PL
Określono wpływ stopnia rozdrobnienia ziarna kukurydzy na wydajność enzymatycznego hydrolizatu skrobiowego. W badaniach zastosowano pięć frakcji rozdrobnienia ziarna kukurydzianego: całe ziarno (10 mm), łom (2,5÷6,0 mm), grubą kaszkę (0,75÷1,25 mm), drobną kaszkę (0,25÷0,75 mm) i mąkę (> 0,25 mm) różniących się zawartością skrobi w suchej substancji, odpowiednio: 75,6%, 85,1%, 84,9%, 85,7% i 85,4%. Potencjalna wydajność handlowego syropu skrobiowego (80% s.s.) z danego surowca (87% s.s.) wzrastała wraz ze wzrostem stopnia rozdrobnienia i wynosiła od 15,5 do 81,2 kg syropu ze 100 kg surowca. Badania wykazały, że enzymatyczny hydrolizat skrobiowy o wymaganej jakości można uzyskać z surowca kukurydzianego różniącego się stopniem rozdrobnienia, jednak wydajność produkcji jest wyraźnie skorelowana ze stopniem rozdrobnienia surowca.
EN
The aim of the study was the assessment of the effect of the degree of corn grain fragmentation on the production efficiency of enzymatic hydrolysate production. Five degrees of grain fragmentation were used in the experiment: entire grain (10 mm), grits (2.5±6.0 mm), fine grits (0.75±1.25 mm), semolina (0.25±0.75 mm) and flour (> 0.25 mm), differing in the content of starch: 75.6%, 85.1%, 84.9%, 85.7% and 85.4%, respectively. The potential efficiency of commercial starch syrup (80% DM) from the particular raw material (87% DM) increased with the rise of the degree of fragmentation and amounted to from 15.5 to 81.2 kg of syrup from 100 kg of raw material. The investigations showed that the starch enzymatic hydrolysate of the required quality can be obtained from the raw corn material differing in the degree of fragmentation, however, the production yield is clearly correlated with the degree of fragmentation of raw material.