PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 13/54 | 3 |

Tytuł artykułu

Application of HPLC-DAD for detection of phenolic compounds bound to rapeseed 12S globulin - a short report

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie HPLC-DAD do detekcji związków fenolowych związanych z 12S globuliną rzepaku - krótki komunikat

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Cruciferin (12S globulin) was extracted and purified from rapeseed and analysed using the HPLC method with a diode array UV detector. The reversed phase column and a gradient of acetonitrile in water were applied for the separation of protein and phenolic constituents. The chromatogram was characterised with a broad peak of globulin with retention time of 24.65 min. Additional peaks showed that phenolic compounds can occur as a complex with rapeseed 12S globulin. Two compounds were identified as sinapic acid derivatives. Their UV-DAD spectra possessed maxima at 328 and 336 nm.
PL
Krucyferynę (12S globulinę) pochodzącą z nasion rzepaku analizowano metodą HPLC z detekcją fotodiodową. Do rozdziału białka i składników fenolowych zastosowano kolumnę w odwróconej fazie i gradient acetonitrylu w wodzie. Otrzymany chromatogram (rys. 1) charakteryzował się szerokim pikiem globuliny o czasie retencji 24.65 min. Obecność dodatkowych pików wskazuje, że związki fenolowe mogą występować w nasionach rzepaku w kompleksie z 12S globuliną. Dwóm związkom fenolowym przypisano strukturę pochodnych kwasu sinapowego. Maksima ich UV-DAD widm charakteryzowały się maksimami przy 328 i 336 nm (rys. 2).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

3

Opis fizyczny

p.233-236,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Chemistry, Institute of Animal Reproduction and Food Research of Polish Academy of Sciences, Tuwima 10, 10-747 Olsztyn, Poland
autor
autor

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dd226ef9-1647-4a94-8b9d-2938e16eaece
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.