PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2015 | 05 |

Tytuł artykułu

Jakość zdrowotna opakowań i materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych dostępnych na polskim rynku

Warianty tytułu

EN
Health quality of plastic packaging and packaging materials on the polish market

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Opakowania do żywności poza realizacją funkcji zabezpieczającej oraz funkcji estetycznej winny przede wszystkim zagwarantować bezpieczeństwo zdrowotne przechowywanych produktów. Odpowiednie opakowanie przeznaczone do kontaktu z żywnością nie może uwalniać do przechowywanych produktów składników materiału opakowaniowego w ilościach, stanowiących zagrożenie dla zdrowia człowieka lub powodujących niekorzystne zmiany w składzie żywności czy też pogorszających jej właściwości organoleptyczne. Wspólnym kryterium oceny przydatności wszystkich opakowań do żywności jest ocena sanitarno-higieniczna, na którą składają się: ocena sensoryczna, badanie migracji globalnej i badanie migracji specyficznej. Na podstawie wyników uzyskanych w latach 2011-2013 w Laboratorium Badań Materiałów i Opakowań Jednostkowych badań materiałów opakowaniowych z: PP, PE, PET, PS, PA 6, PVC dokonano oceny jakości zdrowotnej opakowań do żywności obecnych na polskim rynku.
EN
Food packaging apart from protective and aesthetic function first of all should ensure health safety of stored products. Appropriate food packaging cannot release into the stored products components of the packaging material in an amount that may pose a threat to human health or cause adverse changes in the food composition and deteriorate its organoleptic properties. The common criterion for assessing the suitability of all food packaging is sanitary-hygienic evaluation: sensory evaluation, overall migration and specific migration testing. Basing on the results of research of PP, PE, PET, PS, PA 6, PVC packaging materials, conducted in years 2011-2013 in Primary Packaging and Material Testing Laboratory, it was assessed HEALTH QUALITY of packaging on the Polish market.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

05

Opis fizyczny

s.68-77,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • COBRO-Instytut Badawczy Opakowań
  • COBRO-Instytut Badawczy Opakowań

Bibliografia

  • [1] Rozporządzenie (WE) NR 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
  • [2] Melski K., Zagrożenia migracji, „Packaging Polska", Nr 03/11; s. 53.
  • [3] Borowy Т., Kubiak M. S.: Migracja substancji szkodliwych z opakowania do żywności „Chemical Review", lipiec-sierpień 2013, s. 40-43.
  • [4] Bortel K., Środki pomocnicze stosowane w przetwórstwie polimerów, „Tworzywa Sztuczne w Przemyśle", nr 5/2011, s. 14-20.
  • [5] Baryłko-Piekelna N., Matuszewska I., Sensoryczne badanie żywności. Podstawy-metody-zastosowania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2009, s. 51-93.
  • [6] Norma DIN 10955:2004 - Sensorische Prüfung - Prüfung von Packstoffen und Packmitteln für Lebensmittel.
  • [7] Norma PN-EN ISO 4120:2007 - Analiza sensoryczna - Metodologia - Metoda trójkątowa.
  • [8] Rozporządzenie Komisji (UE) NR 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. L 12 z 15.1.2011).
  • [9] Norma PN-EN 1186-1:2005 Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi Tworzywa sztuczne - Część 1. Przewodnik dotyczący wyboru warunków i metod badań migracji globalnej.
  • [10] Norma PN-EN 1186-3:2005 Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi -Tworzywa sztuczne - Część 3. Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych przez całkowite zanurzenie.
  • [11] Norma PN-EN 1186-7:2006 Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi - Tworzywa sztuczne - Część 7. Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych przy zastosowaniu torebki.
  • [12] Norma PN-EN 1186-5:2005 Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi - Tworzywa sztuczne - Część 5. Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych przy zastosowaniu komory.
  • [13] Norma PN-EN 1186-9:2006 Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi - Tworzywa sztuczne - Część 9. Metody badań migracji globalnej do wodnych płynów modelowych przez napełnienie wyrobu.
  • [14] Norma PN-EN 1186-14:2010 Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi - Tworzywa sztuczne - Część 14. Metody badań migracji globalnej z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z produktami spożywczymi zawierającymi tłuszcze, w testach substytucyjnych z zastosowaniem izooktanu i etanolu 95% jako mediów substytucyjnych.
  • [15] Haponiuk J., Środki pomocnicze do tworzyw sztucznych, Politechnika Gdańska, 2011.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dd2973a2-d8a4-4046-97d5-552dc4a932dc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.