PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 57 |

Tytuł artykułu

Ekonomiczne uwarunkowania przemysłowej produkcji mięsa wieprzowego i wołowego w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Economic conditions of industrial production of pork and beef meat in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The article presents analysis of factors influencing the level of industrial production of pork and beef meat in Poland. The author shows the changes in the amount of production and purchase of livestock and the meat consumption within the years 1994 and 2003. In the empirical part of the article there is a statistical verification of mentioned relations. Two econometric models were built: for pork meat (WP model) and for beef meat (WL model). For the model estimation the method of multiple regression was used. This model was chosen, which adjusted R2 was the highest. The results confirmed to much extent that the meat industry is influenced by both supply factors (the situation on the raw material market) and demand factors (the meat consumption).

Wydawca

-

Rocznik

Numer

57

Opis fizyczny

s.45-55,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • Analizy Rynkowe, nr 26, 2004: Rynek mięsa. Stan i perspektywy. MRiRW, ARR, IERiGŻ, Warszawa.
  • BORKOWSKI B., DUDEK H., SZCZĘSNY W., 2003: Ekonometria. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi. GUS, 1997-2003, Warszawa.
  • STARZYŃSKA W., 2002: Statystyka praktyczna. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  • SZWEDZIK K., 2003: Analiza finansowa zakładów mięsnych. Agencja Dziennikarska Raport, Warszawa.
  • WELFE A., 1995 Ekonometria. Metody i ich zastosowanie. PWE, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-dc7a1c8a-3b7b-490e-9559-c118f3388561
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.