PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 56 | 04 |

Tytuł artykułu

Produktywność i efektywność produkcji soków i napojów bezalkoholowych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The productivity and the effectiveness of the production of juices and soft drinks

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W produkcji soków i napojów bezalkoholowych nastąpiła znacząca poprawa produktywności i efektywności zaangażowanych w tej działalności zasobów. Szczególnie szybko wzrasta produktywność (wydajność) pracy, która jest uznawana za główne źródło trwałego wzrostu konkurencyjności każdej gospodarki. Pod tym względem dość szybko maleje dystans dzielący naszych producentów od stanu w krajach o wyższym poziomie rozwoju gospodarczego. Wzrostowi wydajności pracy towarzyszy spadek efektywności majątku (zasobów) i względna stabilizacja efektywności nakładów materialnych. Zmiany efektywności produkcji soków i napojów bezalkoholowych korzystniejsze były w skali mikro- niż makroekonomicznej. Wskaźniki efektywności majątku i kapitału własnego w tych dwóch sektorach były niższe niż w innych działach przemysłu spożywczego.
EN
In the production of juices and soft drinks a significant improvement of the productivity and effectiveness of stores involved in this activity. Peculiarly a labour productivity is booming (work output), which is being regarded as the primary source of the permanent height of the competitiveness of every economy. In this respect enough quickly distance dividing our producers from the state in countries about the highest level of the economic development is decreasing. A fall in the effectiveness of the wealth is accompanying the intensification of labour (of stores) and relative stability of the effectiveness of the financial expenditure. Changes of the effectiveness of the production of juices and soft drinks were advantageous in the scale micro- than macroeconomic. Efficiency indices of the wealth and the equity in these two sectors were lower than in other cannon of the food industry.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

04

Opis fizyczny

s.4,6,8,10,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Dybus J.: 2011. Branża soków zagęszczonych - jej sytuacja w Polsce oraz znaczenie w Unii Europejskiej. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz. 2, s. 1,15
  • 2. Europe In figures. Eurostat yearbook 2010. Eurostat, European Commission, s. 305-306
  • 3. Nosecka B.: 2011. Handel zagraniczny. Rynek Owoców i Warzyw 39. IERiGŻ - PIB, s. 15-21
  • 4. Poczta W.: 2010. Potencjał i pozycja konkurencyjna polskiego sektora rolno-żywnościowego na rynku europejskim. Postępy Nauk Rolniczych 2, s. 35-56
  • 5. Rocznik Statystyczny Przemyślu 2001. GUS, Warszawa, s. 392-394
  • 6. Rocznik Statystyczny Przemyślu 2011. GUS, Warszawa, s. 526-528
  • 7. Urban R.: 2011. Stan rynko i produkcja napojów w okresie spowolnienia rozwoju gospodarczego. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz. 5, s. 4-7
  • 8. Zalewski A.: 2011. Wody i napoje orzeźwiające. Handel Zagraniczny Produktami Rolno- Spożywczymi 33, IERIGŻ - PIB, s. 61-63

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d5e8b841-fc16-4d67-a8b1-c6ad75e5f329
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.