PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1977 | 03 | 3 |

Tytuł artykułu

Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in wood smoke

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Oznaczanie węglowodorów wielopierścieniowych w dymie wędzarniczym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A method for PAH in wood smoke has been developped. PAH are extracted from an alkoholic alkaline solutions of wood smoke by means of a solvent and purfied by column chromatography. Quantitive determination of PAR is carried out by means of gas chromatography.
PL
Przedstawiono metodę izolacji i oznaczania w dymie wędzarniczym węglowodorów wielopierścieniowych. Rozdział frakcji węglowodorów przeprowadzono na podstawie chromatografii gazowej stosując kolumny szklane o długości 10 m wypełnione 1% OV-3 na chromosorbie G. Zastosowane wypełnienie umożliwiło rozdział izomerów benzo(a)pirenu i benzo(e)pirenu oraz dwubenzo(a, h)antracenu i dwubenzo(a, i)antracenu. Obecność analizowanych węglowodorów potwierdzono techniką spektrografii masowej.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

3

Opis fizyczny

p.183-187,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Meat and Fat Industry, Rakowiecka 36, 02-532 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. R. Doerr, A. Wasserman, W. Fiddler: J. Agr. Food Chem. 1966, 14 (6), 662-665.
  • 2. W. Fiddler, R. Doerr, A. Wasserman: J. Agr. Food Chem., 1966, 14 (6), 659-669.
  • 3. A. Lustre, Ph. Issenberg: J. Agr. Food Chem.,: 1970, 18 (6), 1056-1060.
  • 4. A. Lustre, Ph. Issenberg: J. Agr. Food Chem., 1969, 17 (6), 1386-1392.
  • 5. D. Hruza, H. Praag, H. Heinsohn: J. Agr. Food Chem., 1974, 22 (1), 123-126.
  • 6. A. Borys, M. Obiedziński: XXII Congres of Meat Workers, Malmo, Sept., 1976.
  • 7. J. Howard, T. Fazio: J. Agr. Food Chem., 1969, 17 (3), 527-531.
  • 8. J. Howard, R. Teague, R. White: Journal of the AOAC, 1966, 49 (3), 595-601.
  • 9. J. Howard, R. White, B. Fry: Journal of the AOAC, 1966, 49, (3), 611-616.
  • 10. G. Grimmer, H. Bohnke: Journal of the AOAC, 1975, 58 (4), 725-733.
  • 11. R. Lao, R. Thomas, H. Oja, L. Dubois: Anal. Chemistry 1973, 45, 908-915.
  • 12. M. Obiedziński: Ph. D. thesis.
  • 13. M. Olkiewicz: Ph. D. thesis.
  • 14. A. Borys: Ph. D. thesis.
  • 15. Technical Reports, Feb. 1972 (4), IUPAC secretariat.
  • 16. M. Obiedziński, A. Borys: paper presented on Symp. "Advances in smoking of foods", Warszawa, September 1976.
  • 17. J. Howard, E. Haenni: Journal of the AOAC, 1963, 46 (6), 933-941.
  • 18. E. Haenni, J. Howard: Journal of AOAC, 1962, 45 (1), 59-66.
  • 19. E. Me Ginnis; J. Agr. Food Chem., 1975, 23 (2), 221-229.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d8b10ffa-c351-43fb-aaba-26eddb219bc9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.