PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 3 |
Tytuł artykułu

Porównanie nawyków żywieniowych młodzieży z uwzględnieniem płci oraz poziomu aktywności fizycznej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Comparison of eating habits among students with admitted sex and level of physical activity
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem badań była ocena nawyków żywieniowych młodzieży, z uwzględnieniem płci oraz poziomu aktywności fizycznej. Grupę badawczą stanowiło 147 uczniów w wieku 17,5 ± 1,5 lat (dziewczęta DZ = 98, chłopcy CH = 49), o różnym stopniu aktywności fizycznej (grupa sportowa SPO, grupa o umiarkowanej aktywności fizycznej UAF, grupa o niskiej aktywności fizycznej NAF). Narzędziem badawczym był kwestionariusz częstości spożycia FFQ, wskaźnik jakości wskaźnik YHEI oraz międzynarodowy kwestionariusz aktywności fizycznej IPAQ. Dokonano również pomiarów antropometrycznych, oceniających BMI i stopień otłuszczenia ciała. Wykazano, że w grupie SPO YHEI był istotnie wyższy (p < 0,05) w porównaniu do pozostałych uczniów, ponadto przyjmował on znacząco wyższe wartości wśród DZ, w porównaniu do CH (p < 0,05). Znamienne różnice (p < 0,05) w częstości spożycia wybranych produktów i potraw w zależności od płci wykazano w przypadku mięsa wieprzowego, tłuszczów zwierzęcych oraz napojów słodzonych. Poziom aktywności fizycznej istotnie różnicował częstość spożycia tłuszczów roślinnych, dań typu fast–food, słodyczy, napojów alkoholowych, energetyzujących oraz izotonicznych. W grupie DZ częstość spożycia słodyczy ujemnie korelowała z grubością fałdów skórno-tłuszczowych, z kolei, dodatnią korelację odnotowano pomiędzy częstością spożycia napojów energetyzujących a wysokością wskaźnika BMI oraz grubością fałdów skórno – tłuszczowych w grupie CH. Uzyskane wyniki wskazują, że spośród badanych uczniów najwłaściwsze nawyki żywieniowe charakteryzowały SPO. Nawyki żywieniowe CH zdają się bardziej predysponować ich do występowania nadwagi i otyłości w porównaniu do DZ.
EN
The aim of the study was to evaluate nutritional habits of high school students, depending on their sex and physical activity. The investigated population included 147 students in age of 17,5 ± 1,5 y (girls DZ = 98, boys CH = 49) with different level of physical activity (athletes SPO, moderate physical activity UAF, low physical activity NAF). Nutritional data were obtained by FFQ and calculated for selected food-groups and generally as young healthy eating index YHEI. International IPAQ was used to determine the level of physical activity and anthropometric measured were conducted to estimated BMI and body fat status. It was indicated the YHEI in athletes was significantly higher (p < 0,05) compared to rest of students. Moreover, a significant difference (p < 0,05) in YHEI in DZ compared to CH was also found. The significant differences (p < 0,05) in the frequency of consumption of red meat, vegetable oil and sweetned drinks was revealed between DZ and CH adolescents. The frequency of consumption of vegetable oil, fast – foods, sweets, alcoholic drinks, energy drinks and isotonic drinks varied with the level of physical activity. Frequency of consumption of sweets negatively correlated with skinfold thickness in DZ, whereas positive correlation between consumption frequency of energy drinks, BMI and skinfold thickness was found in CH. The results show, that nutritional habits of the athletes was most approached to nutritional guidelines. CH, nutritional habits may predicted to overweight and obesity in CH group more distinctly than in DZ group.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
62
Numer
3
Opis fizyczny
s.335-342,tab.,wykr.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Zakład Dietetyki, Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznań
autor
Bibliografia
  • 1. Bajerska J., Woźniewicz M., Jeszka J., Wierzejska E.: Frequency of energy drinks intake vs. physical activity and incidence of overweight and obesity among high school students. Food. Science. Technology. Quality. 2009, 4, 65, 211-217.
  • 2. Bellisle F, Cle´ment K., Le Barzic M., Le Gall A., Guy--Grand B., Basdevant A.: The Eating Inventory and Body Adiposity from Leanness to Massive Obesity: a Study of 2509 Adults. Obesity Research. 2004, 12, 2023-2030.
  • 3. Buhl K.M., Gallager D., Hoy K., Matthews D.E., Heymsfield S.B.: Unexplained disturbance in body weight regulation: diagnostic outcome assessed by doubly-labeled water and body composition analyses in obese patients reporting low energy intakes. J Am Diet Assoc. 1995, 95, 1393– 400.
  • 4. Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics 2000, accessed at http://www.cdc.gov/growthcharts.
  • 5. Ferro–Luzzi A., Sette S., Franklin M. James W.P.: A simplified approach of assessing adult chronic energy deficiency. Eur J Clin Nutr. 1992, 46, 173–186.
  • 6. Feskanich D., Helaine R.H., Graham R., Colditz M.D.: Modifying the Healthy Eating Index to Assess Diet Quality in Children and Adolescents. J Am Diet Assoc. 2004, 104, 9, 1375-83.
  • 7. Hallal P.C, Wells J.C.K., Reichert F.F., Anselmi L., Victora C.G.: Early determinants of physical activity in adolescence: prospective birth cohort study. BMJ, doi:10.1136/bmj.38776.434560.7C.
  • 8. Iyadurai S.J., Chung S.S.: New onset seizures in adults: possible association with consumption popular energy drinks. Epilepsy Behav. 2007, 10, 3, 504-508.
  • 9. Marcysiak M., Ciosek A., Żywica M., Prządak E., Banasiewicz D., Marcysiak M., Zagroba M., Ostrowska B., Skotnicka-Klonowicz G.: Dietary behavior and physical activity among pupils of sports and general class in Ustrzyki Dolne. Problemy Pielęgniarstwa. 2009, 17, 3, 216–222
  • 10. Meadows-Oliver M., Ryan-Kraus P.: Powering up with sports and energy drinks. J. Pediatr Heath Care. 2007, 21, 6, 413-416
  • 11. Ministerstwo Zdrowia, Departament Polityki Zdrowotnej (2007/2009). Narodowy program zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej na lata 2007-2011. POL-HEALTH. Warszawa.
  • 12. Oblacińska A.: Zachowania żywieniowe. W: w: Otyłość u polskich nastolatków – epidemiologia, styl życia, samopoczucie. Raport z badań uczniów gimnazjum w Polsce Instytut Matki i Dziecka. Oblacińska A., Jodkowska M. Warszawa 2007, 54–73.
  • 13. Pieszko–Kleinowska M. Pęgiel-Kamrat J., Zarzeczna-Baran M., Stankiewicz M., Kozanecka I., Łysiak-Szydłowska W.: Differences in nutritional habits amongst secondary school youth in Pomorskie Voivodship in relation to gender. Probl Hig Epidemiol. 2006, 87, 4, 278-283.
  • 14. Rush E., Schulz S., Obolonkin V., Simmons D., Plank L.: Are energy drinks contributing to the obesity epidemic? Asia Pac J Clin Nutr. 2006, 15, 2, 242-246.
  • 15. Schoeller D.A. Limitations in the assessment of dietary energy intake by self-report. Metabolism. 1995, 44, 18 –22.
  • 16. Stankiewicz M., Pieszko M., Śliwińska A., Małgorzewicz S., Wierucki Ł., Zdrojewski T., Wyrzykowski B, Łysiak- -Szydłowska W.: Występowanie nadwagi i otyłości oraz wiedza i zachowania zdrowotne dzieci i młodzieży małych miast i wsi - wyniki badania Polskiego Projektu 400 Miast. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii/tom 6 nr 2 - 2010.
  • 17. Świderska-Kopacz J., Marcinkowski J.T, Jankowska K.: Health behaviour of secondary school pupils and its chosen determinants. Part IV. Nutritional habits. Probl Hig Epidemiol. 2008, 89, 2, 241-245.
  • 18. Instytut Matki i Dziecka. Test przesiewowy do wykrywania zaburzeń w rozwoju fizycznym u dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Warszawa 2007
  • 19. Woźniewicz M., Jeszka J., Sadowska K., Bajerska J.: Frequency of consumption of products and foods – sources of vitamin D and calcium – among secondary school students. EJPAU. 2009, 12, 4, #24
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-d2ba5e69-5ee8-4525-b842-a43e6e7ffe26
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.