PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1991 | 17(41) | 2 |

Tytuł artykułu

Effect of inoculum onkinetics and yield of citric acid production on glucose by Yarrowia lipolytica A-101

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ inokulum na kinetykę i wydajność produkcji kwasów cytrynowych na glukozie przy użyciu Y. lipolytica A-101

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of two different inocula on growth and production parameters in citric acid fermentation (on glucose) by Yarrowia lipolytica A-101 was studied. For inoculum prepared in full growth medium the total acids yield was 5-12% higher and biomass yield about 10% higher than for inoculum prepared in a nitrogen-deficient medium. The latter inoculum, however, led to about 10-30% higher acid production and glucosce consumption rates.
PL
Oceniano wpływ inokulum na wydajność oraz kinetykę wzrostu i produkcji kwasów cytrynowych na glukozie przy użyciu Y. lipolytica A-101. Przeprowadzono 2 hodowle produkcyjne typu fed-batch, pierwszą (A) szczepiono komórkami wyrosłymi w pełnym podłożu wzrostowym, przy C:N = 10, drugą (B) komórkami wyrosłymi w podłożu z deficytem azotu, przy C:N = 40. Kultura inokulacyjna (B) różniła się od (A) nieco niższą biomasą, 2-krotnie niższą zawartością azotu komórkowego i rozpoczęciem fazy produkcji kwasów. Charakter wzrostu, konsumpcji glukozy oraz produkcji kwasów był zbliżony w obu hodowlach, z wyjątkiem, że w pierwszej (A) drożdże rozpoczynały wzrost prawie natychmiast po wprowadzeniu do podłoża produkcyjnego, zaś w (B) lag-faza trwał a blisko 4 h. Produkcja kwasów rozpoczynała się w przybliżeniu ok. 12 h hodowli i jej szybkość nie była stała w ciągu całego procesu; można było wyróżnić 3 stadia o malejącym tempie ekskrecji kwasów. Następujące różnice w wydajnościach, tak wzrostu jak i produkcji kwasów ogółem oraz we właściwych szybkościach produkcji i konsumpcji były stwierdzane: w procesie (A) wydajność wzrostu (Y x/s) była wyższa o 10%, a wydajność kwasów ogółem (Y p/s) wyższa o 5- 12% niż w (B); z kolei właściwe szybkości produkcji kwasów ogółem były wyższe o 10-30% w (B) niż w (A). Chociaż tempo kwaszenia spadało podczas fazy produkcji, to w ostatnim (III) stadium utrzymywało się jeszcze na wysokim poziomic 0.103 h⁻¹ i 0.143 h⁻¹ dla procesu (A) i (B), odpowiednio. Spadki qs były wyższe w hodowli (8) niż w (A). Z drugiej strony Yp/s, rosła w kolejnych stad ich fazy kwaszenia aż do wysokich wartości 1.12 gg⁻¹ w procesie (A) i 0.99 gg⁻¹ w procesie (B). Rodzaj użytego inokulum nie miał praktycznie wpływu na stosunek kwasu cytrynowego do izocytrynowcgo i na właściwą szybkość wzrostu drożdży.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

p.137-143,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Biotechnology and Food Microbiology, Academy of Agriculture, Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Biotechnology and Food Microbiology, Academy of Agriculture, Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Akiyama S., Suzuki T., Sumino Y., Nakao Y., Fukuda H.: Agric. Biot. Chcm., 1973, 37 (4), 879.
  • 2. Aiba S., Matsuoka M.: Biotechnol. Bioeng., 1979, 21, 1373.
  • 3. Behrens U., Thiersch A., Weissbrodt E., Stottmeister U.: Acta Biotechnol., 1987, 7 (2), 179.
  • 4. Behrens U., Weissbrodt E., Lehmann W.: Zeitschrifl Allg. Microbiol., 1978, 18 (8), 549.
  • 5. Briffaud J .. Engasser M.: Biotechnol. Bioeng., 1979, 21, 2083.
  • 6. Enzminger J.D., Asejno J.A.: Biolechnol. Letters 1986 8 (I), 7.
  • 7. Ermakova I.T., Lenskikh G.V., Gaidenko T.A., Medvedeva T.N., Litvinova E.G., Korpachev A.V.: Microbiol., 1984, 53 (5), 803.
  • 8. Finogienova T.V., Grinczak A.V., Illarionova V.I., Sziszkanova N.V.: Prikl. Biochim. Microbiol., 1979, 15 (6), 811.
  • 9. Ikeno Y., Masuda M., Tanno K. , Oomori I., Takahashi N.: J. Ferment. Technol., 1975, 53 (10), 752.
  • 10. Kapoor K.K., Chaudhary K., Tauro P., in: Prescott and Dunn's Industrial Microbiology (Reed G. , Ed.), Wcstport 1982, 709.
  • 11. Marchal R., Chaude O., Metche M.: Europ. J. Appl. Microbiol., 1977, 4 (1), 111.
  • 12. Moresi M., Cimarelli D., Gasparrini G., Liuzzo G., Marinelli R.: J. Chem. Technol. Biotechnol., 1980, 30, 266.
  • 13. Nakanishi T., Yamamoto M., Kimura K., Tanaka K.: J. Ferment. Technol., 1972, 50 (12), 855.
  • 14. Nelson N. : J. Biol. Chem., 1944, 153, 375.
  • 15. Ramina L.O., Karklin R.J., Rutite A.E., Raso P.Y., in: Upravlienie mikrobnym syntezom (Zinatnc, I zd.) Riga 1977, 136.
  • 16. Sibert G., in: Methods of Enzymatic Analyis (Bergmeyer H.U. , Ed.), Aead. Press, New York-London 1974, 3. 1570.
  • 17. Tabuchi T., Hara S.: J. Agric. Chem. Soc. Jap. , 1974, 48 (7), 417.
  • 18. Teresawa M., Nagata T., Takahashi J.: J. Agric. Chem. Soc. Jap. , 1979, 53 (7), 227.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d6165378-9378-44ef-80d1-89eafe90464b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.