technologii Mleczarstwa. PWRiL, 1974, 2, 425.
  • 20. Polish Patent N° 75735 from 31.08.1976.
  • 21. Reinbold J. W.: Process Biochemistry 1973, 8, (12), 22.
  • 22. Robertson P. S.: J. Dairy Res., 1964, 31, 297.
  • 23. Sharpe M. E.: Dairy Sci., Abstr., 1962, 24, N° 4, 165.
  • 24. Taylor J., Sharpe M. E.: J. Dairy Res., 1958, 25, 431.
  • 25. Tourneur C.: XVIII Int. Dairy Congress 1970, A.2.3.138, Sydney.
  • 26. Tourneur C.: L. Lait 1972, N° 513, 514, 149.
  • 27. Tourneur C.: XIX Int. Dairy Congress 1974, Abstr. B6, 366 lndia.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-df4c46e6-77bb-4ab5-aa57-01ea6960e901
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.