PL
Celem pracy była analiza wyników oceny przyżyciowej z uwzględnieniem cech otłuszczenia i umięśnienia 51 802 loszek mieszańców o zróżnicowanym tempie wzrostu, pochodzących z dwóch wariantów krzyżowania: wbp x pbz oraz pbz x wbp (rasę lochy podano w pierwszej pozycji). Zwierzęta pochodziły z bydgoskiego okręgu hodowlanego i zostały poddane ocenie przyżyciowej na przestrzeni lat 2004-2008. W zależności od wielkości przyrostów dobowych masy ciała standaryzowanych na 180. dzień życia, loszki mieszańce podzielono na dwie grupy charakteryzujące się zróżnicowanym tempem wzrostu, tj. niskimi i wysokimi przyrostami dobowymi masy ciała w każdym analizowanym roku. Wpływ tempa wzrostu na kształtowanie się cech dotyczących otłuszczenia i umięśnienia loszek mieszańców w poszczególnych latach był zróżnicowany. W łącznym zestawieniu wyników z lat 2004-2008 wykazano jednoznacznie, że badane loszki mieszańce o wysokich przyrostach dobowych masy ciała charakteryzowały się cieńszą słoniną w punkcie P2 oraz grubszą słoniną w punkcie P4 w porównaniu ze zwierzętami o wolniejszym tempie wzrostu. Stwierdzono korzystniejszy wynik dotyczący wysokości oka polędwicy u świń charakteryzujących się wysokimi przyrostami dobowymi masy ciała w porównaniu ze zwierzętami o wolniejszym tempie wzrostu, wyższą natomiast zawartość mięsa w ciele u loszek o niskim tempie wzrostu wobec świń odznaczających się wysokimi przyrostami dobowymi masy ciała. Loszki z obu badanych wariantów krzyżowania odznaczające się szybkim tempem wzrostu osiągnęły wysoko istotnie wyższą wartość indeksu selekcyjnego oceny przyżyciowej, czyli lepszą wartość hodowlaną od zwierząt o niskich przyrostach dobowych masy ciała.
EN
The aim of the paper was to analyze the performance test results regarding to fat and meat traits of 51.802 crossbred gilts of different growth rate, coming from two following crossing variants, where the sow breed was given in the first position: PLW x PL and PL x PLW. The animals came from The Bydgoszcz Breeding Region and they were performance- tested within the years 2004-2008. Depending on the level of daily body weight gains standardized on 180th day of life, the young crossbred gilts were divided into two groups of different growth rate, i.e. low and high daily gains of body weight in each analyzed year. The impact of growth rate on shaping fat and meat traits of crossbred gilts in particular years was diverse. In total results’ summary from years 2004-2008 it was clearly proved that the tested crossbred gilts PLW x PL and PL x PLW of high daily gains of body weight had thinner backfat in P2 point and thicker backfat in P4 point as compared to the animals of lower growth rate. More favourable result of the height of loin eye was observed in the pigs with high daily gains of body weight as compared to the animals of lower grow rate. Higher body meat content was recorded in gilts of low growth rate as compared to the pigs of high daily gains of body weight. The gilts coming from the both tested crossing variants of high growth rate had significantly higher value of performance test selection index, thus higher breeding value than the animals with low daily gains of body weight.