PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 08 | 2 |

Tytuł artykułu

Częstość spożycia produktów spożywczych przez osoby chore na celiakię stosujące dietę bezglutenową

Warianty tytułu

EN
Frequency of consumption of food products among individuals suffering from celiac disease, consuming gluten-free diet

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

2

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_22.pdf

Twórcy

autor
  • Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31/33, 60-624 Poznań
autor
  • Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31/33, 60-624 Poznań

Bibliografia

  • AUTODORE J., JATLA M., 2009. Nutritional complications of celiac disease. Pract. Gastroenterol. 33, 7: 34-36, 39.
  • BARDELLA M.T., FREDELLA C., PRAMPOLINI L., MOLTENI N., GIUNTA A.M., BIANCHI P.A., 2000. Body composition and dietary intakes in adult celiac disease patients consuming a stricte gluten-free diet. Am. J. Clin. Nutr. 72: 937-939.
  • CICHAŃSKA B.A., 2009. Problemy z rozróżnianiem żywności bezglutenowej. Pediatr. Współcz. Gastroenterol. Hepatol. Żyw. Dziecka 11, 3: 117-122.
  • CIELECKA E., DEREŃ K., GRZEGORCZYN A., 2010. Nadwrażliwość pokarmowa. Alerg. Astma Immunol. 15, 3: 118-124.
  • DIAMANTI A., CAPRATI T., SOLE BASSO M., PANETTA F., DI COMMO LAURORA V.M., BELUCCI F., CRISTOFORI F., FRANCAVILLA R., 2014. Celiac disease and overweight in children: an update. Nutrients 6: 207-220.
  • FRIEDRICH M., POLDASZEWSKA G., KUCHLEWSKA M., 2012. Ocena sposobu żywienia i zachowań żywieniowych kobiet w okresie okołomenopauzalnym z rozpoznaną choroba trzewną. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 63, 1: 99-104.
  • GACEK M., 2008. Zachowania żywieniowe grupy osób starszych zamieszkałych w Polsce i Niemczech. Probl. Hig. Epidemiol. 89, 3: 401-416.
  • GACEK M., CHRZANOWSKA M., 2007. Wybory żywieniowe aktywnych zawodowo mężczyzn z populacji krakowskiej w zależności od wieku. Probl. Hig. Epidemiol. 88, 3: 327-331.
  • GRZYMISŁAWSKI M., STANKOWIAK-KULPA H., WŁOCHAL M., 2010. Celiakia – standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku. Forum Zaburzeń Metab. 1, 1: 12-21.
  • JAROSZ M., KŁOSIEWICZ-LATOSZEK L., CHARZEWSKA J., BIAŁKOWSKA M., 2010. Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej i pielęgniarskiej. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
  • KLINICZNE ASPEKTY żywienia w chorobach wewnętrznych. 2008. Red. J. Chojnacki. Wyd. UM, Łódź.
  • LEMKIN J., 2003. The emerging role of nutritional supplementation in celiac disease. Peer Rev. Process J. Submiss. 12.
  • LIONETTI E., CATASSI C., 2011. New clues in celiac disease epidemiology, pathogenesis, clinical manifestations and treatment. Int. Rev. Immunol. 30: 219-231.
  • NORMY ŻYWIENIA dla populacji polskiej – nowelizacja. 2012. Red. M. Jarosz. Wyd. IŻŻ, Warszawa.
  • SWORA E., STANKOWIAK-KULPA H., MAZUR M., 2009. Dieta bezglutenowa w chorobie trzewnej. Now. Lek. 78, 5-6: 324-329.
  • TACK G.J., VERBEEK W.H.M., SCHREURS M.W.J., MULDER G.J.J., 2010. The spectrum of celiac disease: epidemiology, clinical aspects and treatment. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 7: 204-213.
  • THOMPSON T., DENNIS M., HIGGINS L.A., LEE A.R., SHARRETT M.K., 2005. Gluten-free diet survery: are Americans with celiac disease consuming recommended amounts of fibre, iron, calcium and grain foods? J. Hum. Nutr. Diet. 18: 163-169.
  • WAJSZCZYK B., CHARZEWSKA J., CHABROS E., ROGALSKA-NIEDŹWIEDŹ M., CHWOJNOWSKA Z., FABINEWSKA J., 2008. Jakościowa ocena sposobu żywienia młodzieży w wieku pokwitania. Probl. Hig. Epidemiol. 89, 1: 85-89.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d7bf37df-0ab7-4495-9221-02d1ac347d3c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.