PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 57 | 05-06 |

Tytuł artykułu

Glikozydy stewiolowe - nowe zamienniki cukru

Warianty tytułu

EN
Steviol glycosides - the new sugar substitutes

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Obecnie coraz bardziej wzrasta zainteresowanie niskokalorycznymi zamiennikami cukru. W przemyśle spożywczym wykorzystywane są syntetyczne słodziki, takie jak: sacharyna, aspartam, sukraloza, jednak coraz większy nacisk kładzie się na naturalne substancje słodzące. Przykładem takiej substancji mogą być glikozydy stewiolowe pozyskiwane ze stewii, pochodzącej z subtropikalnych i tropikalnych regionów Ameryki Północnej i Południowej. Zawartość substancji słodkich w stewii jest zróżnicowana i zależy od metody rozmnażania oraz uprawy. Suche liście stewii są 30 razy słodsze niż cukier, natomiast wyizolowane z nich glikozydy stewiolowe 300 razy.
EN
Today, more and more increasing interest in low-calorie sugar substitutes. The food industry uses synthetic sweeteners such as saccharin, aspartame, sucralose, however, greater emphasis is placed on natural sweeteners. An example of such a substance can be steviol glycosides extracted from the stevia, derived subtropical and tropical regions of North and South America. The content of sweet on stevia is varied and depends on the method of propagation and cultivation. Dry leaves of stevia is 30 times sweeter than sugar, however, isolated from one steviol glycosides 300 times.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

s.43-45,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ogrodnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
  • Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • [1] Aldakatti Y. R., Palled Y. B., Chetti M. B., Halikatti S. I., Alaghundagi S., Patil P. L., Patil V., Janawade D.: 2012. Effect of nitrogen, phosphorus and potassium levels on growth and yield of stevia (Stewa rebaudiana Bertoni.). Karnataka J. Agric. Sci. 25(1), 25-29.
  • [2] Andolfi L., Macchia M., Eccarini L: 2006. Agronomic productive characteristics of two genotype of Stevia rebaudiana in central Italy. Ital. J. Agron./Riv. Agron. 2, 257-262.
  • [3] Bawane A., Gopalakrishna B., Akki K., Tiwari OP.: 2012. An overview on Stevia a natura kalorie frez sweetener. IJAPBC 1(3), 362-368.
  • [4] Benford D. J.; Di Novi M., Schlatter J.: 2006. Safety Evaluation of Certain Food Additives: Steviol Glycosides. WHO Food Additives Series (World Health Organization Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA)) 54, 140.
  • [5] Brandle J. E., Rosa N.: 1992. Heritabilityn for yield leaf: stemratio&stevioside content estimated from a landrace cultivar of Stevia rebaudiana. Can. J. of Plant Sci. 72(4), 1263-1266.
  • [6] Brandle J. E., Starrat A. N., Gijzen M.: 1999. Stevia rebaudiana: its agricultural, biological, chemical properties. Can. J. Plant Sci. 78, 527-536.
  • [7] Brusick D. J.: 2008. A critical review of the genetic toxicity of steviol and steviol glycosides. Food and Chemical Toxicology 46, S83-S91.
  • [8] Carniero J. W. P.: 1990. Stevia rebaudiana Bertoni. Production of seed. M.Sc Thesis, State University Of Maringa, Brazil, (streszczenie ang).
  • [9] Chalapathi T. S., Rama K. P. S., Prasad T. G.: 1997. Natural non calorie stevia (Stevia rebaudiana Bertoni): A future crop of India. Crop Res. 14, 347-350.
  • [10] Chan P., Tomlinson B., Chen Y. J., Liu J. C., Hsieh M. H., Cheng J. T: 2000. A double-blind placebo-controlled study pf the effectiveness and tolerability of oral stevioside inhuman hypertension. Br. J. Clin. Pharmacol. 50, 215-220.
  • [11] Das E., Das K., Murphy R. A., Punwani I. C., Nasution M. D., Kinghorn A. D.: 1992. Evaluation of the carcinogenic potential of the intense natural sweeteners stevioside and rebaudioside A. Caries Res. 26, 363-366.
  • [12] Frederico A. P., Ruas P. M., Marinmorales M. A., Ruas C. F., Nakajima J. N.: 1996. Chromosome studies in some Stevia (Compositae) species from southern Brazil. Braz. J. Genet. 19, 605-609.
  • [13] Fullas F., Kim J., Compadre C. M., Kinghorn A. D.: 1989. Separation of natural product sweetening agents using overpressured layer chromatography. Jof Chromatography 464, 213-219.
  • [14] Geuns J. M. C.: 2003. Molecules of Interest. Stevioside Phytochemistry 64, 913- 921.
  • [15] Goetmoeller J., Ching A. 1999. Seed germination in Stevia rebaudiana. Perspectives on new crops and new uses. In J. Janick ASHS Press Alexandria VA., 510-511.
  • [16] Gregersen S., Jeppesen P. B., Holst J. J., Hermansen K.: 2004. Antihyperglycemic effects of stevioside in type 2 diabetic subjects. Metabolism 53, 73-76.
  • [17] Koyama E., Kitazawa K, Ohori Y, i inni: 2003 In vitro metabolism of the glycosidic sweeteners, Stevia mixture and enzymatically modified Stevia in human intestinal microflora. Food Chem. Toxicol. 41, 359-374.
  • [18] Liu J., Ong C. P., Li S.: 1997. Subcritical fluid extraction of Stevia sweeteners from Stevia rebaudiana. J. Chromat. Scien. 35, 446-450.
  • [19] Metivier J., Viana A. M.: 1979. Determination of microgram quantities of stevioside from leaves of Stevia rebaudiana Bert. By two dimensional thin chromatography. J.Exp.Bot. 30, 805-810.
  • [20] Nardi U.: 1996. Stevia rebaudiana analisi su un dolcificante naturale. Erboristeria domain, 6, 58-64.
  • [21] Oddone B.: 1997. How to grow stevia. Technical manual. Guarani Botanicals, Pawtucket, CT.
  • [22] Planas G., Kuc J.: 1968. Contraceptive properties of Stevia rebaudiana. Science 162, 1007.
  • [23] Ruta C., Mastro G., Fortunato I. M., Mazzi V.: 1999. Modalita di propagacione e tecniche di coltivazione di Stevia rebaudiana Bertoni. 33th Congress SIA Agripolis Padova, Italy.
  • [24] Schiffman S. S., Booth B. J., Carr B. T., Losee M. L, Sattely-Miller E., Graham B. G., Warwick Z. S.: 1994. Adaptation of sweeteners in water and in tannic acid solutions. Physiol. Behav. 55, 547-559.
  • [25] Sehar I., Kaul A., Bani S.: 2008. Immune up regulatory response of a non-caloric natural sweetener, steviosid. Chemico-Biological Interactions. 173, 115-121.
  • [26] Shuping C., Shinzen S.: 1995. Study on storage technique of Stevia rebaudiana seed. Acta Agron Sin. 21, 102-105.
  • [27] Wheeler A., Boileau A. C., Winkler P. C., i inni: 2008. Pharmacokinetics of rebaudioside A and stevioside after single oral doses in healthy men. Food and Chemical Toxicology 46, S54-S60.
  • [28] Vanek T., Nepovim A., Valicek P.: 2001. Determination of Stevioside in Plant Material and Fruit Teas. Journal of Food Composition and Analysis 14, 383-388.
  • [29] Zaidan L., Dietrich S., Felippe G. M. 1980. Effect of photoperiod on flowering and stevioside content in plants of Stevia rebaudiana Bertoni. Jap. J. Crop Sci. 49, 569-574.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dc834697-1afa-4c55-8cc5-083be0781d5a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.