PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 59 | 01 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie systemu EZ-Fluo Merck Millipore do szybkiej oceny jakości mikrobiologicznej soków i napojów

Warianty tytułu

EN
Application of EZ-Fluo Merck Millipore system to rapid evaluation of microbiological quality of juices and beverages

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EZ-Fluo™ System from Merck Millipore significantly reduces the time of determi nation of microbial contamination of juices and beverages compared to standard membrane filtration method. The time of yeasts incubation was shortened from 120 to 30–40 hours, depending on the tested species. Lactic acid bacteria were enumerated by EZ-Fluo™ System after 24–28 hours, depending on the species, while the standard incubation takes 72 hours. The time required to enumeration of Alicyclobacillus acidoterrestris count was 16 hours, and Alicyclobacillus acidocaldarius 40 hours, instead of 120 hours necessary in the standard method. Analysis of naturally contaminated samples requires a slightly longer incubation time than that determined for the tested strains.
EN
System EZ-Fluo™ pozwala na znaczne skrócenie czasu oznaczania zanieczyszczenia mikrobiologicznego soków i napojów wporównaniu zmetodą filtracji membranowej. Czas inkubacji drożdży skrócił się ze 120 do 30–40 h, w zależności od badanego gatunku. Bakterie fermentacji mlekowej, w zależności od gatunku, oznaczono w systemie EZ-Fluo™ w czasie 24–28 h, podczas gdy standardowa inkubacja trwa 72 h. Czas niezbędny do oznaczenia liczby bakterii Alicyclobacillus acidoterrestris wynosił 16 h, a Alicyclobacillus acidocaldarius 40 h, zamiast 120 h w metodzie standardowej. Analiza próbek naturalnie zanieczyszczonych wymaga nieco dłuższego czasu inkubacji niż wyznaczono dla testowanych szczepów.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

59

Numer

01

Opis fizyczny

s.3-7,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Cerny G., Hennlich W., Poralla K.: 1984. Fruchtsaftverderb durch bacillen isolierung und charakterisierung des verderbserregers. Z. Lebensmitt. Unters. Forsch., 179: 224–227.
  • [2] Pinhatti M. E. M. C., Variane S., Eguchi S. Y., Manfio G. P.: 1997. Detection of acidotermophilic bacilli in industrialized fruit juices. Fruit Process., 7(9): 350–353.
  • [3] Splittstoesser D. F., Churey J. J., Lee C. Y.: 1994. Growth characteristic of aciduric sporeforming bacilli isolated from fruit juices. J. Food Prot., 57(12): 1080–1083.
  • [4] Sokołowska B.: 2014. Alicyclobacillus – termofilne, kwasolubne bakterie przetrwalnikujące – charakterystyka i występowanie . Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4(95): 5–17.
  • [5] Baumgart J., Husemann M., Schmidt C.: 1997. Alicyclobacillus acidoterrestris: vorkommen, bedeutung und nachweis in getränken und getränkegrundstoffen. Fluss. Obst, 64: 178–180.
  • [6] Pettipher G. L., Osmundson M. E., Murphy J. M.: 1997. Methods for the detection and enumeration of Alicyclobacillus acidoterrestris and investigation of growth and production of taint in fruit juice and fruit juice-containing drinks. Lett. Appl. Microbiol., 24: 185–189.
  • [7] Jensen N., Whitfield F. B.: 2003. Role of Alicyclobacillus acidoterrestris in the development of a disinfectant taint in shelf-stable fruit juice. Lett. Appl. Microbiol., 36: 9–14.
  • [8] Gocmen D., Elston A., Williams T., Parish M., Housett R. L.: 2005. Identification of medicinal off-flavours generated by Alicyclobacillus species in orange juice using GC-olfactometry and GC-MS . Lett. Appl. Microbiol., 40: 172–177.
  • [9] Sokołowska B., Łaniewska-Trokenheim Ł., Niezgoda J., Bytońska M.: 2008. Ciepłooporność przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris . Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 12: 22–27.
  • [10] PN-EN ISO 21527-1:2009 Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby drożdży i pleśni. Część 1: Metoda liczenia kolonii w produktach o aktywności wody wyższej niż 0,95.
  • [11] PN-EN ISO 21527-2:2009 Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby drożdży i pleśni. Część 2: Metoda liczenia kolonii w produktach o aktywności wody niższej lub równej 0,95.
  • [12] PN-ISO 15214:2002 Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej. Metoda płytkowa w temperaturze 30 °C.
  • [13] IFU Method No 12, September 2004/revised march 2007. Method on the Detection of taint producing Alicyclobacillus in Fruit Juices.
  • [14] Barrier S.: 2013. Rapid detection of microorganisms in food and beverage by fluorescsnce.Żródło: http://www.foodsafetymagazine.com/signature-sereis/rapid-detection-of-microorganisms, data dostępu: 21.10.2014.
  • [15] Farmakopea Polska. 2011. Wyd. IX, Tom I. Warszawa: Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne.
  • [16] Materiały informacyjne firmy Merck Millipore: EZ-FluoSystem: an alternative rapid method for microbiological monitoring.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d71acbdc-c293-4fea-b6da-f2aa0a4fce27
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.