Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31/33, 60-624 Poznań
Bibliografia
AUTODORE J., JATLA M., 2009. Nutritional complications of celiac disease. Pract. Gastroenterol. 33, 7: 34-36, 39.
BARDELLA M.T., FREDELLA C., PRAMPOLINI L., MOLTENI N., GIUNTA A.M., BIANCHI P.A., 2000. Body composition and dietary intakes in adult celiac disease patients consuming a stricte gluten-free diet. Am. J. Clin. Nutr. 72: 937-939.
CICHAŃSKA B.A., 2009. Problemy z rozróżnianiem żywności bezglutenowej. Pediatr. Współcz. Gastroenterol. Hepatol. Żyw. Dziecka 11, 3: 117-122.
CIELECKA E., DEREŃ K., GRZEGORCZYN A., 2010. Nadwrażliwość pokarmowa. Alerg. Astma Immunol. 15, 3: 118-124.
DIAMANTI A., CAPRATI T., SOLE BASSO M., PANETTA F., DI COMMO LAURORA V.M., BELUCCI F., CRISTOFORI F., FRANCAVILLA R., 2014. Celiac disease and overweight in children: an update. Nutrients 6: 207-220.
FRIEDRICH M., POLDASZEWSKA G., KUCHLEWSKA M., 2012. Ocena sposobu żywienia i zachowań żywieniowych kobiet w okresie okołomenopauzalnym z rozpoznaną choroba trzewną. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 63, 1: 99-104.
GACEK M., 2008. Zachowania żywieniowe grupy osób starszych zamieszkałych w Polsce i Niemczech. Probl. Hig. Epidemiol. 89, 3: 401-416.
GACEK M., CHRZANOWSKA M., 2007. Wybory żywieniowe aktywnych zawodowo mężczyzn z populacji krakowskiej w zależności od wieku. Probl. Hig. Epidemiol. 88, 3: 327-331.
GRZYMISŁAWSKI M., STANKOWIAK-KULPA H., WŁOCHAL M., 2010. Celiakia – standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku. Forum Zaburzeń Metab. 1, 1: 12-21.
JAROSZ M., KŁOSIEWICZ-LATOSZEK L., CHARZEWSKA J., BIAŁKOWSKA M., 2010. Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej i pielęgniarskiej. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
KLINICZNE ASPEKTY żywienia w chorobach wewnętrznych. 2008. Red. J. Chojnacki. Wyd. UM, Łódź.
LEMKIN J., 2003. The emerging role of nutritional supplementation in celiac disease. Peer Rev. Process J. Submiss. 12.
LIONETTI E., CATASSI C., 2011. New clues in celiac disease epidemiology, pathogenesis, clinical manifestations and treatment. Int. Rev. Immunol. 30: 219-231.
NORMY ŻYWIENIA dla populacji polskiej – nowelizacja. 2012. Red. M. Jarosz. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
SWORA E., STANKOWIAK-KULPA H., MAZUR M., 2009. Dieta bezglutenowa w chorobie trzewnej. Now. Lek. 78, 5-6: 324-329.
TACK G.J., VERBEEK W.H.M., SCHREURS M.W.J., MULDER G.J.J., 2010. The spectrum of celiac disease: epidemiology, clinical aspects and treatment. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 7: 204-213.
THOMPSON T., DENNIS M., HIGGINS L.A., LEE A.R., SHARRETT M.K., 2005. Gluten-free diet survery: are Americans with celiac disease consuming recommended amounts of fibre, iron, calcium and grain foods? J. Hum. Nutr. Diet. 18: 163-169.
WAJSZCZYK B., CHARZEWSKA J., CHABROS E., ROGALSKA-NIEDŹWIEDŹ M., CHWOJNOWSKA Z., FABINEWSKA J., 2008. Jakościowa ocena sposobu żywienia młodzieży w wieku pokwitania. Probl. Hig. Epidemiol. 89, 1: 85-89.