PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 576 |

Tytuł artykułu

Ocena zawartości witamin z grupy B w owsianych produktach bezglutenowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Assessment of B-group vitamins in oat gluten-free products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było oznaczenie zawartości witamin z grupy B: witaminy B₁, B₂, B₆ i PP we wszystkich dostępnych w 2013 roku na polskim rynku owsianych produktach bezglutenowych. Materiał doświadczalny stanowiło 7 owsianych produktów bezglutenowych, takich jak mąki i mieszanki do wypieku chleba i ciastek oraz płatki. Produkty poddano hydrolizie enzymatycznej z użyciem taka-diastazy oraz hydrolizie kwasowej z zastosowaniem kwasu solnego. Zawartość witamin z grupy B oznaczono metodami wysokosprawnej chromatografii cieczowej. Średnia zawartość witamin B₁, B₂, B₆ (jako sumy pirydoksalu, pirydoksaminy, pirydoksyny) oraz PP we wszystkich produktach wynosiła odpowiednio 0,184, 0,050, 0,159, 0,544 mg·100 g⁻¹ produktu. Największą zawartość witaminy B₁ stwierdzono w płatkach owsianych, a pozostałych witamin w musli owsianym z owocami. Owsiane produkty bezglutenowe charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością witamin B₁, B₂, B₆ i PP. Najbogatszym źródłem analizowanych witamin były płatki owsiane oraz musli owsiane z owocami.
EN
Oat gluten-free products are a new category on the Polish market of foods for particular nutritional use. Oats which was the subject of numerous studies on its safety for use in the diet of patients with coeliac disease, was introduced on Polish market in 2012. Results of clinical trials in patients suffering from coeliac disease, indicate the occurrence of nutritional deficiencies, including deficiencies of B-group vitamins. Due to the fact that nutritional deficiencies refer both to the patients who do not comply with the recommendations, as well as to those on a gluten free diet, quality assessment of gluten-free food plays a significant role in the efficient treatment of coeliac disease. Oat products are an alternative to the commonly consumed cereal gluten-free products. The aim of this study was to determine the content of B-group vitamins: vitamin B₁, B₂, B₆ and PP in all glutenfree oat products available on the Polish market in 2013. Seven oat gluten-free products: flours, bread mixes, cookies mixes and flakes were purchased in the local health food stores. The concentration of B-group vitamins was determined by high performance liquid chromatography (HPLC) after prior enzymatic and acid extraction of sample. The content of thiamine ranged from 0.049 ±0.011 (oat mix for chocolate muffins) to 0.276 ±0.010 mg in 100 g of product (oat flakes) with a mean of 0.184 mg·100 g⁻¹. The most valuable source of vitamin B₂ was oat musli with fruits (0.085 ±0.001 mg·100 g⁻¹), the least valuable was gluten-free flour with oat (0.031 ±0.001 mg·100 g⁻¹). The average content of vitamin B₆ was 0.158 mg·100 g⁻¹ with the lowest content in gluten-free flour with oat (0.039 ±0.008 mg·100 g⁻¹) and the highest in oat musli with fruits (0.569 ±0.019 mg·100 g⁻¹). The niacin content in all selected products ranged from 0.269 ±0.023 (mix for oat cookies) to 1.084 ±0.103 mg·100 g⁻¹ (oat musli with fruits) with an average content of 0.544 mg in 100 g. High content of vitamins in oat muesli is a result of fruits content. Tested gluten-free products significantly differed in vitamin B₁, B₂, B₆ and niacin contents. The richest source of analyzed vitamins were oatmeal and oat muesli with fruits.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

576

Opis fizyczny

s.111-119,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, al.Niepodległości 10, 61-875 Poznań
  • Katedra Technologii i Analizy Instrumentalnej, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, al.Niepodległości 10, 61-875 Poznań

Bibliografia

  • Arella F., Lahély S., Bourguigon J.B., Hasselmann C., 1996. Liquid chromatographic determination of vitamins B1 and B2 in foods. A collaborative study. Food Chem. 56(1), 81–86.
  • Barton S.H., Kelly D.G., Murray J.A., 2007. Nutritional deficiencies in celiac disease. Gastroenterol. Clin. North Am. 36(1), 93–108.
  • Brouns F.J.P.H., van Buul V.J., Shewry P.R., 2013. Does wheat make us fat and sick? J. Cereal Sci. 58, 209–215.
  • Darewicz M., Dziuba J., 2007. Dietozależny charakter enteropatii na przykładzie celiakii. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1(50), 5–15.
  • Eintenmiller R.R., Ye L., Landen Jr W.O., 2008. Vitamin B6. W: Vitamin Analysis of Health and Food Sciences. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton, 2nd edition, 401–442.
  • Euromonitor International, Gluten-free food. Euromonitor Passport Database 2014, http://www. portal.euromonitor.com (data dostępu: 05.05.2014).
  • Gliszczyńska-Świgło A., Rybicka I. Simultaneous Determination of Caffeine and Water-soluble Vitamins in Energy Drinks by HPLC with Photodiode Array and Fluorescence Detection. Food Anal. Method DOI 10.1007/s12161-014-9880-0.
  • Hüttner E.K., Arendt E.K., 2010. Recent advances in gluten-free baking and the current status of oats. Trends Food Sci. Technol. 21, 303–312.
  • Kaukinen K., Collin P., Huhtala H., Mäki M., 2013. Long-term consumption of oats in adult celiac disease patients. Nutrients 11, 4380–4389.
  • Kunachowicz H. (red.), 1995. Produkty bezglutenowe. Skład i wartość odżywcza, Wydawnictwa IŻŻ, Warszawa.
  • Kunachowicz H. (red.), 2001. Dieta bezglutenowa. Co wybrać? Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • Lange E., 2010. Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3(70), 7–24.
  • Lebiedzińska A., Szefer P., 2006. Vitamins B in grain and cereal-grain food, soy-products and seeds. Food Chem. 95, 116–122.
  • Lebiedzińska C., Cyman E., 2007. Fortyfikowane produkty zbożowe źródłem witamin grupy B. Bromat. Chem. Toksykol. 3, 261–266.
  • Ollilainen V., Vahteristo L., Uusi-Rauva A., Varo P., Koivistoinen P., Huttunen J., 1993. The HPLC determination of total thiamin (vitamin B1) in foods. J. Food Comp. Anal. 6(2), 152–165.
  • Poutanen K., Shepherd R., Shewry P.R., Delcour J.A., Bjorck I., van der Kamp J.W., 2010. More of the grain: the European HEALTHGRAIN project aims at healthier cereal foods. Cereal Food World 55, 79–84.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywnośc, zmiany roporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006i(WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących codzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009.
  • Rybicka I., Gliszczyńska-Świgło A., 2013. Zawartość witaminy B1 w wybranych produktach bezglutenowych. Probl. Hig. Epidemiol. 94(3), 642–644.
  • Vinas P., Lopez-Erroz C., Balsalobre N., Hernandez-Cordoba M., 2003. Reversed-phase liquid chromatography on a amide stationary phase for the determination of the B group vitamins in baby foods. J. Chromatogr. A. 1007, 77–84.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d5ad4165-84dd-4c5d-aede-e39767052bd8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.