PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Measuring the economic demension of sustainable agriculture: the construction and analysis of farm level indicators

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
pomiar wymiaru ekonomicznego rolnictwa zrównoważonego: budowa i analiza wskażników na poziomie gospodarstwa

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The concept of sustainable agriculture is based on the paradigm of sustainable development. Sustainable agriculture refers to farm production systems and combines economic, social and environmental dimensions. Most often it covers issues related to environmental protection and improving the quality and standard of living of farmers. In conducting scientific research, the basic problems are measuring the degree of sustainability and classification of farms. The aim of the research was to develop an indicator measuring the economic dimension of sustainable agriculture and determine its size in various farm types. The assessment of individual groups of farms was based on an original set of indicators determining their economic situation. Consequently, the synthetic economic dimension indicator of sustainable agriculture (ESD) was used for farm evaluation. The conducted research showed that over 60% of groups of farms operating in 2010-2017 reached the target value of the indicator of the economic dimension of sustainable agriculture. Economic size and farm type were determinants of this situation. The results obtained indicate an increase in the economic dimension indicator of sustainable agriculture together with a higher class of economic size. Whereas the farms dealing with dairy were the type of farm with the highest values of the built indicator. Analysis of literature sources and the conducted research confirmed the complexity of the assessment of production systems and the impact of the choice of indicators on the degree of their sustainability.
PL
Koncepcja rolnictwa zrównoważonego oparta jest na paradygmacie zrównoważonego rozwoju. Odnosi się ona do systemów produkcji gospodarstw rolnych i łączy wymiary: ekonomiczny, społeczny i środowiskowy. Najczęściej obejmuje zagadnienia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego, ochroną środowiska naturalnego oraz poprawą jakości życia rolników. W prowadzeniu badań naukowych podstawowymi problemami są pomiar stopnia zrównoważenia oraz klasyfikacja gospodarstw. Celem wykonanych badań było opracowanie wskaźnika mierzącego wymiar ekonomiczny rolnictwa zrównoważonego oraz określenie jego wielkości w różnych typach gospodarstw. Ocenę wyodrębnionych grup gospodarstw oparto na autorskim zestawie wskaźników określających ich sytuację ekonomiczną. Dzięki zastosowanej metodzie dokonano obliczenia wskaźnika wymiaru ekonomicznego rolnictwa zrównoważonego (ESD). Wyniki badań wskazują, że ponad 60% grup gospodarstw prowadzących działalność w latach 2010-2017, osiągnęło wartość docelową wskaźnika wymiaru ekonomicznego. Determinantami tej sytuacji były klasa wielkości ekonomicznej oraz typ gospodarstwa. Uzyskane rezultaty wskazują na wzrost wskaźnika wymiaru ekonomicznego rolnictwa zrównoważonego wraz z wyższą klasą wielkości ekonomicznej. Natomiast typem gospodarstwa o najwyższych wartościach zbudowanego wskaźnika były gospodarstwa zajmujące się produkcją mleka.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

p.200-209,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Management, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, 31 K. Janickiego St., 71-270 Szczecin, Poland

Bibliografia

  • Czyżewski Andrzej, Jakub Staniszewski. 2017. Dylematy operacjonalizacji paradygmatu zrównoważonego rozwoju rolnictwa z wykorzystaniem pojęcia ekoefektywności (Dilemmas of the operationalisation of the sustainable agriculture development paradigm with eco-efficiency measures). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 18 (2): 44-56. DOI: 10.22630/PRS.2018.18.2.33.
  • Gadanakis Yiorgos, Richard Bennett, Julian Park, Francisco Jose Areal. 2015. Evaluating the Sustainable Intensification of arable farms. Journal of Environmental Management 150: 288-298. DOI: 10.1016/j.jenvman.2014.10.005.
  • German Richard, Catherine Thompson, Tim Benton. 2017. Relationships among multiple aspects of agriculture’s environmental impact and productivity: a meta-analysis to guide sustainable agriculture. Biological Reviews 92: 716-738. DOI: 10.1111/brv.12251
  • Godfray Charles. 2015. The debate over sustainable intensification. Food Security 7: 199-208. DOI: 10.1007/s12571-015-0424-2.
  • Gómez-Limón José, Gabriela Sanchez-Fernandez. 2010. Empirical evaluation of agricultural sustainability using composite indicators. Ecological Economics 69 (5): 1062-1075. DOI: 10.1016/j.ecolecon.2009.11.027.
  • Guth Marta, Katarzyna Smędzik-Ambroży. 2017. Zasoby a zrównoważony rozwój rolnictwa w Polsce po integracji z UE (Resources and sustainable development of agriculture in Poland after integration with the EU). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 17 (3): 101-110. DOI: 10.22630/PRS.2017.17.3.57.
  • Hansen James. 1996. Is agricultural sustainability a useful concept? Agricultural Systems 50 (2): 117-143. DOI: 10.1016/0308-521X (95)00011-S.
  • Kelly Edel, Laure Latruffe, Yann Desjeux, Mary Ellen Ryan, Sandra Uthes, Ambre Diazabakana, Emma Dillon, John Finn. 2018. Sustainability indicators for improved assessment of the effects of agricultural policy across the EU: Is FADN the answer? Ecological Indicators 89: 903-911. DOI: 10.1016/j.ecolind.2017.12.053.
  • Krasowicz Stanisław. 2005. Cechy rolnictwa zrównoważonego. [W] Koncepcja badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym (Features of sustainable agriculture. [In] The concept of research on socially sustainable agriculture), ed. Józef Zegar, 23-39. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  • Latruffe Laure, Yann Desjeux, Giffona Hanitravelo, Thia Hennessy, Christian Bockstaller, Pierre Dupraz, John Finn. 2016. Trade-offs between economic, environmental and social sustainability: The case of a selection of European farms. HAL-01611416. FLINT, https://www.flint-fp7.eu/Database.html, access: 05.03.2020.
  • Lindblom Jessica, Christina Lundström, Magnus Ljung, Anders Jonsson. 2017. Promoting sustainable intensification in precision agriculture: review of decision support systems development and strategies. Precision Agriculture 18: 309-331. DOI: 10.1007/s11119-016-9491-4.
  • Macrae Roderick, John Henning, Stuart Hill. 1993. Strategies to overcome barriers to the development of sustain-able agriculture in Canada: The role of agribusiness. Journal of Agricultural and Environmental Ethics 6 (1): 21-51.
  • Mahon Niamh, Ian Crute, Eunice Simmons, Mofakkarul Islam. 2016. Sustainable intensification – “oxymoron” or “third-way”? A systematic review. Ecological Indicators 74: 73-97. DOI: 10.1016/j.ecolind.2016.11.001.
  • Martínez-Vega Javier, Mili Samir, Pilar Echavarría. 2016. Assessing forest sustainability: Evidence from Spanish provinces. Geoforum 70: 1-10. DOI: 10.1016/j.geoforum.2015.12.013.
  • Mili Samir, Javier Martínez-Vega. 2019. Accounting for regional heterogeneity of agricultural sustainability in Spain. Sustainability 11 (2): 1-20. DOI: 10.3390/su11020299.
  • OECD. 2019. Measuring distance to the SDG Targets 2019: An assessment of where OECD countries stand, https://www.oecd.org/sdd/measuring-distance-to-the-sdg-targets-2019-a8caf3fa-en.htm, access: 18.04.2018.
  • Pretty Jules. 2007. Agricultural sustainability: concepts, principles and evidence. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences 363 (1491): 447-465. DOI: 10.1098/rstb.2007.2163.
  • Rigby Dan, Daniel Caceres. 1997. The Sustainability of Agricultural Systems. Rural Resources/Rural Livelihoods Working Paper Series. Working Paper 10: 1-39. DOI: 10.22004/ag.econ.30574.
  • Scherer Laura, Peter Verburg, Catharina Schulp. 2018. Opportunities for sustainable intensification in European agriculture. Global Environmental Change 48: 43-55. DOI: 10.1016/j.gloenvcha.2017.11.009.
  • Struik Paul, Thomas Kuyper. 2017. Sustainable intensification in agriculture: the richer shade of green. A review. Agronomy for Sustainable Development 37: 39. DOI: 10.1007/s13593-017-0445-7.
  • Zegar Józef. 2007. Przesłanki nowej ekonomiki rolnictwa (Conditions of the new agricultural economics). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 4: 5-27.
  • Zorn Alexander, Michele Esteves, Ivo Baur, Markus Lips. 2018. Financial ratios as indicators of economic sustainability: A quantitative analysis for swiss dairy farms. Sustainability 10 (8): 1-20. DOI: 10.3390/su10082942.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-de49e35f-88eb-4a93-ba80-8f5ba7ef01ba
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.