PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1978 | 04 | 2 |

Tytuł artykułu

Surveys on the occurrence of Clostridium botulinum in fresh Baltic herrings

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Badania nad występowaniem Clostridium botulinum w świeżych śledziach bałtyckich

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Presence of Clostridium botulinum in fish is a result of the marine environment contamination with this bacteria. From among 152 herrings of Southern Baltic Sea origin in 20 cases intestinal canals of fish were contaminated with Cl. botulinum. Type E was identified in 28 cases while 2 samples were positive for Cl. botulinum type A. Percentage of positive results ranged from 4 to 50 depending of the batch of fish tested. An average perccntage was equal to 19.7 ; for type E - 18.4% and 1.3% for type A.
PL
Wynikiem występowania Clostridium botulinum w środowisku morskim jest jego obecność w rybach tego środowiska. Spośród 152 śledzi pochodzących z łowisk Południowego Bałtyku u 30 szt. stwierdzono w przewodach pokarmowych obecność Clostridum botulinum, przy czym typ E zidentyfikowano w 28 przypadkach, podczas gdy w dwóch próbach stwierdzono obecność typu A. Procent wyników dodatnich wahał się od 4 do 50 w zależności od badanej partii ryb. Średnio wynosił cn 19,7%, z czego na typ E przypadało 18,4% a 1,3% na typ A.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

2

Opis fizyczny

p.159-162,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Marine Food Technology, Agricultural University, Kazimierza Krolewicz 3, 70-550 Szczecin, Poland
  • Institute of Marine Food Technology, Agricultural University, Kazimierza Krolewicz 3, 70-550 Szczecin, Poland
autor
  • Institute of Marine Food Technology, Agricultural University, Kazimierza Krolewicz 3, 70-550 Szczecin, Poland
autor
  • Institute of Marine Food Technology, Agricultural University, Kazimierza Krolewicz 3, 70-550 Szczecin, Poland

Bibliografia

  • 1. Bach R., Wenzel S., Müller-Presuhn G., Gläsker H.: Arch. Lebensmittelhyg., 1971, 22, 107.
  • 2. Bott T. L., Deffner J. S., Foster E. M.: J . Bacteriol., 1966, 91, 919.
  • 3. Bott T. L., Johnson J., Foster E. M., Sugiyama H.: J. Bacteriol., 1968, 95, 1542.
  • 4. Eklund M. W., Poysky F. T.: In Proceedings of the First U.S.-Japan Conference on Toxic Micro-Organisms, eds. M. Herzbrerg, Publ. UJNR Joint Panels on Toxic Micro-organisms and the U.S. Department of the Interior., 1970, 304.
  • 5. Johannsen A.: J. appl. Bact., 1963, 26, 43.
  • 6. Kanzawa K., Ono T., Karashimoda T., Iida H.: In proceedings of the First U.S.-Japan Conference on Toxic Micro-Organisms, eds. M. Herzberg, Publ. UJNR Joint Panels on Toxic Micro-organisms and the U.S. Department of the Interior., 1970, 299.
  • 7. Kochanowski J.: Prace MIR 1971, 50, 454.
  • 8. Kravchanko A. T., Shishulina L. M.: In Botulism 1966. eds. Ingram M., Roberts T. A., Publ. Chapman and Hall L'd., London 1967, 13.
  • 9. Laycock R. A., Longard A. A.: J. Fish. Res. Board Canada 1972, 29, 443.
  • 10. Laycock R. A., Loring G. H.: Can. J. Microbiol., 1972, 18, 763.
  • 11. Miller L. G., Clark P. S., Kunkle G. A.: Appl. Microbiol., 1972, 23, 427.
  • 12. Murata R.: In Proceedings of the First U.S.-Japan Conference on Toxic Micro-Organisms, eds. M. Herzberg, Publ. UJNR Joint Panels on Toxic Micro-organisms and the U.S. Department of the Interior., 1970, 225.
  • 13. Rieman H. P.: Medycyna Wet., 1974, 30, 193.
  • 14. Ward B. Q., Carroll B. J.: Appl. Microbiol., 1965, 13, 502.
  • 15. Zaleski S., Fik A., Daczkowska E.: Bull. Vet. Inst. Puławy, 1975, 19, 1.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-df2ac0ef-9257-4a02-8794-504dcdd2c420
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.