PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | 380 |
Tytuł artykułu

Ochrona i kształtowanie zasobów glebowych w produkcji rolnej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wydawca
-
Rocznik
Tom
380
Opis fizyczny
s.35-49,rys.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Gleboznawstwa Melioracyjnego, Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań
Bibliografia
  • 1. Boels D., Davis D. В., Johnston A. E (Eds.): Soil degradation - Proceedings of the Land Use Seminar on Soil Degradation, Wageningen, 13-15 Oct. 1980. A. A. Balkema, Rotterdam 1982.
  • 2. Catroux G., L’Hermite P., Suess E.: The influence of sewage sludge application on physical and biological properties of soils. Proceedings of a Seminar, June 23-24, 1981. D. Reidel Pub. Co., Dordecht - Boston - London 1983.
  • 3. Engelstad O. P.: Nutrient mobility in soils: Accumulation and Losses. Soil Sci, Soc. Am., Inc. Madison, Wis 1970.
  • 4. Hillel D.: Soil and water: Physical Principles and Processes. Academic Press. New York and London 1971.
  • 5. Karlik В.: Wpływ wapnowania na wymywanie wapnia i magnezu z gleb. Materiały z konferencji, 1975.
  • 6. Łoginow W.: Gospodarka substancją organiczną w warunkach intensywnej produkcji rolnej. Materiały z konferencji, 1985.
  • 7. Marcinek J.: Studia nad fizyko-chemicznymi właściwościami gleb bielicowych i brunatnych Niziny Wielkopolsko-Kujawskiej PTPN. Pr. Kom. Nauk Rol. i Kom. Nauk Leśn. t. 7, z. 7, 1960, s. 1-73.
  • 8. Marcinek J.: Zmiany morfologiczne i genetyczne gleb Niziny Wielkopolskiej na tle odwodnienia tego obszaru. Zesz. Nauk. UAM, Geografia 5, 1964, s. 37-44.
  • 9. Marcinek J.: Zespół gleb jako jednorodna geograficzna jednostka glebowa stanowiąca podstawę ekstrapolacji doświadczeń polowych. Materiały z konferencji, 1985.
  • 10. Nowakowski W., Podgórski M.: Tolerancja siewek jęczmienia jarego na Cd i Pb w warunkach kwaśnego odczynu. Materiały z konferencji, 1985.
  • 11. Nowicka S., Karczmarczyk S.: Wpływ nawożenia mineralnego na plonowanie roślin w członie zmianowania kukurydza - jęczmień jary oraz na właściwości chemiczne i biologiczne gleby lekkiej. Materiały z konferencji, 1985.
  • 12. Polska Akademia Nauk, Komitet Człowiek i Środowisko: Wpływ intensyfikacji rolnictwa na środowisko przyrodnicze. Cz. I. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 145. 1973.
  • 13. Polska Akademia Nauk, Komitet Nauk Rolniczych i Leśnych: Wpływ intensyfikacji rolnictwa na środowisko przyrodnicze. Cz. II. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 177, 1976.
  • 14. Ryszkowski L. (red.): Ekologiczne efekty intensywnej uprawy roli. Polska Akademia Nauk, Instytut Ekologii. Zesz. Nauk., 5, Warszawa 1972.
  • 15. Ryszkowski L.: Problemy ekologicznego gospodarowania na obszarach wiejskich. Mater. Sesji Kom. Obszarów Wiejskich KPZK PAN Warszawa, 1980, s. 92-117.
  • 16. Ryszkowski L.: Wielofunkcyjne zagospodarowanie obszarów wiejskich do 2000 r. Post. Nauk. Rol., 4, 1983- s. 3-24.
  • 17. Ryszkowski L., Luty W. (red.): Rolnictwo ekologiczne, PAN, Zakład Biologii Rolnej i Leśnej PAN, Poznań 1983.
  • 18. Ryszkowski L., Węgorek W. (red.): Ochrona środowiska w rolnictwie. Mater. z konferencji 20.X.1988 w Poznaniu. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 228, 1979.
  • 19. Schnicer M., Khan S. U. (Edits.): Soil organic matter. Elsv. Sci. Pub. Со., Amsterdam - Oxford - New York 1978.
  • 20. Soil Surves Staff. Soil Taxonomy. A Basic System of Soil Classification for Mapping and Interpreting Soil Surveys. Soil Conservation Service USDA, Washington, D.C. Agric. Hand. 436, 1975.
  • 21. Terlikowski F. K.: Prace wybrane z dziedziny gleboznawstwa, chemii rolnej i nawożenia. PWRiL, Warszawa 1958.
  • 22. Witek T.: Potencjalne możliwości produkcyjne gleb uprawnych Polski. Konferencja Nauk. PTG nt. „Racjonalne wykorzystanie gleb podstawą wyżywienia narodu". Puławy 28-30.X.1983. s. 5-10.
  • 23. Vink A. P. A.: Land Use advancing agriculture. Springer - Verlag, Berlin - Heidelberg - New Jork 1975.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-dee852d2-1951-4bdb-82b6-07b2e92bf69d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.