EN
Presence of Clostridium botulinum in fish is a result of the marine environment contamination with this bacteria. From among 152 herrings of Southern Baltic Sea origin in 20 cases intestinal canals of fish were contaminated with Cl. botulinum. Type E was identified in 28 cases while 2 samples were positive for Cl. botulinum type A. Percentage of positive results ranged from 4 to 50 depending of the batch of fish tested. An average perccntage was equal to 19.7 ; for type E - 18.4% and 1.3% for type A.
PL
Wynikiem występowania Clostridium botulinum w środowisku morskim jest jego obecność w rybach tego środowiska. Spośród 152 śledzi pochodzących z łowisk Południowego Bałtyku u 30 szt. stwierdzono w przewodach pokarmowych obecność Clostridum botulinum, przy czym typ E zidentyfikowano w 28 przypadkach, podczas gdy w dwóch próbach stwierdzono obecność typu A. Procent wyników dodatnich wahał się od 4 do 50 w zależności od badanej partii ryb. Średnio wynosił cn 19,7%, z czego na typ E przypadało 18,4% a 1,3% na typ A.