PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 26 | 4 |

Tytuł artykułu

Relationships between muscle fibre characteristics and physico-chemical properties of longissimus lumborum muscle and growth rate in pig fatteners of three breeds

Warianty tytułu

PL
Zależności między właściwościami włókien mięśniowych a cechami fizykochemicznymi mięśnia longissimus lumborum i tempem wzrostu tuczników trzech ras

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In 40 Polish Landrace, 38 Polish Large White and 14 Pietrain fatteners the longissimus lumborum (LL) muscle fibres were characterized and LL quality indicators determined. The correlation was estimated between the LL fibres traits and daily live weight gain, muscle pH and texture parametres.Muscle fibres ere identified as I, IIA and IIB types based upon their dehydrogenase (NADH)activity. The daily live weight gain of fatteners and their muscle pH45, pH24, Warner-Bratzler shear force and texture properties were determined.Breed was found related neither to meat quality traits, nor fibre type per cent and fibre relative area, but it affected the size of fibres. The LL from Pietrain fatteners had larger diameter of fibres within each fibre type compared to fatteners of remaining two breeds (P≤0.01). The phenotypic correlations between histological and physico-chemical traits were generally low. The content (%)and relative area of type IIB fibres, unlike those of type I, positively correlated with daily live weight gain (P≤0.01). Moreover, increase in the daily live weight gain was related to increased size of type IIB fibres. Shear force was negatively related to type IIA muscle fibre size. A similar tendency was found between pH24 and diameter of type IIA fibres.
PL
Celem pracy była identyfikacja włókien mięśniowych i cech jakościowych m. longissimus lumborum tuczników trzech ras oraz określenie zależności między cechami włókien mięśniowych a przyrostami dziennymi, pH i parametrami tekstury mięśnia. Badania przeprowadzono na 92 tucznikach trzech ras:polskiej białej zwisłouchej (n=40), wielkiej białej polskiej (n=38) i pietrain (n=14). Na podstawie aktywności dehydrogenazy (NADH) wyróżniono trzy typy włókien mięśniowych: I, IIA i IIB. Określono średnie przyrosty dobowe w przedziale od 25 do 100 kg masy ciała oraz parametry jakościowe mięsa:pH45, pH24, siłę cięcia i cechy tekstury. Rasa nie wpływała ani na cechy jakości mięsa, ani na proporcje (%) i RA (relative area) włókien mięśniowych poszczególnych typów, wiązała się natomiast istotnie z wielkością (średnicą) włókien. Mięsień longissimus lumborum tuczników rasy pietrain charakteryzował się większymi włóknami mięśniowymi wszystkich typów w porównaniu z takim samym mięśniem tuczników rasy polskej białej zwisłouchej i wielkiej białej polskiej. Współczynniki korelacji między cechami histologicznymi a fizykochemicznymi były niskie. Udział (%) i RA włókien typu IIB, w przeciwieństwie do włókien typu I, korelował dodatnio z przyrostami dziennymi. Wykazano także dodatnie zależności między wielkością włókien mięśniowych typu IIB a przyrostami dziennymi. Z kolei siła cięcia korelowała ujemnie z wielkością włókien typu IIA. Podobne zależności odnotowano między średnicą włókien mięśniowych typu IIA a pH24.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

26

Numer

4

Opis fizyczny

p.277-285,ref.

Twórcy

  • Department of Animal Genetics and Breeding, National Research Institute of Animal Production, Krakowska 1, 32-083 Balice, Poland
autor
  • Department of Reproduction and Anatomy, Agricultural University of Krakow, Al.Mickiewicza 24/28, 30-059 Krakow, Poland
autor
  • Department of Animal Products Technology, Agricultural University of Krakow, Balicka 122, 31-149 Krakow, Poland
autor
  • Department of Animal Genetics and Breeding, National Research Institute of Animal Production, Krakowska 1, 32-083 Balice, Poland

Bibliografia

  • 1. Ashmore C.R., Tompkins G., Doerr L., 1972 − Postnatal development of muscle fibre types in domestic animals. Journal of Animal Science 34(1), 37-41.
  • 2. BROCKS L., HULSEGE B., MERKUS G., 1998 − Histochemical characteristics in relation to meat quality properties in the Longissimus lumborum of fast and lean growing lines of Large White pigs.Meat Science 50(4), 411-420.
  • 3. Brooke M.H, Kaiser K., 1970 − Muscle fibre type: how many and what kind? Archives of Neurology 23, 369-370.
  • 4. Cameron N.D., Oksbjerg N., Henckel P., Nute G., Brown S., Wood J.D., 1998 −Relationships between muscle fibre traits with meat and eating quality in pigs. BSAS Annual Meeting 123.
  • 5. CHANG K.C., Da COSTA N., BLACKLEY R., SOUTHWOOD O., EVANS G., PLASTOW G.,2003 − Relationships of myosin heavy chain fibre types to meat quality traits in traditional and modern pigs. Meat Science 64, 93-103.
  • 6. Dubovitz V., Brooke M.H., Neville , H.E., 1973 − Muscle Biopsy. A Modern Approach.W.B. Saunders Company Ltd. London, Philadelphia, Toronto.
  • 7. Dwyer C.M., Fletcher J.M., Stickland N.C., 1993 − Muscle cellularity and postnatal growth in the pigs. Journal of Animal Science 71, 3339-3343.
  • 8. Henckel P., Oksbjerg N., Erlandsen E., Barton -Gade P., Bejerholm C., 1997 −Histo- and biochemical characteristics of the longissimus dorsi muscle in pigs and their relationship to performance and meat quality. Meat Science 47, 311-321.
  • 9. KARLSSON A., ENNFALT A., ESSEN-GUSTAVSSON B., LUNDSTRÖM K., RYDHERM L.,STERN S., 1993 − Muscle histochemical and biochemical properties in relation to meat quality during selection for increased lean tissue growth rate in pigs. Journal of Animal Science 71, 930-938.
  • 10. KŁOSOWSKA D., FIEDLER I., 2003 − Muscle fibre types in pigs of different genotypes in relation to meat quality. Animal Science Papers and Reports 21, Supplement 1, 49-60.
  • 11. Larzul C., Lefaucher L., Ecolan P., Gogue J., Talmant A., Sellier P., Le Roy P.,Monin G., 1997 − Phenotypic and genetic parameters for longissimus muscle fibre characteristics in relation to growth, carcass and meat quality traits in Large White pigs. Journal of Animal Science 75, 3126-3137.
  • 12. LEFAUCHEUR L., MILAN D., ECOLAN P., Le CALLENNEC C., 2004 − Myosin heavy chain composition of different skeletal muscles in Large White and Meishan pigs. Journal of Animal Science 82, 1931-1941.
  • 13. O’Halloran G.R., Troy D. J., Buckley D.J., Reville , W. J., 1997 − The role of endogenous proteases in the tenderisation of fast glycolysing muscle. Meat Science 47, 187-210.
  • 14. Peter J. B, Barnard R. L., Edgerton V. R., Gillespie C. A., Stempel K. E., 1972 −Metabolic profiles of three fibre types of skeletal muscle in guinea and rabbits. Biochemistry 11, 627-633.
  • 15. Renand G., Picard B., Touraille C., Berge P., Lepetit , L., 2001 − Relationships between muscle characteristics and meat quality traits of young Charolais bulls. Meat Science 59,49-60.
  • 16. RUUSUNEN M., PUOLANNE E., 1997 − Comparison of histochemical properties of different pig breeds. Meat Science 45(1), 119-125.
  • 17. Ruusunen M., Puolanne E., 2004 − Histochemical properties of fibre types in muscles of Wild and domestic pigs and the effect of growth rate on muscle fibre properties. Meat Science 67, 533-539.
  • 18. Ryu Y.C., Kim B. C., 2005 − The relationship between muscle fibre characteristics, postmortem metabolic rate, and meat quality of pig longissimus dorsi muscle. Meat Science 17, 351-357.
  • 19. Staun H., 1963 − Various factors affecting number and size of muscle fibres in pigs. Acta Agriculturae Scandinavica 13, 293-322.
  • 20. Stickland N.C., Widdowson E.M., Goldspink G., 1975 − Effect of severe energy and protein deficiencies on fibres and nuclei in skeletal muscle of pigs. British Journal of Nutrition 34,421-428.
  • 21. Strydom P.E., Naude R.T., Smith M.F., Scholtz M.M., van Wyk J.B., 2000 −Characterisation of indigenous African cattle breeds in relation to meat quality traits. Meat Science 55, 79-88.
  • 22. Totland G.K., Kryvi H., Slinde E., 1988 − Composition of muscle fibre types and connective tissue in bovine M. semitendinosus and its relation to tenderness. Meat Science 23, 303.
  • 23. Weiler U., Appel H.-J., Kermser M., Hofaker S., Claus R., 1995 − Consequences of selection on muscle composition. A comparative study on Gracilis muscle in wild and domestic pigs.Anatomy, Histology, Embryology 24, 77-80.
  • 24. Wojtysiak D., Migdał W., 2006 − Morphological characteristics of muscle fibres of m.longissimus lumborum in crossbreeds pigs with a different proportion of the Hampshire breed.Polish Journal of Nature Sciences 20(1), 249-257.
  • 25. Wojtysiak D., Migdał W., Paściak P., Pieszka M., 2005 − Effect of slaughter Wright on the muscle fibre structure in m. longissimus lumborum of fatteners. Annals of Animal Science Supplement 2, 219-222.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d6060181-e0e3-4e4e-b852-9267f5637f8c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.