PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 522 |
Tytuł artykułu

Wpływ skarmiania grochu w połączeniu ze śrutą rzepakową lub z dodatkiem preparatu enzymatycznego na wyniki tuczu świń

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effect of feeding diets containing pea seeds and rapeseed cake or feed enzymes on the fattening results of pigs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W warunkach produkcyjnych na 40 tucznikach zrealizowano doświadczenie wzrostowe od 25 do 98 kg masy ciała zwierząt. W mieszankach wykorzystanych w doświadczeniu dokonywano substytucji śruty poekstrakcyjnej sojowej nasionami grochu odmiany Mazurek oraz śrutą poekstrakcyjną rzepakową. Określono efektywność tuczu i celowość uzupełnienia enzymami paszowymi: β-glukanazą, celulazą i ksylanazą mieszanki z dużym udziałem nasion grochu. Właściwym substytutem śruty poekstrakcyjnej sojowej okazały się nasiona grochu odmiany Mazurek, zastosowane łącznie ze śrutą poekstrakcyjną rzepakową. Uzyskane przyrosty za cały okres tuczu były wysokie i wynosiły 780 g. Najlepsze efekty uzyskano stosując całkowitą substytucję soi nasionami grochu podanymi w ilości 40% mieszanki, lecz uzupełnione dodatkiem enzymów paszowych (850 g). Tak wysoki udział nasion grochu bez uzupełnienia enzymami zastosowany w mieszance ograniczył przyrosty do 705 g. Zużycie paszy nie było zróżnicowane (3,24-3,48 kg). Nieznacznie zróżnicowana była jakość tusz. Wydajność rzeźna kształtowała się na poziomie 73,6-75,0%, przy czym wyższe wartości stwierdzono w grupach otrzymujących w mieszankach większe ilości grochu. Tusze tych zwierząt charakteryzowały się ponadto mniejszą grubością słoniny. Duża ilość nasion grochu w mieszankach korzystnie wpłynęła na grubość mięśnia najdłuższego grzbietu oraz mięsność tusz.
EN
The experiment was conducted under production conditions on 40 growing-finishing pigs, from 25 to 98 kg BW. In the experimental diets pea seeds, cv. Mazurek, and rapeseed cake substituted the soybean cake. Fattening efficiency was determined and the need for supplementig diet with hight amount of pea seeds with feed enzymes (β-glucanase, cellulase and xylanase) was verified. Pea seeds cv. Mazurek and the rapeseed cake were found to be good substitutes for soybean cake. Daily gains for the entire experimental period were high (780 g). Best results were achieved in the case of complete replacing (40%) soybean cake in a diet by pea seeds supplemented with feed enzymes (850 g). Such a high proportion of pea seeds in diet not supplemented with enzymes limited daily gains to 705 g. Feed intake in all groups was at comparable level (3.24 to 3.48 kg). Slight differences were observed among the groups in carcass quality. Carcass dressing percentage ranged from 73.6 to 75.0%, and was higher in groups fed greater amounts of pea seeds. Back fat thickness was also less in these groups. High pea content of diets positively affected the thickness of musculus longissimus dorsi and carcass leanness.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
522
Opis fizyczny
s.419-425,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Zywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, ul. Oczapowskiego 5, 10-718 Olsztyn
autor
  • Zakład Edukacji Technicznej i Informatycznej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn
  • Zakład Edukacji Technicznej i Informatycznej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn
Bibliografia
  • BAUCELLS F., PEREZ J.F., MORALES J., GASA J. 2000. Effect of alfagalactosidase supplementation of cereal-soya-bean-pea diets on the productive performances, digestibility and lower gut fermentation in growing and finishing pigs. Anim. Sci. 71: 157-164.
  • BEDFORD M.R., MORGAN A.J. 1996. The use of enzymes in poultry diets. World Poultry Sci. J. 52: 61-68.
  • BIENIASZEWSKI T., PLISZKA E., STANEK M., WIATR K. 2005. Rośliny strączkowe – uprawa i użytkowanie paszowe. Wyd. Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie: 110 ss.
  • FLOREK S., STANEK M., PURWIN C., GRUSZECKI G. 1999. Nasiona grochu odmiany Mazurek w tuczu świń. Annals of Warsaw Agricultural University Animal Science 36: 99-104.
  • JACYNO E., CZARNECKI R., KAWĘCKA M., OWSIANNY J., DELIKATOR B., KOŁODZIEJ A., FIAŁKOWSKA B. 2000. Nasiona łubinu żółtego i grochu w żywieniu młodych knurów. Folia Univ. Agric. Stetin, Zoot. 39: 55-62.
  • KISIEL M., BURAKIEWICZ J., DZWONKOWSKI W., ŁOPACIUK W., WIGIER M. 2003. Rynek pasz – stan i perspektywy. Wyd. IERiGŻ, Analizy Rynkowe 13: 1-32.
  • NORMY 1993. Normy żywienia Świń. Wartość pokarmowa pasz. Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. J. Kielanowskiego, Jabłonna.
  • SOBOTKA W. 2004. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa ,,00” i nasiona strączkowych jako źrodło białka w tuczu świń. Wyd. UWM, Olsztyn (rozprawa habilitacyjna): 98 ss.
  • STANEK M. 1999. Efektywność wykorzystania nasion grochu jako krajowego źródła białka w mieszankach dla tuczników. Wyd. ART Olsztyn (rozprawa habilitacyjna): 57 ss.
  • STANEK M., ZDUŃCZYK Z., PURWIN C., FLOREK S. 2004. Chemical composition and nutritive value of seeds of selected pea varieties. Kaunas. Veterinarija ir Zootechnika 28(50): 71-73.
  • THACKER P.A., RACZ V.J. 2001. Performance of growing/finishing pigs fed hulled and dehulled peas with and without dietary enzymes. Asian-Aust. J. Anim. Sci. 14(10): 1434-1439.
  • ZDUŃCZYK Z., GODYCKA I., AMAROWICZ R. 1997. Chemical composition and content of antinutritional factors in Polish cultiars of peas. Plant Food Hum. Nutr. 50: 37-45.
Uwagi
PL
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-d2023dbe-bd3e-436c-bf6b-9b3754590a0f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.