PL
Serwatka, produkt uboczny przetwarzania mleka na sery i kazeinę, w zależności od technologii, zawiera ponad 50 proc. składników jego suchej masy. Z mleka przetwarzanego klasycznymi metodami przechodzą do niej znaczne ilości białka, kazeiny, laktozy, składników mineralnych i witamin. Ten skład uzasadnia poszukiwanie możliwości jej wykorzystania nie tylko na paszę, ale i na cele spożywcze. Napoje produkowane na bazie serwatki w zachodniej Europie od lat spotykają się z zainteresowaniem, w Polsce są jeszcze mało znane. Autor omawia doświadczenia z zastosowaniem w produkcji takich napojów jabłek, gruszek, pomarańczy, grejpfrutów i kiwi.
EN
Whey, a by-product from cheese and casein products, contains more than 50% of these products (as a dry matter). If milk is processed by classic methods, whey absorbs considerable amounts of protein, casein, lactose, minerals and vitamins. This composition justifies efforts to expend its use not only as fodder, but also for producing food. In western Europe, beverages produced from whey have been popular for many years, in Poland they are not common. The author discusses experience with using pears, oranges, grapefruits and kiwi in such beverages.