PL
W produkcji rolniczej, tak jak w procesach przetwórczych, dochodzi zarówno do zużycia, jak i zanieczyszczania wody. Wskaźnik śladu wodnego pozwala określić objętość wody potrzebnej do wytworzenia danego produktu, biorąc pod uwagę procesy nie tylko jej wykorzystania, ale także zanieczyszczania. W badaniach prowadzonych przez Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN oszacowano wielkość śladu wodnego pszenicy ozimej uprawianej w intensywnym systemie produkcji roślinnej w warunkach wielkoobszarowego gospodarstwa rolnego, położonego w południowo-zachodniej części województwa wielkopolskiego. Całkowity ślad wodny produkcji pszenicy ozimej w latach 2010-2013 wynosił średnio 632,5 m3/t, w tym 66,2% stanowił zielony ślad wodny, a 33,8% - szary ślad wodny. Wysoka wartość frakcji szarego śladu wodnego wskazuje na potrzebę kontrolowania i ograniczania zanieczyszczeń wody azotanami pochodzących ze stosowanych nawozów azotowych
EN
In agricultural production, as in processing processes, both a consumption of water and its contamination occur. The water footprint indicator allows to determine the volume of water required to produce a specific product, taking into account not only the processes of water use but also the processes of water pollution. In the research conducted by the Institute of Agricultural and Forest Environment PAS, the value of the water footprint of winter wheat cultivated in an intensive crop production system was estimated in a large-area farm, located in the south-western part of the Wielkopolska voivodship. On average, the total water footprint of winter wheat production in the years 2010-2013 was 632.5 m3/t, of which 66.2% was the green water footprint, and 33.8% - the grey water footprint. The high fraction of the grey water footprint indicates the need to control and reduce nitrate pollution of water from nitrogen fertilizers