PL
W doświadczeniu wieloletnim założonym w 1972 r. porównywano wpływ gnojowicy, obornika i nawozów mineralnych na plon i wybrane elementy oceny jakości bulw ziemniaka uprawianego w szóstej rotacji zmianowania roślin. Stwierdzono, że pod wpływem nawożenia nastąpił wzrost plonu bulw ziemniaka we wszystkich obiektach nawozowych. Istotnie wyższe plony uzyskano w obiektach nawożonych obornikiem i nawozami mineralnymi niż gnojowicą stosowaną w dawce I równoważonej z obornikiem pod względem ilości wprowadzanego do gleby azotu ogółem. Dodatkowe nawożenie mineralne PK zastosowane łącznie z nawozami organicznymi nie przyczyniło się do istotnego wzrostu plonu, chociaż zachowana była tendencja zwyżkowa. Udział poszczególnych frakcji bulw był zróżnicowany i uzależniony od stosowanego nawożenia. We wszystkich obiektach nawozowych zwiększała się ilość bulw dużych kosztem najmniejszych. Najwyraźniej tendencja ta była zauważalna po zastosowaniu nawożenia mineralnego. Pod wpływem nawożenia zmniejszała się zawartość suchej masy oraz skrobi, przy czym większy spadek następował po zastosowaniu nawozów mineralnych niż naturalnych. Zawartość witaminy C była wyższa w bulwach ziemniaka nawożonego obornikiem niż gnojowicą stosowaną w dawce I i nawozami mineralnymi. Najmniej witaminy C zawierały bulwy ziemniaka, pod który stosowano gnojowicę w dawce II. Nawożenie powodowało wzrost zawartości cukrów ogółem i cukrów redukujących. Wyższa kumulacja cukrów ogółem wystąpiła po zastosowaniu gnojowicy niż obornika i nawozów mineralnych.
EN
Long-term experiment established in 1972, compared the effects of slurry, farmyard manure and mineral fertilizers on the yield and characteristics of selected quality elements of potato tubers grown in the sixth year of crop rotation. Increase in yield of potato tubers was observed under fertilization associated with all fertilized objects. Significantly higher yields were obtained in the objects fertilized with FYM and mineral fertilizers than with the slurry applied at a rate I, balanced in terms of total nitrogen quantities entering the soil with FYM. Additional PK mineral fertilization applied together with organic fertilizers did not contribute to significant increase in yield, although the increasing trend was observed. The share of particular tuber fractions depended on applied fertilizer. In all experimental objects increased the number of large tubers under fertilization at the cost of smallest ones. Apparently, this trend was evident after the application of mineral fertilizers. Under fertilization decreased the contents of dry matter and starch, with a greater decline followed after the application of mineral fertilizers than the natural ones. Vitamin C content was higher in potato tubers fertilized with FYM than with slurry applied at rate I and mineral fertilizers. The least vitamin C content was found in potato tubers fertilized with slurry applied at rate II. Fertilization resulted in increased contents of total and reducing sugars. Higher accumulation of total sugars occurred after application of farmyard manure than the slurry and mineral fertilizers.