PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2010 | 56 | 4 |

Tytuł artykułu

Influence of essential oils from different varieties of peppermint (Mentha x piperita L.) on growth of some filamentous fungi

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ olejków eterycznych z różnych odmian mięty pieprzowej (Mentha x piperitaL.) na wzrost niektórych grzybów pleśniowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this study was the estimation of influence of essential oils deriving from two varieties of peppermint: white mint (Mentha x piperita L var. officinalis Sole f. pallescens Camus) and bergamot mint (Mentha x piperita L. var. citrata Ehrh.), on the growth of some filamentous fungi: Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Eurotium amstelodami, Eurotium chevalieri, Penicillium cyclopium and Trichothecium roseum. The oils were extracted from dried, ground herb by means of hydro-distillation method. The disc diffusion method was used to estimation an antifungal activity of oils (doses of oil: 10 and 5 μl/disc). The diameters of growth inhibition zones were measured and expressed in mm. It was stated that the oils from both varieties of peppermint inhibited the growth of all tested fungi. The activity of oils was significantly differentiated in dependence on kind of oil, dose of oil and species of fungi. The oil from bergamot mint (in both doses) was more effective to most of the tested strains than the oil from white mint. It also possessed a greater content of carvone and pulegone. Usually, the inhibition growth zones at the oil dose of 10 μl/disc were proportionally bigger than at dose of 5 μl/disc. The strains of P. cyclopium and A. niger were most resistant to the influence of both oils – the average inhibition growth zones were 12.4 and 16.7 mm, respectively. E. chevalieri and E. amstelodami were most sensitive – average zones of their growth inhibition amounted to 90.0 and 75.9 mm, r espectively.
PL
Celem pracy była ocena wpływu olejków eterycznych z dwóch odmian mięty pieprzowej: białej (Mentha x piperita L var. officinalis Sole f. pallescens Camus) oraz cytrynowej (Mentha x piperita L. var. citrata Ehrh.), na wzrost szczepów grzybów strzępkowych z gatunków: Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Eurotium amstelodami, Eurotium chevalieri, Penicillium cyclopium i Trichothecium roseum. Olejki pozyskano z suszonego, rozdrobnionego ziela metodą hydrodestylacji. Aktywność przeciwgrzybową olejków określano za pomocą metody krążkowej (dawka olejku 10 i 5 μl/krążek), mierząc w mm strefy zahamowania wzrostu kolonii szczepów. Stwierdzono, że olejki z obu odmian mięty pieprzowej działały hamująco na wzrost wszystkich badanych grzybów. Aktywność przeciwgrzybowa olejków była istotnie zróżnicowana w zależności od rodzaju olejku (źródła pochodzenia), dawki olejku oraz gatunku grzyba. Wobec większości szczepów silniejsze działanie, w obu dawkach, wykazywał olejek uzyskany z odmiany cytrynowej. Wyróżniał się on wyższą, niż olejek z mięty białej, zawartością karwonu i pulegonu. Przy dawce olejku wynoszącej 10 μl strefa zahamowania wzrostu grzybów była zwykle proporcjonalnie większa niż przy dawce 5 μl. Na działanie obu olejków najwyższą odporność wykazywały szczepy gatunków P. cyclopium i A. niger (średnia strefa zahamowania ich wzrostu, wynosiła odpowiednio 12,4 i 16,7 mm), natomiast najbardziej wrażliwe były szczepy E. chevalieri i E. amstelodami (średnia strefa zahamowania wzrostu, odpowiednio 90,0 i 75,9 mm).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

56

Numer

4

Opis fizyczny

p.60-70,ref.

Twórcy

  • Laboratory of Storage and processing, Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Slowackiego 17, 71-434 Szczecin, Poland

Bibliografia

  • 1. Gulluce M, Sahin F, Sokmen M, Ozer H, Daferera D, Sokmen A, Polissiou M, Adiguzel A, Ozkan H. Antimicrobial and antioxidant properties of the essential oils and methanol extract from Mentha longifolia L. ssp. longifolia. Food Chem 2007; 103:1449-56.
  • 2. Aflatuni A. The yield and essential oil content of mint (Mentha ssp.) in Northern Ostrobothnia. Oulu. Oulu University Press, 2005:50.
  • 3. Britton J, Kircher T. Zioła w medycynie. Warszawa 1999.
  • 4. İşcan G, Kіrіmer N, Kürkcüoğlu M, Hüsnü Can Başer K, Demіrcі F. Antimicrobial screening of Mentha piperita essential oils. J Agric Food Chem 2002; 50:3943-6.
  • 5. Klaudel L. Mięta pieprzowa. Panacea 2006; 2(15):8-10.
  • 6. Kohlmünzer S. Farmakognozja. Warszawa. PZWL, 2007:553-5.
  • 7. Soković M D, Vukojević J, Marin P D, Brkić D D, Vajs V, van Griensven L J L D. Chemical composition of essential oils of Thymus and Mentha species and their antifungal activities. Molecules 2009; 14:238-49.
  • 8. Kalemba D. Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybowe właściwości olejków eterycznych. Post Mikrobiol 1998; 38(2):185-203.
  • 9. Marino M, Bersani C, Comi G. Impedance measurements to study the antimicrobial activity of essential oil from Lamiaceae and Compositae. Int J Food Microbiol 2001; 67:187-95.
  • 10. Moreira M R, Ponce A G, dell Valle C E, Roura S I: Inhibitory parameters of essential oils to reduce a foodborne pathogen. Food Sci Technol 2005; 38:565-70.
  • 11. Saeed S, Tariq P. Antibacterial activities of Mentha piperita, Pisum sativum and Momordica charantia. Pak J Bot 2005; 37(4):997-1001.
  • 12. Yano Y, Satomi M, Oikawa H: Antimicrobial effect of spices and herbs on Vibrio parahaemolyticus. Int J Food Microbiol 2006; 111:6-11.
  • 13. Hammer KA, Carson CF, Riley TV. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J Appl Microbiol 1999; 86:985-90.
  • 14. Ezzat SM. In vitro inhibition of Candida albicans growth by plant extracts and essential olis. World J Microb & Biot 2001; 17:757-9.
  • 15. Guynot ME, Ramos AJ, Setó L, Purroy P, Sanchis V, Marín S. Antifungal activity of volatile compounds generated by essential oils against fungi commonly causing deterioration of bakery products. J Appl Microb 2003; 94:893-9. 16. Wannissorn B, Jarikasem S, Siriwangchai T, Thubthimthed S. Antibacterial properties of essential oils from Thai medicinal plants. Fitoterapia 2005; 76:233-6.
  • 17. Przyprawy i zioła. Oznaczanie zawartości olejku eterycznego. PN-ISO 6571:2001.
  • 18. Surowce zielarskie. Pobieranie próbek i metody badań. PN-91/R-87019: 1991.
  • 19. Karwowska K, Przybył J. Suszarnictwo i przetwórstwo ziół. Warszawa. SGGW, 2005:109.
  • 20. Klich M A. Identification of common Aspergillus species. Utrecht. Contraalbureau voor Schimmelcultures, 2002; 12-16:20-53.
  • 21. Samson R A, Hoekstra E S, Frisvad J C, Filtenborg O. Introduction to food-borne fungi. 5th ed. Baarn. Cantraalbureau voor Schimmelcultures 1996.
  • 22. Rasooli I, Rezaei M B, Allameh A. Growth inhibition and morphological alterations of Aspergillus niger by essential oils from Thymus eriocalyx and Thymus x-porlock. Food Control 2006; 17:359-64.
  • 23. Stoilova I, Gargova S, Stoyanova A, HO L. Antimicrobial and antioxidant activity of the polyphenol mangiferin. Herba Polonica 2005; 51(1/2):37-44.
  • 24. Verástegui Á, Verde J, García S, Heredia N, Oranday A, Rivas C. Species of Agave with antimicrobial activity against selected pathogenic bacteria and fungi. World J Microbiol Biotechnol 2008; 24:1249-52.
  • 25. Essawi T, Srour M. Screening of some Palestinian medicinal plants for antibacterial activity. J Ethnopharmac 2000;70: 343-9.
  • 26. Wilson C L, Solar J M, Ghaouth A El, Wisniewski M E. Rapid Evaluation of plant extracts and essential oils for antifungal activity against Botrytis cinerea. Plant Dis 1997; 81(2):204-210.
  • 27. Rutkowski A. Dodatki w przetwórstwie owoców i warzyw. Przem Ferm Owoc Warz 1999; 6:12-15.
  • 28. Abdel-Hafez SII, El-Said AHM. Effect of garlic, onion and sodium benzoate on the mycoflora of pepper, cinnamon and rosemary in Egypt. Int Biodeter & Biodegr 1997; 39(1):67-77.
  • 29. Müller E, Loeffler W. Zarys Mikologii. Warszawa. PWRiL, 1987:115, 145.
  • 30. Boyraz N, Özcan M. Antifungal effect of some spice hydrosols. Fitoterapia 2005; 76:661-5.
  • 31. Bagamboula C F, Uyttendaele M, Debevere J. Inhibitory effect of thyme and basil essential oils, carvacrol, thymol, estragol, linalool and p-cymene towards Shigella sonnei and S. flexneri. Food Microbiology 2004; 21:33-42.
  • 32. Atanda O, Akpan I, Oluwafemi F. The potential of some spice essential oils in the control of A. parasiticus CFR 223 and aflatoxin production. Food Control 2007; 18:601-7.
  • 33. Basilico MZ, Basilico J C. Inhibitory effects of some spice essential oils on Aspergillus ochraceus NRRL 3174 growth and ochratoxin A production. Lett Appl Microb 1999; 29:238-41.
  • 34. Daferera DJ, Ziogas BN, Polissiou MG. The effectiveness of plant essential oils on the growth of Botrytis cinerea, Fusarium sp. and Clavibacter michiganensis subsp. Michiganensis. Crop Protection 2003; 22:39-44.
  • 35. Peèiulytë D. Effect of tea tree essential oil on microorganisms 2. Evaluation of fungal reaction to tea tree oil under different conditions. Biologija 2005; 2:21-8.
  • 36. Singh G, Maurya S, Lampasona M P, Catalan C. Chemical consituents, antifungal and antioxidative potential of Foeniculum vulgare volatile oil and its acetone extract. Food Control 2006; 17: 745-52.
  • 37. Telci I, Bayram E, Yılmaz G, Avcı B. Variability in essential oil composition of Turkish basils (Ocimum basilicum L.). Biochem Syst Ecol 2006; 34:489-97.
  • 38. Behnam S, Farzaneh M, Ahmadzadeh M, Tehrani A S. Composition and antifungal activity of essential oils of Mentha piperita and Lavendula angustifolia on post-harvest phytopathogens. Commun Agric Appl Biol Sci 2006; 71:132-6.
  • 39. Inouye S, Takahashi M, Abe S. Inhibitory activity of hydrosols, herbal teas and related essential oils against filament and the growth of Candida albicans. Jpn J Med Mycol 2009; 50:243-51.
  • 40. Saeed S, Naim A, Tariq P. In vitro antibacterial activity of peppermint. Pak J Bot 2006; 38(3):869-72.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d1d75c96-ed9d-4d9e-9610-90bdbe4bf9f1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.