EN
The leaves of lettuce are very reach source of vitamins, macro and microelements and biologically active compounds. However, these plants contain also anti-nutritional compounds as nitrates and nitrites which levels depend on growth and storage conditions. The aim of this study was to determine the effect of foliar application of CaCl2 treatment before harvest on nitrate and nitrite accumulation, in whole leaves and leaf blades in fresh and stored lettuce. The experimental material was lettuce cv. Omega which was grown in greenhouse. The solution of CaCl2 was used in the concentration of 0.1M and 0.2M on plants, 20 and 10 days before harvest. After harvest, some plants were directly analysed, while the remaining plants were cold-stored at 4ºC for 7 and 14 days in dark polyethylene bags. The higher concentrations of nitrate and nitrite was noticed in fresh whole leaves than in leaf blades. The foliar CaCl2 treatment of plants before harvest contributed to a statistically decrease in the nitrate levels and nitrite increase in whole leaves in fresh plants. The greatest changes were noticed after using of 0.1M CaCl2 solution on plants. During the storage time of lettuce in the non-treatment plants were observed the higher concentration of nitrates and nitrites in leaf blades compared to fresh plants. The CaCl2 treatment on lettuce caused a significant decrease in the nitrite concentration of whole leaves of plants stored for 7 days, while in the leaf blades higher nitrite amounts were accumulated in lettuce which was stored in cold conditions during all experimental time.
PL
Liście sałaty są bardzo bogatym źródłem witamin, mikro- i makroskładników oraz związków biologicznie aktywnych. Jednakże rośliny te zawierają również związki antyżywieniowe, takie jak azotany i azotyny, których poziom zależy od warunków uprawy i przechowywania. Celem badań było określenie wpływu dolistnego stosowania CaCl2 przed zbiorem na akumulację azotanów i azotynów w całych liściach i blaszkach liściowych świeżej i przechowywanej sałaty. Materiał badawczy stanowiła sałata odmiany Omega, uprawiana w szklarni. Roztwór CaCl2 zastosowano w stężeniach 0,1M i 0,2M na sałatę, 20 i 10 dni przed zbiorem. Po zbiorze, część roślin została bezpośrednio poddana analizie, natomiast pozostałe rośliny były przechowywane w 4°C przez 7 i 14 dni w ciemnych foliach polietylenowych. Większe stężenie azotanów i azotynów stwierdzono w świeżych całych liściach niż w blaszkach liściowych. Dolistne traktowanie roślin CaCl2 przed zbiorem spowodowało spadek poziomu azotanów i wzrost poziomu azotynów w całych liściach roślin świeżych. Największe zmiany zaobserwowano po zastosowaniu stężenia 0,1M CaCl2. Podczas przechowywania sałaty, w blaszkach liściowych roślin nietraktowanych CaCl2 zaobserwowano większe stężenie azotanów i azotynów w porównaniu do roślin świeżych. Traktowanie sałaty CaCl2 spowodowało istotny spadek zawartości azotynów w całych liściach roślin przechowywanych przez 7 dni, natomiast w blaszkach liściowych wyższe ilości azotynów akumulowały się w sałacie przechowywanej w warunkach chłodniczych podczas całego okresu eksperymentalnego.