PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 06 | 1 |
Tytuł artykułu

Wpływ odchwaszczania mechanicznego i chemicznego na zawartość wybranych elementów mineralnych w pszenżycie na dwóch poziomach nawożenia

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Effect of mechanical and chemical nursery of triticale on composition of some minerals
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono wpływ odchwaszczania mechanicznego i chemicznego na zawartość wybranych elementów mineralnych w ziarnie pszenżyta. Schemat doświadczenia obejmował: 1) zastosowanie herbicydu Chisel 75 DF na jesieni; 2) herbicydy Compete 240 EC + Granstar 75 WG na wiosnę; 3) bronowanie na wiosnę (lx); 4) bronowanie na wiosnę (2x); 5) bronowanie na wiosnę (lx + herbicydy (Compete 240 EC + Granstar 75 WG); 6) bronowanie na wiosnę (2x + herbicydy (Compete 240 EC + Granstar 75 WG); 7) kontrola. Zastosowano dwa poziomy nawożenia: A - 270 kg/ha NPKMg i В - 135 kg/ha NPKMg. Stwierdzono, że odchwaszczanie mechaniczne i chemiczne wpłynęło istotnie na wzrost poziomu elementów mineralnych w ziarnie pszenżyta z wyjątkiem zawartości P, która nie uległa zmianie.
EN
The effect of mechanical and chemical nursery of triticale on the content of some minerals in seed was investigated. The experimental design was as follows: 1) using herbicide Chisel 75 DF in autumn; 2) using Compete 240 EC + Granstar 75 WG in spring; 3) mechanical nursery (lx in spring); 4) mechanical nursery (2x in spring); 5) mechanical nursery (lx + herbicides (Compete 240 EC + Granstar 75 WG in spring); 6) mechanical nursery (2x + herbicides (Compete 240 EC + Granstar 75 WG in spring); 7) control. Mineral fertilization was at two levels: A - 270 kg/ha NPKMg and В - 135 kg/ha NPKMg. It was found that mechanical and chemical nursery of triticale increased considerably the content of minerals in seed, except P, which remained at a stable level.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
06
Numer
1
Opis fizyczny
s.66-71,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Zakład Biochemii i Toksykologii, Instytut Żywienia Zwierząt, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt, Akademia Rolnicza w Lublinie, Al.Warszawska 60, 20-803 Lublin
autor
Bibliografia
  • Dobrzański A. 1995. Ochrona warzyw przed chwastami. PWRiL, Warszawa.
  • Domańska H. 1991. Herbicydy. SGGW, Warszawa, s. 6-7.
  • Grzesiuk S., Koczowska I. 1991. Fizjologiczne podstawy odporności roślin na choroby. ART, Olsztyn.
  • Ostrowski J. 1992. Mechanizm działania herbicydów. Ochrona Roślin. 87: 17-18.
  • Ostrowski J. 1993. Mobilność herbicydów w glebie. Ochrona Roślin. 9: 14.
  • Rudnicki F., Jaskólski D. 1993. Efekty zastosowania niektórych herbicydów w uprawie bulwy Helianthus tuberosus L. Zesz. Nauk ATR. Bydgoszcz, Roi., 33: 127-130.
  • Sawicka B. 1998. Zróżnicowanie zawartości magnezu i wapnia w bulwach Helianthus Tuberosus L. pod wpływem stosowania herbicydów. Mat. Konf. Nauk. „Biopierwiastki w naszym życiu".
  • Schuphan I., Elbig W. 1978. Metabolism by cress and potato cultures. Pestic. Biochem. Physiol., 9: 107-118.
  • Świętochowski B. 1970. Problemy chwastów w ekosystemie. Mat. z Konf. RWPG, Puławy - Wrocław, s. 3-11.
  • Żurek J., Płoszyński M., Dietrych-Szóstak D. 1991. Skład chemiczny i wartość pokarmowa nowych odmian pszenżyta. Pam. Puł., 98: 56-65.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-d1f1c988-85d9-4d85-a379-2740edb00a3f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.