PL
Celem pracy było określenie wpływu czasu kiełkowania ziarna jęczmienia, żyta, pszenicy i pszenżyta i suszenia w stałej temp. 50 °C na zawartość polifenoli ogółem w słodach oraz zawartość ekstraktu, białka rozpuszczalnego i azotu alfa-aminokwasowego w brzeczkach kongresowych. Proces moczenia i kiełkowania ziarna byt przeprowadzony w sposób typowy dla produkcji słodów typu pilzneńskiego. Etap suszenia słodów trwał 23 h. Stwierdzono istotny wpływ czasu kiełkowania ziarna w zakresie 2, 4 i 6 dni na zawartość polifenoli ogółem w słodach. Zawartość polifenoli w słodach, szczególnie 6-dniowych, była nawet 3-, 4-krotnie większa niż w ziarnie przeznaczonym do słodowania. Zawartość białka rozpuszczalnego i azotu alfa-aminokwasowego w brzeczkach kongresowych z badanych 6-dniowych słodów specjalnych była większa niż w brzeczkach ze słodów 2-dniowych. Słody specjalne, nietypowo suszone, mogą znacząco wzbogacać klasyczne brzeczki pozyskiwane ze słodu typu pilzneńskiego w polifenole i azot alfa-aminokwasowy.
EN
The evaluation of germination time and kilning (drying) of barley, rye, wheat and triticale malts at a constant temperature of 50°C on the total polyphenols content (TPC) in malts and the extract, soluble protein and free-amino nitrogen (FAN) content in congress worts was the aim of the study. The grain steeping and germination processes was conducted in a usual manner used for pilsner type malts production. The malt kilning step lasted 23 h. A significant effect of germination time of the grain in the range of 2, 4 and 6 days on the increase in the TPC in obtained malts was observed. The TPC in malts, especially 6-day ones, was even 3-4 times higher than in the grain used for malting. A significant increase in soluble protein and FAN content in congress worts obtained from 6-day special malts in comparison to 2-day malts was shown. Special, unusually kilned malts could considerably enrich classical worts obtained from pilsner malt with phenolic compounds and FAN.