PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | 2 |

Tytuł artykułu

Pozycja rolników w łańcuchu żywnościowym na przykładzie sektora mleczarskiego w Polsce

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Farmers’ position in the supply chain: an example of dairy sector in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Kwestie siły i zależności pomiędzy przedstawicielami kolejnych segmentów łańcucha żywnościowego stanowią przedmiot ożywionej dyskusji zarówno wśród naukowców, jak i polityków. W nawiązaniu do tej debaty, podjęto próbę oceny pozycji rolników względem przemysłu przetwórczego i producentów środków produkcji. Podstawę analizy stanowiły wywiady indywidualne z 300 producentami mleka z województwa mazowieckiego. Badano przede wszystkim, jak swoją pozycję w łańcuchu żywnościowym oceniali sami rolnicy. Uzyskane wyniki były raczej w sprzeczności z popularną opinią, że są oni wykorzystywani przez inne podmioty łańcucha żywnościowego.
EN
The distribution of rents between the successive stages in the food chain has been of great interest both to academicians and policy makers. Notwithstanding the extensive literature devoted to this issue, our understanding of the vertically related nature of the food chain and factors affecting bargaining power of various agents is still limited. This paper tries to fill this gap at least in part. The specific example that we use comes from dairy sector in Poland. Based on a unique micro-survey data, we provide some evidence documenting farmers’ position vis-à-vis processing industry and input suppliers. Interestingly, the picture we get is rather inconsistent with a popular opinion arguing that farmers are being “exploited” by other stages in the food chain.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

2

Opis fizyczny

s.163-168,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Polska Akademia Nauk, ul.Nowy Świat 72, 00-330 Warszawa
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Uniwersytet Warszawski

Bibliografia

  • Csaki C., Forgacs C., Milczarek-Andrzejewska D., Wilkin J. (red.). 2008: Restructuring market relations in food and agriculture in Central and Eastern Europe: Impacts upon small farmers, Agroinform, Budapest.
  • Dries L., Fałkowski J., Malak-Rawlikowska A., Milczarek-Andrzejewska D. 2011: Public policies and private initiatives in transition: evidence from the Polish dairy sector, Post-Communist Economies, nr23(2), 219-236.
  • Milczarek-Andrzejewska D. 2014: Zagadnienie siły w ekonomii – na przykładzie sektora rolno-spożywczego, IRWiR PAN, Warszawa.
  • Reardon T., Timmer C.P. 2007: Transformation of markets for agricultural output in developing countries since 1950: how have things changed? [w:] R. Evenson, P. Pingali, T.P. Shulz (red.), Handbook ofAgricultural Economics, Agricultural Development, vol. 3, Elsevier, 2807-2855.
  • Swinnen J.F.M. 2007: The dynamics of vertical coordination in agri-food supply chains in transition countries, [w:] J.F.M. Swinnen (red.), Global Supply Chains, Standards and the Poor, CABI, Oxon, 42-58.
  • Swinnen J., Vandeplas A. 2010: Market power and rents in global supply chains, Agricultural Economics, nr 41, 109-120.
  • Vorley B., Fearne A., Ray D. (red.). 2007: Regoverning markets. A place for small-scale producers in modern agrifood chains, Gover Publishing, Aldershot.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-de14bebf-2bc0-4d21-9048-dbc14c25384c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.