PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 53 |

Tytuł artykułu

Diets supplemented with Mytilus galloprovincialis from polluted and non-polluted waters and their influence on zinc content in liver of rats loaded with cholesterol

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Diety z dodatkiem Mytilus galloprovincialis z wód niezanieczyszczonych i zanieczyszczonych oraz ich wpływ na zawartość cynku w wątrobie szczurów obciążonych cholesterolem

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Diets supplemented with Mytilus galloprovincialis from polluted and non-polluted waters and their influence on zinc content in liver of rats loaded with cholesterol. Mussels may reflect the environmental problems that the ecosystem faces. Mytilus galloprovincialis is widely used as an indicator of water pollution in biological monitoring studies. These mussels are filter feeders and may accumulate important ecosystem pollutants what in turn may pose a potential risk to other organisms in the food chain. The aim of the study was to determine zinc content in the diets supplemented with mussels from polluted and non-polluted areas and in the livers of rats fed these diets for 30 days. The zinc content in the diets with mussels from contaminated and noncontaminated waters and in rat livers was examined using a flame atomic absorption spectrophotometry (Perkin-Elmer 1100B). The slight increase in zinc content from 73.2 ±1.2 mg/ /kg in ch diet (control with 1% of cholesterol) to 77.2 ±0.5 mg/kg in the diet with mussels from polluted site was found, but zinc content in all diet was within the normal limits reviewed by McDowell (1992) – 40 to 100 ppm. Zinc content in the diet supplemented with mussels from nonpolluted site (73.7 ±3.7 mg/kg) was similar to that found in ch diet. It can be concluded that cholesterol does not affect zinc bioaccumulation. However, prolonged consumption of mussels from contaminated sites may increase accumulation of zinc in the liver of rats.
PL
Diety z dodatkiem Mytilus galloprovincialis z wód niezanieczyszczonych i zanieczyszczonych oraz ich wpływ na zawartość cynku w wątrobie szczurów obciążonych cholesterolem. Małże mogą odzwierciedlać problemy środowiskowe, przed którymi stoi ekosystem. Mytilus galloprovincialis jest szeroko wykorzystywany w biomonitoringu. Małże te są filtratorami i mogą kumulować w tkankach ważne zanieczyszczenia z ekosystemu, co z kolei może stanowić potencjalne zagrożenie dla innych organizmów w łańcuchu troficznym. Celem badania było określenie zawartości cynku w dietach z dodatkiem małży z obszarów niezanieczyszczonych i zanieczyszczonych oraz w wątrobach szczurów żywionych tymi dietami przez 30 dni. Zawartość cynku w dietach z małżami z zanieczyszczonych i niezanieczyszczonych wód i wątrobach szczurów oznaczono metodą płomieniowej absorpcji atomowej (Perkin-Elmer 1100B). Wykazano nieznaczny wzrost zawartości cynku w diecie z małżami z wód zanieczyszczonych (77,2 ±0,5 mg/kg) względem grupy ch – kontrola z 1% udziałem cholesterolu (73,2 ±1,2 mg/kg), ale zawartość cynku we wszystkich dietach mieściła się w granicach normy podanych przez McDowell (1992) – 40–100 ppm. Zawartość cynku w diecie z małżami z obszarów niezanieczyszczonych (73,7 ±3,7 mg/kg) była zbliżona do zawartości w diecie grupy ch. Podsumowując wyniki, można stwierdzić, że cholesterol nie wpływa na bioakumulację cynku. Jednak, długotrwałe spożywanie małży z wód zanieczyszczonych może zwiększyć akumulację cynku w wątrobie szczurów.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Opis fizyczny

p.127-133,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Biology of Animal Environment, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
  • Department of Physiological Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
  • Department of Physiological Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
  • Department of Biology of Animal Environment, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Physiological Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Warsaw, Poland
autor
  • Department of Horticultural Science, Mokpo National University, South Korea
  • Department of Medicinal Chemistry and Natural Products, The Hebrew University - Hadassah Medical School, Israel

Bibliografia

  • ADAMI G., BARBIERI P., FABIANI M., PISELLI S., PREDONZANI S., REISEN­HOFER E., 2002: Levels of cadmium and zinc in hepatopancreas of reared Mytilus galloprovincialis from the Gulf of Trieste (Italy). Chemosphere 48: 671-677.
  • ANAGNOSTIDIS A., MICHAILIDOU M., VATSON I.N., TSOPELAKOS A., MILIOU H., ANGELIDIS P, 2013: Use of frozen mussel (Mytilus galloprovincialis) and mussel meal in the diet of sea bass (Dicentrarchus labrax Linnaeus, 1758) and sea bream (Sparus aurata Linnaeus, 1758) fingerlings - a preliminary study. Aquacult. Res. 1: 5.
  • BAT L., USTUN F., BAKI O., 2012: Trace element concentration in the Mediterranean mussels Mytilus galloprovincialis caught from Sinop Coast of the Black Sea, Turkey. Open Mar. Biol. J. 6: 1-5.
  • ERGUL H.A., AKSAN S., 2013: Evaluation of non-essential element and micro­nutrient concentrations in seafood from the Marmara and Black Seas. J. Black Sea/Mediterranean Environment. 19, 3: 312-330.
  • GORINSTEIN S., LEONTOWICZ M., LEONTOWICZ H., NAMIESNIK J., JASTRZĘBSKI Z., DRZEWIECKI J., PARK Y-S, HAM K.-S., HEO B.-G., TRAKHTENBERG S., 2008: Influence of mussels (Mytilus galloprovincialis) from polluted and non-polluted areas on some atherosclerosis indices in rats fed cholesterol. Food Chem. 111: 381-386.
  • GORINSTEIN S., MONCHEVA S., TOLE­DO F., ARANCIBIA-AVILA P., TRA­KHTENBERG S., GORINSTEIN A., GOSHEV I., NAMIESNIK J., 2006: Relationship between seawater pollution and qualitative changes in the extracted proteins from mussels Mytilus galloprovincialis. Sci. Total Environ. 364: 251-259.
  • JONSSON L., HOLM L., 2011: Effects of toxic and non-toxic blue mussel meal on health and product quality of laying hens. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 94: 405-412.
  • KANDUC T., MEDAKOVIĆ D., HAMER B., 2011: Mytilus galloprovincialis as a bioindicator of environmental conditions: the case of the eastern coast of the Adriatic Sea. Isot. Environ. Healt. S. 47: 42-61.
  • LEONTOWICZ H., LEONTOWICZ M., JESION I., BIELECKI W., POOVERO- DOM S., VEARASILP S., GONZALEZ- -AGUILAR G., ROBLES-SANCHEZ M., TRAKHTENBERG S., GORINSTEIN 5., 2011: Positive effects of durian fruit at different stages of ripening on the hearts and livers of rats fed diets high in cholesterol. Eur. J. Integr. Med. 3: 169-181.
  • LEONTOWICZ H., LEONTOWICZ M., NA­MIESNIK J., DRZEWIECKI J., PARK Y.-S., ZACHWIEJA Z., ZAGRODZKI P., GORINSTEIN A., TRAKHTENBERG 5., GORINSTEIN S., 2008: Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis. Eur. Food Res. Technol. 227: 1251-1258.
  • LOPEZ J.L., MOSQUERA E., FUENTES J., MARINA A., VAZQUEZ J., ALVA­REZ G., 2001: Two-dimesional gel elec­trophoresis of Mytilus galloprovincialis: differences in protein expression between intertidal and cultured mussels. Mar. Ecol. Prog. Ser. 224: 149-156.
  • McDOWELL L.R., 1992: Minerals in animal and human nutrition. Academic Press, San Diego.
  • MACHADO L., BEBIANNO M., BOSKI T., MOURA D., 1999: Trace metals on the Algarve coast, II: Bioaccumulation in mussels Mytilus galloprovincialis. Biol. Inst. Esp. Oceanogr. 15,1-4: 465-471.
  • MAO W.-J., LI Y., LI B.-F., LIU Y.-H., 1999: Study on biological activity of elenium- enriched mussel extract. Chin. J. Ocean- ol. Limnol. 15, 4: 1-4.
  • MARRONE R., CAROSIELLI L., CHIARA- VALLE A., MIEDICO O., VOLLANO L., DELLAROTONDA M., 2011: Trace elements and radionuclides in Mytilus galloprovincialis from Campania region (Italy). Ital. J. Food Saf. 1,1: 233-236.
  • MOSQUERA E., LOPEZ J.L., ALVAREZ G., 2003: Genetic variability of the marine mussels Mytilus galloprovincialis as­sessed using two-dimentional electropho­resis. Heredity 90: 432-442.
  • NAMIESNIK J., MONCHEVAS., PARK S.-Y, HAM K.-S., HEO B.-G., TASHMA Z., KATRICH E., GORINSTEIN S., 2008: Concentration of bioactive compounds in mussels Mytilus galloprovincialis as an indicator of pollution. Chemosphere 73: 938-944.
  • POTRYKUS J., ALBALAT A., PEMP- KOWIAK J., PORTE C. 2003: Content and pattern of organic pollutants (PAHs, PCBs and DDT) in blue mussels (Mytilus trossulus) from the southern Baltic Sea. Oceanologia 45, 1, 337-355.
  • RAVERA O., CENCI R., BEONE G., DAN­TAS M., LODIGIANI P., 2003: Trace element cencentrations in freshwater mus­sels and macrophytes as related to those in their environment. J. Limnol. 62: 61-70.
  • SPADA L., ANNICCHIARICO C., CARDEL- LICCHIO N., GIANDOMENCIO S., Di LEO A., 2013: Heavy metal monitoring in the mussels Mytilus galloprovincialis from the Apulian coast (Southern Italy). Medit. Mar. Sci. 14, 1: 99-108.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d69990a4-98c9-4baf-8c7d-c9949ae27df8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.