PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 08 |

Tytuł artykułu

Problemy konsolidacji w przemyśle mięsnym

Warianty tytułu

EN
The problems of consolidation in the meat industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Presja handlu na spadek cen i niższe marże powoduje, że przedsiębiorstwa mięsne działają niemal na progu rentowności. Niezbędna staje się konsolidacja w branży, umożliwiająca koncentrację produkcji i wzrost rentowności. W artykule podjęto próbę oceny wpływu wzrostu skali wielkości produkcji na rentowność wśród największych przedsiębiorstw przemysłu mięsnego oraz przedstawiono przyczyny niskiego poziomu konsolidacji i zagrożenia spowodowane jej brakiem, a także możliwe strategie rozwoju dla przedsiębiorstw z polskim kapitałem.
EN
Trade pressure on decrease of prices and lower margins causes that meat companies operate almost on the verge of profitability. Consolidation in the industry becomes necessary and allows concentration of production and increase of profitability. The article attempts to assess the impact of increased scale of production on the profitability ofthe largest meat businesses. In the article, the reasons for the low level of consolidation and risks caused by its lack as well as the possible development strategies for companies with Polish capital have been presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

08

Opis fizyczny

s.23-24,26-28,tab.,wykr.,bibliogr.Polska

Twórcy

  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa
autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Chechelski, P. (2015). Wpływ korporacji handlowych na polski rynek żywności. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 2.
  • [2] Dach, Z. (2005). Mikroekonomia dla studiów licencjackich. Wydawnictwo Naukowe SYNABA Kraków.
  • [3] http://pl.wikipedia.org/ (odczyt 21.05.2015).
  • [4] Kopaliński, W. (2000). Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych z almanachem. Wyd. Świat Książki, Warszawa, 274.
  • [5] Korzyści skali - Encyklopedia zarządzania (odczyt 15.05.2015) http://mfiles.pl
  • [6] Praca zbiorowa pod red. Mroczek, R. (2014). Polski przemysł spożywcy w latach 2008- 2013. Program Wieloletni 2011-2014. Nr 117 IERiGŻ-PIB, Warszawa 2014,19.
  • [7] Raport analityczny Credit Agricole Bank Polska S.A. Co stoi za sukcesem polskiego eksportu żywności, http://biznes.interia.pl/makroekonomia/news (odczyt 10.05.2015)
  • [8] Roczniki statystyczne GUS za lata 2011 -2014.
  • [9] Rawa, Ł. (2015). Przemysł mięsny na zakręcie. http://biznes.onet.pl/wiadomości/kraj (odczyt 12.05.2015).
  • [10] Soliwoda, M. (2012). Efektywność zakładów przemysłu mięsnego. Gospodarka Mięsna. 8.
  • [11] Starzyk, T. (2015). Przemysł mięsny w gorszej kondycji. Rynek Spożywcy, 2, 72.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d4e945dc-7656-454d-90a2-e64f8df5ff47
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.