PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 38 | 2(326) |

Tytuł artykułu

Physico-chemical characteristics of selected honeys of the West Pomeranian Province and the value of their pro-health

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Charakterystyka fizykochemiczna wybranych miodów z województwa zachodniopomorskiego i ich wartość prozdrowotna

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
statnio prowadzonych jest wiele badań dotyczących pozytywnego wpływu miodów na przebieg niektórych chorób. Podkreśla się jego szczególnie właściwości lecznicze w walce z chorobami układu krążenia. I chociaż większość autorów sugeruje pozytywny wpływ miodów w leczeniu tych schorzeń, to zwracamy uwagę na inne aspekty, często negatywne, związane ze spożyciem miodu dostępnego w sprzedaży. Przeprowadzono badania dotyczące zafałszowań 35 naturalnych miodów pszczelich pozyskanych z prywatnych pasiek i ze sprzedaży detalicznej. Miody zostały poddane próbie na obecność sacharozy (metodą Lane-Eynona), skrobi, syntetycznych barwników kwaśnych i zasadowych, wody (metodą refraktometryczną), kwasowość ogólną i aktywność przeciwutleniającą (metodą spektrofotometryczną). Spośród przebadanych miodów ponad 50% zawierało więcej niż 10% sacharozy; wykazano związek między zwiększoną zawartością sacharozy a występowaniem obniżonej kwasowości w miodach, co będzie wpływało niekorzystnie na właściwości przeciwbakteryjne produktu. Stwierdzono również obniżoną aktywność przeciwutleniającą miodów, mieszczącą się w zakresie od 10,32 do 80,56 procent inhibicji rodników DPPH, i stosunkowo wysoką zawartość wody w 17% miodów, co będzie negatywnie wpływało na stabilność mikrobiologiczną produktu pszczelego. Nie wykazano obecności skrobi i syntetycznych barwników w badanych próbkach miodu. Postuluje się zachowanie ostrożności w spożywaniu miodu o niesprawdzonej jakości przez osoby przewlekle chore.
PL
Recently there have been many studies on positive effect of honeys on various diseases, especially in treatment of cardiovascular diseases. Even though the majority of results suggest positive influence in the treatment of those diseases the authors of those research wanted to indicate other aspects, often negative, connected to the consumption of honey available at retail. The performed study relates to the adulteration of 35 natural honeys obtained from private apiaries and at retail. The honeys were subjected to the quality tests PN-88/A- 77626 on the presence of saccharose (Lane-Eynon’s method), starch, artificial acidic and basic dyes, water (refractometric method), total acidity and antioxidative activity (spectrophotometric method). Among the tested honeys more than 50% contained more than 10% of saccharose, and the relation between higher saccharose content and the presence of lower acidity in honey was determined, what will have unfavorable influence on antibacterial properties. Also lowered antioxidative activity of honeys was observed – within the range of 10.32–80.56 percent of inhibition of DPPH radicals and relatively high water content in 17% honeys, what will negatively affect the microbial stability of the product. The presence of starch and synthetic dyes in honey samples were not determined. It is postulated to maintain caution in nutrition honey with no approved quality of the chronically ill.

Słowa kluczowe

Twórcy

autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Boleslawa Broniewskiego 24, 77-460 Szczecin, Poland
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland
  • Department of Biochemistry and Human Nutrition, Pomeranian Medical University in Szczecin, Szczecin, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-d0fd9d86-460f-48a0-bb10-d642a3c54573
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.