PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |
Tytuł artykułu

Analiza spożycia wybranych składników mineralnych przez pacjentki z osteoporozą

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Analysis of the intake os selected minerals by patients with osteoporosis
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem niniejszej pracy była analiza spożycia wybranych składników mineralnych przez pacjentki chorych na osteoporozy. Badaniami objęto 32 kobiety, których średnia wieku wynosiła 69,7 ±9,1 lat, leczących się w Centrum Osteoporozy, działającego na terenie Klinicznego Szpitala MSWiA w Warszawie. Badania przeprowadzono na przełomie października i listopada 2003 roku, czyli w okresie jesienno-zimowym; pacjentki były mieszkankami Warszawy lub najbliższych okolic. Badania przeprowadzono stosując metodę ankietową. Po dokładnym wypełnieniu ankiety i formularza trzydniowego bieżącego notowania, analizowano spożycie wybranych składników mineralnych przez pacjentki. Analiza statystyczna wykazała nadmierne, w stosunku do zaleceń, spożycie fosforu i sodu składników mineralnych wpływających negatywnie na zdrowie kości. Stwierdzono niedostateczne wapnia i potasu. Pokrycie normy na wapń stało się możliwe dzięki suplementacji diety pacjentek tym pierwiastkiem. Spożycie magnezu przez prawie wszystkie badane kobiety było zgodne z normą.
EN
The aim of the study was to analyze the intakes of selected minerals by patients with osteoporosis. The scope of the investigation involved: a) the collection of data regarding patients' nutritional habits with the use of questionnaire technique; b) the assessment of food frequency intake; c) the computation of the intakes of selected minerals in food rations obtained by recording 24-h food intake for the period of 3 days; c) the comparison of the intakes of selected minerals during the weekdays with that of weekend. The study was carried out in 32 female patients with osteoporosis with mean age of 69.7 ± 9.1 years. Statistical analysis showed that the intake of calcium fell far below the Polish RDA and amounted to only 740 mg. RDA was met only after taking calcium supplements into account. The consumption of phosphorous and sodium exceeded the recommended levels (Fig. 1). The high intakes of these minerals may bring about an imbalance in calcium metabolism. The intake of potassium was satisfactory and was 85% in agreement with the Polish RDA. One of the causes of osteoporosis in these patients might have been the low intake of calcium and high consumption of phosphorous and sodium during childhood and adulthood.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
Opis fizyczny
s.169-176,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Dietetyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
Bibliografia
  • 1. Bell R.A., Quandt S.A., Spangler J.G., Case D.: Dietary calcium intake and supplement use among older African, American, white, and Native American women in a rural southeastern community. J. Am. Diet. Assoc. 2002, 102, 844-847.
  • 2. Booth S.L., Broe K.E., Gagnon D.R. et al.: Vitamin K intake and bone mineral density in women and men. Am. J. Clin. Nutr. 2003, 77, 512-516.
  • 3. Devine A., Wilson S.G., Dick I.M. et al.: Effects of vitamin D metabolites on intestinal calcium absorption and bone turnover in eldery women; Am. J. Clin. Nutr. 2002, 75, 283-288.
  • 4. Fardellone P., Brazier M., Kamel S. et al.: Biochemical effects of calcium supplementation in postmenopausal women: influence of dietary calcium intake. Am. J. Clin. Nutr. 1998, 67, 1273-1278.
  • 5. Feskanich D., Willett W.C., Colditz G.A.: Calcium, vitamin D, milk consumption, and hip fractures: a prospective study among postmenopausal women. Am. J. Clin. Nutr. 2003, 77, 504-511.
  • 6. Goswami R., Gupta N., Goswami D. et al.: Prevalence and significance of low 25-hydroxyvitamin D concentration in healthy subjects in Delhi. Am. J. Clin. Nutr. 2000, 72, 472-475.
  • 7. Grygiel B., Przysławski J.: Żywieniowe czynniki ryzyka osteoporozy u kobiet otyłych w okresie pomenopauzalnym. Ann UMCS 2004, LIX, 244S-249S.
  • 8. Itoh R., Nishiyama N., Suyama Y.: Dietary protein intake and urinary excretion of calcium: a cross-sectional study in a healthy Japanese population. Am. J. Clin. Nutr. 1998, 67, 438-444.
  • 9. Itoh R, Suyama Y.: Sodium excretion to calcium and hydroxyproline excretion in a healhty Japanese population. Am. J. Clin. Nutr. 1996, 63, 735-740.
  • 10. Jackson K.A., Savaiano D.A.: Lactose Maldigestion, Calcium Intake and Osteoporosis in African-, Asian-, and Hispanic-Americans, J. Am. Coll. Nutr. 2001, 20, 198S-207S.
  • 11. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 1997-2002.
  • 12. Lachnicht D., Brevard P.B., Wagner T.L. et al.: Dietary oxygen radical absorbance capacity as a predictor of bone mineral density. Nutr. Res. 2002, 22, 1389-1399.
  • 13. MacDonald H.M., New S.A., Golden M.H.N, et al.: Nutritional associations with bone loss during the menopausal transition: evidence of a beneficial effect of calcium, alkohol and fruit and vegetable nutrients and of a detrimental effect of fatty acids. Am. J. Clin. Nutr. 2004, 79, 155-165.
  • 14. Mięgoć A.: Opracowanie „Dietetyk" do oceny wartości odżywczej diet w żywieniu szpitalnym. IŻŻ, Warszawa 2001.
  • 15. Nakamura K., Hori Y., Nashimoto M. et al.: Dietary Calcium, Sodium, Phosphorus, and Protein and Bone Metabolism in Eldery Japanese Women: A Pilot Study Using the Duplicate Portion Sampling Metod. Nutrition 2004, 20, 340-345.
  • 16. New S.A., Bolton-Smith C., Grubb D.A. et al.: Nutritional influences on bone mineral density: a cross-sectional study in premenopausal women. Am. J. Clin. Nutr. 1997, 65, 1831- 1839.
  • 17. Piekarek M.: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranej gmpy osób starszych badanych w 1989/90 i 1999 roku. Praca magisterska 1999, Biblioteka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.
  • 18. Rutkowska U., Iwanow K., Chojnowska I. et al.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. II. Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żyw. Człow. Metab. 1993, 20, 328-334.
  • 19. Sawicki A., Rutkowska U., Zdrójkowska B. et al.: Spożycie wapnia z mleka i jego przetworów w powiązaniu z występowaniem osteoporozy u kobiet. Żyw. Człow. Metab. 1997, 24, 63-74.
  • 20. Skorupa E., Kaczmarewicz E., Kruk M. et al.: Wpływ czynników żywieniowych na wytrzymałość mechaniczną tkanki kostnej i gospodarkę wapniowo-fosforanową. Twój Magazyn Medyczny 2003, 6, 24-41.
  • 21. Sulkowska J.: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranej grupy osób starszych ze szczególnym uwzględnieniem składników mineralnych. Praca doktorska 2000, Biblioteka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.
  • 22. Szkop I.: Wpływ sposobu żywienia i trybu życia na gęstość kości oraz wybrane parametry biochemiczne gospodarki mineralnej u kobiet w wieku 38-64 lat. Praca magisterska 2001, Biblioteka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.
  • 23. Szponar L., Respondek W.: Żywienie w osteoporozie. Terapia 1997, 5, 272-281.
  • 24. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2000.
  • 25. Wajszczyk B., Chabros E., Chwojnowska Z. et al.: Sposób żywienia i stan odżywienia kobiet w wieku okołomenopauzalnym i pomenopauzalnym. Żyw. Człow. Metab. 2002, 29, 185S-190S.
  • 26. Wang M-C., Crawford P.B. et al.: Diet in midpuberty and sedentary activity in prepuberty predict peak bone mass. Am. J. Clin. Nutr. 2003, 77, 495-503.
  • 27. Wolf R.L., Cauley J.A., Baker C.E. et al.: Factors associated with calcium absorption efficiency in pre- and perimenopausal women. Am. J. Clin. Nutr. 2000, 72,466-471.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-d2255c53-c6d5-4164-840c-a3220c19469b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.