PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2018 | 64 | 6 t.1 |

Tytuł artykułu

Percepcja nowych trendów w konsumpcji a sytuacja ekonomiczna nabywców

Warianty tytułu

EN
Perception of new tredds in consumption vs. economic situation of buyers
RU
Vosprijatie novykh trendov v potreblenii i ehkonomicheskoe polozhenie pokupatelejj

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem niniejszego opracowania był przegląd nowych trendów w konsumpcji w kontekście sytuacji ekonomicznej gospodarstw domowych. Zakresem badań objęto następujące trendy w konsumpcji m. in. domocentryzm, dekonsumpcję, konsumpcję świadomą, dzieloną, wirtualizację konsumpcji, serwicyzację, a także smart shopping. Badaną populację podzielono na trzy grupy dochodowe: poniżej 1000 zł na osobę miesięcznie, 1001 - 2000 zł oraz powyżej 2001 zł na osobę w gospodarstwie domowym.
EN
The aim of this study was the survey of new consumption trends in relation to economic situation of households. The scope of research consists of cocooning, deconsumption, conscious consumption, shared consumption, virtualisation of consumption, servicisation as well as smart shopping. The research sample was divided into three groups: till 1000 PLN per person per month, 1001 - 2000 PLN and above 2001 PLN per person per month in a household.
RU
Цель статьи - провести обзор новых трендов в потреблении в контексте экономического положения домохозяйств. Диапазон изучения охватил, в частности, следующие тренды в потреблении: «домоцентризм», ограничение потребления, сознательное потребление, совместное потребление, виртуализацию потребления, сервицизацию, а также smart shopping. Обследуемую популяцию разделили на три подоходные группы: меньше 1000 злотых на человека в месяц, 1001 - 2000 злотых и свыше 2001 злотого на одного члена домохозяйства.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

64

Numer

Opis fizyczny

s.163-171,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
  • Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
  • Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
  • Katedra Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • Badzińska E. (2011), Konkurowanie przedsiębiorstw w segmencie młodych konsumentów, PWE, Warszawa.
  • Botsman R., Rogers R. (2010), What’s Mine Is Yours: The Rise of Collaborative Consumption, Harper Business, New York.
  • Dach Z. (red.) (2010), Polska wobec procesów globalizacji, Aspekty społeczno- ekonomiczne, (w:) Gospodarstwa domowe a proces globalizacji. Wybrane problemy, PWE, Kraków.
  • Jasiulewicz A. (2015), Konsumpcja i dekonsumpcja jako współczesne trendy rynkowe, zachowania polskich konsumentów, „Journal Agribuisness and Rural Development”, nr 3(37).
  • Kacprzak-Choińska A. (2007), Konsumentponowoczesny. Nowe trendy w zachowaniach nabywczych i ich konsekwencje dla marketingu, „Studia i Materiały”, nr 2.
  • Lebiejko A. (2010), Domocentryzm a wirtualizacja zachowań konsumentów na rynku usług, „Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu”, nr 15.
  • Maciejewski G. (2015), Konsumenci wobec nowych trendów w konsumpcji - wyniki badań, „Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach”, nr 232.
  • Mirońska D. (2010), Zachowania nabywców na rynku- trendy i wpływ na działanie przedsiębiorstw, „Zeszyty Naukowe, Szkoła Główna Handlowa. Kolegium Gospodarki Światowej”, nr 27.
  • Patrzałek W. (2004), Czynniki kulturowe wpływające na zachowania konsumenckie, (w:) Patrzałek W. (red.), Kulturowe determinanty zachowań konsumenckich, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław.
  • Rogala A. (2015), Współczesna konsumpcja żywności - w pułapce paradoksu postmodernistycznego świata, „Journal of Agribusiness and Rural Development”, nr 3(37).
  • Rostek A., Zalega T. (2015), Freeganizm-trend czy styl życia, „Handel Wewnętrzny”, nr 5(358).
  • Smyczek S. (red.) (2015), Nowe trendy w zachowaniach młodych konsumentów, (w:) Zachowania konsumentów. Procesy unowocześniania konsumpcji, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa.
  • Tkaczyk S., Kołuda J. (2013), Nowe trendy konsumenckie a sukces organizacji, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Seria: Administracja i Zarządzanie”, nr 97.
  • Toiler A. (2006), Trzecia Fala, Wydawnictwo Kurpisz, Poznań.
  • Włodarczyk K. (2015), Nowe kierunki i zjawiska w zachowaniach rynkowych polskiego społeczeństwa w XXI wieku, „Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania”, nr 41.
  • Zalega T. (2013), Nowe trendy i makrotrendy w zachowaniach konsumenckich gospodarstw domowych w XXI w., „Konsumpcja i Rozwój”, nr 2(5).
  • Zalega T. (2016), Nowe trendy konsumenckie jako przejaw innowacyjnych zachowań współczesnych konsumentów, „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy”, nr 46.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d0fed34d-2041-4cb8-a851-6abac9890af0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.