PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1990 | 16(40) | 1-2 |
Tytuł artykułu

Termoanalitykal investigations of the edible oils and fats III. Kinetics of thermal-oxidative decomposition of corn oil

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Termoanalityczne badania olejów i tłuszczów jadanych III. Kinetyka termoutleniajacego rozkładu oleju kukurydzianego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Corn oil was oxidized in an atmosphere of oxygen in the cell of a Differential Scanning Calorimeter (DSC). From the outcoming heat flow curves obtained at different heating rates (P) the peak maximum temperatures were selected (T peak). From linear dependence lgβ = f(T⁻¹peak) the apparent activation energy and kinetic parameters for thermal-oxidative decomposition of oil were calculated.
PL
Olej kukurydziany z obrotu handlowego utleniano tlenem w komorze pomiarowej różnicowego kalorymetru skanningowego (DSC) rejestrując zmiany przepływu ciepła kompensującego efekt energetyczny reakcji. Stosując różne szybkości ogrzewania reagującego układu z zarejestrowanych termogramów DSC obliczono energię aktywacji pozornej reakcji: olej + O₂ (nadmiar) r → produkty utleniania i rozkładu, oraz jej parametry kinetyczne. Uzyskane wyniki wykazały, że badany olej kukurydziany jest mniej odporny na rozkład termoutleniający niż stosowane wcześniej próbki handlowych olejów: rzepakowego, sojowego i słonecznikowego. Znaczne różnice w stabilności termoutleniającej badanych olejów: słonecznikowego i kukurydzianego przy podobnych składach kwasów tłuszczowych próbek sugerują, że nie ma podstaw do przeprowadzania prognoz odnośnie stabilności olejów w oparciu o ogólne wyniki analiz ich składu. Biorąc pod uwagę, że oleje handlowe są zwykle mieszankami różnych olejów uzyskiwanych wyników nie należy uogólniać na dany typ handlowo oznakowanego oleju. Jednakże otrzymywane w stosowanej procedurze pomiarów termoanalitycznych charakterystyki kinetyczne rozkładu termoutleniającego różnicują właściwości danych prób olejów, a zaproponowana metoda jest stosunkowo szybka i obiektywna tak, że stanowi ona cenne narzędzie badawcze.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
Numer
1-2
Opis fizyczny
p.33-38,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Institute of General Chemistry, Warsaw Agricultural University, Warsaw, Poland
Bibliografia
  • 1. Cross. C. K.: J. Amer. Oil Chem. Soc., 1970, 47, 229.
  • 2. Hassel R. L.: J. Amer. Oil Chem. Soc., 1976, 53, 179.
  • 3. Kowalski B.: Acta Aliment. Polonica 1988, 14, 195.
  • 4. Kowalski B.: Kot B.: Acta Aliment. Polonica 1989, (in print).
  • 5. Kowalski B.: XIX Sesja Naukowa K. T. Ch. Ż., PAN, Postępy technologii w rozwoju produkcji żywności. 1988, 44. Szczecin.
  • 6. Kowalski B., Orzeszko A.: XIX Sesja Naukowa K. T. i Ch. Ż., PAN, Postępy technologii w rozwoju produkcji żywności. 1988, 45. Szczecin.
  • 7. Minn J.: Thermochimica Acta 1984, 80, 1.
  • 8. Polish Standars: PN-60/A-86914, PN-60/A-86921.
  • 9. Yamazaki M., Nagao A., Komamiya K.: J. Amer. Oil Chem. Soc., 1980, 57, 59.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-d20c6c46-88fe-4b23-9ecd-366849544c1a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.